Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
Riječka gastro scena vrlo je jaka i stalno se razvija, a odnedavno su i riječki Dani šparoga dio ponude
2/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
Janjetina pečena s mladim krumpirima i poslužena sa salatom od šparoga začinjenih solju, maslinovim uljem i octom. Uz njih se poslužuje pravi domaći kruh koji radi poznata riječka pekara Demetra.
Stilizira: Bernard Kuzić
3/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
Konoba Nebuloza također je jedan od sudionika u riječkoj gastro manifestaciji
4/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
5/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
Za šurlice:
• 500 g brašna
• 2 dl vrele prokuhane vode
• 1 dl ulja
• 1 veće jaje
• 1 razmućeni žumanjak
• sol
Za umak:
• 300 g šparoga
• 250 g očišćenih repova škampa
• 500 g šurlica
• 1 luk
• 2 češnja češnjaka
• 1 dl bijelog vina
• 1,5 dl ribljeg temeljca
• 2-3 žlice maslinova ulja
• sol
• papar
• parmezan
6/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
Pomiješati brašno sa solju, dodati jaje, ulje te žumanjak. Lagano umijesiti tijesto dolijevajući pomalo toplu vodu. Pazite da oda ne bude prevruća jer će se žumanjci skuhati. Zamiješano tijesto ostavite da se malo odmori. Tijesto izvaljajte u tanje valjke pa režite nožem komadiće veličine manjeg njoka. Izrezani komad stavite na drveni štapić (za ražnjići) pa ga valjajte među dlanovima dok se ne pretvori u šurlicu koju lagano skinite sa štapića. Pripremljene šurlice kuhajte u zavreloj vodi kojoj ste dodali malo soli i ulja. Šparoge očistiti, odnosno kidati ih dok ne prestanu pucati pa ih potom blanširati oko 2 minute u vodi i procijediti. Na maslinovu ulju prodinstati sitno sjeckani luk, a kada zažuti, dodati mu sjeckani češnjak i repove škampa. Kratko popržiti pa dodati bijelo vino i kuhati dok vino ne ispari. Uliti zatim rublji temeljac, dodati kuhane šurlice, začiniti solju i paprom. Promiješati da se sve skupa lijepo spoji.
7/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
8/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
9/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
10/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
11/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
12/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
13/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
14/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
15/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
16/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
Za branje šparoga nije potrebna nikakva specijalna oprema, najbitnije je imati dobro oko. Jer šparoge rastu gdje ima dosta trave i raznog bilja, moglo bi se reci u divljini. Prepoznat cete ih po grmu sastavljenom od tankih dugih grana koje se međusobno isprepliću i bodljikave su, a na sebi imaju sitne zelene iglice. Šparoge koje su počele izlaziti iz zemlje...
17/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
18/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
19/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
20/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
21/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
22/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
23/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
24/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
• 300 g šparoga
• 5 jaja
• 150 g pancete
• sol
• papar
• vlasac
• maslinovo ulje
Šparoge staviti na kratko, oko 2 minute, u kipuću vodu pa ih ocijediti. U široj tavi na maslinovu ulju kratko popržiti tanko narezanu pancetu pa dodati šparoge i kratko ih, tek minutu dvije, prodinstati i ako je potrebno podliti s malo tekućine u kojoj su se kuhale. Umutiti jaja i izliti ih na šparoge i pancetu. Peći toliko da jaja ostanu malo mekša. Na kraju po potrebi i ukusu posoliti i malo popapriti. Serviranu fritaju posuti sjeckanim vlascem.
25/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
• 2 šalice riže arborio
• 1 vezica šparoga
• 1 šalica graška
• 4 mlada luka
• 2 češnja češnjaka
• 1 dl bijelog vina
• peršinov list
• sol
• papar
• maslinovo ulje
• maslac
Od tvrđih dijelova šparoga skuhajte temeljac uz dodatak jednog manjeg luka. Pripremljene šparoge kratko blanširajte i ocijedite. Na mješavinu maslaca i maslinova ulja stavite na kolutiće narezan bijeli dio mladog luka i na manje komade zeleni dio. Dodajte potom šparoge, sjeckani češnjak, ulijte malo temeljca od šparoga pa rižu i podlijte bijelim vinom i temeljcem. Na pola kuhanja dodajte grašak te nastavite podlijevati temeljcem dok riža ne bude kuhana. Pazite da vam se riža ne prekuha, bolje je i da mrvicu krcne pod zubima. Na kraju dodajte sol, papar, peršinov list i žlicu maslaca. Servirajte rižoto s rolicama pilećih prsa punjenih sirom i omotanih pršutom. Na samom kraju pokapajte sve s još malo maslinova ulja.
26/26
Piše i kuha: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek
Stilizira: Bernard Kuzić
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....