recept: Ganoci Frisch
snima: Maja Danica Pečanić
Ljeto je počelo. Kupite tikvice, odmaknite ih od razine priloga i posvetite im cijelo jelo. Malo mljevenog mesa, krušnih mrvica, origana, bosiljka, mente, finih crnih maslina, crvenog vina i ribanog tvrdog ovčjeg sira! Najedite se pravog ljetnog povrća-tikvica!
•6 tikvica, uzdužno prepolovljenih
• 500 g mljevenog miješanog mesa
• 3 režnja češnjaka
• 100 g krušnih mrvica
• 2 manja jaja
• 1/2 čajne žlice sušenog origana
• 1/2 čajne žlice sušene mente
• 1 jušna žlica grožđica (natopljene u vodi)
• 750 g pelata u konzervi
• 3 usoljena inćuna
• 3 režnja češnjaka
• 2 jušne žlice otkoštenih crnih maslina
• malo suhog crnog vina
• pola čajne žlice šećera
• 2 jušne žlice fino ribanog tvrdog ovčjeg ili kozjeg sira
Tikvice uzdužno prepolovite, izdubite unutrašnjost te ih propirjajte na malo maslinova ulja (da malo omekšaju). Kad su gotove premjestite ih na kuhinjski papir. U širokoj tavi, na malo maslinova ulja kratko propržite češnjak, dodajte mljeveno meso, miješajući pirjajte nekoliko minuta a zatim ga premjestite u zdjelu. Kad se ohladi umiješajte u meso jaja, krušne mrvice, origano i mentu te grožđice. Posolite i popaprite. Za umak od pelata, na malo maslinovog ulja popržite kratko češnjak i usitnjene inćune a zatim dodajte pelate, šećer, malo crnog vina. Kuhajte na laganoj vatri 10tak minuta i dodajte masline. Tikvice napunite mesom i prelijte umakom od pelata. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Kad su tikvice pečene posipajte ih sirom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....