Vjerovali ili ne, postoje dva vrlo zanimljiva i pametna načina kako pripremiti tjesteninu bez prljanja gomile posuđa koji će joj dati još bolji i kremastiji okus i teksturu.
Prva tehnika je "tehnika apsorpcije" (eng.absorption technique). Naziv, naravno dolazi od činjenice da tjestenina upija cijelu tekućinu koja joj se dodaje. Bez cijeđenje! Bez cjedila! Najbolji način da pripremite tjesteninu ako doista posjedujete samo jednu posudu i ako ne želite prljati sudoper. Dodajete suhu tjesteninu u veliku tavu, tako da je sva tjestenina na više-manje istoj razini. Dodajete toplu tekućinu, kuhate na srednje jakoj vatri dok tjestenina ne apsorbira svu tekućinu. Ono što je krucijalno u ovakvim receptima jest to da na početku radije dodate premalo tekućine i dodajete ju postupno. Različite tjestenine zahtijevaju različite količine tekućine, a postupnim dodavanjem ćete moći kontrolirati kako se vaša tjestenina kuha.
Druga tehnika je ''rižoto tehnika'' pripreme tjestenine. Ne razlikuje se od tehnike apsorpcija po ničemu drugome nego po tekućini koja se dodaje. U ovom slučaju, malo po malo, dodajete temeljac. Ova tehnika je savršena ako ju završavate s parmezanom. Tjestenina će biti kremasta.
Donosimo vam recept savršen za pripremu u jednoj posudi:
Trebat će vam:
1 žlica maslinovog ulja 4 češnja češnjaka 2 šalice pilećeg temeljca 1 šalica mlijeka 2 žlice maslaca 240 g tjestenine po želji 50 g ribanog parmezana sjeckani peršin |
Priprema:
U veliku tavu, na srednje jaku vatru, stavite maslinovo ulje. Dodajte protisnuti češnjak i lagano ga prodinstajte. Dodajte topli temeljac, mlijeko, maslac i tjesteninu. Začinite sa soli i paprom. Pustite neka zavrije, kuhajte oko 15-ak minuta, često miješajući, dok tjestenina nije kuhana. Umiješajte parmezan na kraju. Pospite peršinom i odmah poslužite!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....