U slučaju da ste početkom godine još jednom odlučili reći ne brzoj hrani i pekarnicama i pažnju usmjeriti na zdraviju prehranu, a onda, s povratkom na posao shvatili da zbilja nemate vremena za svakodnevnu pripremu gableca, na pravom ste mjestu. Ista se stvar, naime, skoro dogodila i meni. U pitanju nije bila novogodišnja već neka moja, spontana odluka da jedem zdravije i hrani koju nosim na posao posvetim više vremena. Na kraju, kako to obično biva, višak vremena nisam pronašla, ali sam pronašla način da u onom kratkom periodu između povratka s posla i odlaska na spavanje smućkam kakvo brzo jelo koje ću idućeg dana zadovoljno pojesti za svojim uredskim stolom, a da nije tek obična salata (iako, nemam zbilja ništa protiv salata). Kako je vrijeme prolazilo, totalno sam se navukla na kuhanje i slaganje gableca i zato u nastavku izdvajam nekoliko favorita priprema kojih vam neće oduzeti previše vremena, a koje ćete lako prenijeti do posla pa i u njima uživati. Osjećajte se slobodno ukrasti mi ideje.
NAJJEDNOSTAVNIJI DORUČAK KOJI MOŽETE ZAMISLITI
Dugo sam se opirala zobenoj kaši, posebice onoj sa svježim voćem koju nikako nisam uspjela zavoljeti bez obzira na toliko joj prilika dala. Onda sam otkrila overnight oats s maslacem od orašastih plodova i stvari su se napokon promijenile.
Jednostavno pomiješajte zobene pahuljice, žlicu chia sjemenki, žlicu orašastog maslaca (kikiriki, lješnjak ili badem, kupovni ili domaći) i žličicu meda ili javorova sirupa. Sve zajedno stavite u staklenku, dodajte kravlje ili biljno mlijeko, pomiješajte i stavite u hladnjak. Prije odlaska na posao ubacite u torbu i na poslu uživajte u slatkom doručku. Ništa jednostavnije! Naravno, u kombinaciju možete ubaciti i dodatke po želji, primjerice sjeckanu čokoladu ili sjeckane orašaste plodove, žlicu džema na vrh...
KORE ZA SAVIJAČE SU SPAS
Kada nakon posla imate otprilike sat vremena za pripremu večere ostatke koje biste idućeg dana voljeli ponijeti na posao, dobra opcija bit će pakiranje kora za savijače i improvizacija. Napraviti možete brzi lažni burek ili kore premazati mješavinom vode, maslaca i ulja kako bi postale savitljive, zatim ih puniti najrazličitijim dodacima. Poriluk i gljive uvijek su dobra kombinacija, kombinirati možete i sitno sjeckanu mrkvu, luk, zeleno lisnato povrće kao što su kelj i blitva ili špinat, a dodati možete i heljdu i sireve po želji. Jedan od favorita mi je i klasična pita od sira u koju sam dodala pirjani poriluk na izdisaju. Iako mi je pirjanje oduzelo više vremena nego što sam ga planirala potrošiti, na kraju je ispalo toliko ukusno da sam gotovo pola pite pojela kad je još bila vruća.
Osim toga, uvijek možete napraviti i jednostavne štrudle na tavi. Ono zbog čega ih posebno volim jest činjenica da se mogu puniti baš svime. Jednom sam ih prilikom tako napunila kajganom, sirom i povrćem koje mi se našlo pri ruci, zapekla do hrskavosti i poslužila uz čašu jogurta. Odlične su još svježe, ali slasne ostaju i dan kasnije. Dodatan je plus i to što su praktične za uživanje i neće vam trebati baš nikakav pribor.
KAD SMO KOD ROLICA - TORTILJE
Superbrzi gablec kojeg uvijek radim u zadnji čas, tek prije polaska na posao, su i ove tortilja rolice. Odlična su ideja kada jednostavno nemate snage niti volje previše razmišljati o kuhanju, gotove su u 10-ak minuta (plus još 5 za spremanje kuhinje), a ukusne su i uvijek se možete poigrati kombinacijama. Premazati ih možete guacamoleom ili samo avokadom, ali i posnim sirom (nakon što sam isprobala ovaj hren umak, volim ga kombinirati s posnim sirom), šunkom, jajima i salatom. Osim što je ukusno, praktično je za spremanje u posudu za gablec, izgleda efektno i svi u uredu vjerojatno će vas pitati što to jedete i možete li udijeliti koji komad. Topla preporuka - rolice odmah napravite od dvije tortilje.
TJESTENINA NE MORA BITI DOSADNA
Jedno od totalnih otkrića mi je i sitna tjestenina. Kada sam napravila ovaj gablec, svima u redakciji prepričavala sam postupak pripreme i zadovoljno zaključila kako ovo definitivno ponavljam. Ideju za ovo jelo dobila sam na Instagramu, gdje sam naletjela na video u kojem netko priprema cacio e pepe ili nešto slično sa sitnom tjesteninom. Odmah mi se svidjelo, ponajviše zato što ne moram prljati dva, već samo jedan lonac, i razmišljala sam što da ubacim u kombinaciju da ima smisla i idućeg dana. Odluka je pala na tunu i tako je nastala ovo kremasto jelo koje neodoljivo podsjeća na rižoto i, još važnije, koje je jednako ukusno i hladno idućeg dana.
Osim ove kombinacije, napraviti je možete i s, primjerice, gljivama i špinatom ili blitvom, a mislim da bi dobra ideja bila i s ovom tjesteninom napraviti neku svoju varijantu krpica sa zeljem. To ću svakako isprobati!
OSTACI SU ZLATO, A SENDVIČ NIJE GRIJEH
Kada sam nedjeljom lijena i ne da mi se previše razmišljati pa u pećnicu samo ubacim pile i pustim da sav posao odradi praktički samo, život me dodatno nagradi i idućeg dana od ostataka radim paštetu ili, još jednostavnije, sendvič.
Kako ostaci obično podrazumijevaju bijelo pileće meso, ono je odlično za napraviti paštetu od svega što imate u hladnjaku. Osnovni sastojci su meso, maslac i začini, a ostatak možete prilagoditi vlastitom ukusu. Kombinaciji volim dodati senf, kapare, limunov sok i sušenu rajčicu, no vi se svakako zaigrajte, isprobajte putem i napravite paštetu po samo svom guštu.
Da sendviči ne moraju biti grijeh, dokaz je i ovaj moj od ostataka. U domaće lepinje upakirala sam maslac kao podlogu, ostatke piletine i mladi špinat, umotala u šuškavi papir i ponijela na posao. Dobra ideja je i dodatak mozzarelle i drugog povrća, ukiseljenog ili svježeg, no ja ih ovog puta nisam imala u hladnjaku pa sam preskočila.
Također, volite li se na kraju gableca zasladiti, razmislite o tome da umjesto otvaranja još jedne table čokolade, napravite manji sendvič s kikiriki, badem ili lješnjak maslacem i domaćim džemom. Provjereno bolje od bilo kojeg kupovnog slatkiša!
Na kraju, kad smo kod ostataka, vrijedi spomenuti i brzinske povrtne gulaše ili bogate umake koje za večeru obično poslužujemo uz prilog. No, što kada priloga ponestane, a umaka ostane? Dobar primjer je upravo ovaj slanutak na kruhu koji sam radila nedavno. Kruh tostirajte dok ne postane hrskav, ohladite i spremite ga u posudicu s poklopcem, a u drugu stavite ostatke povrtnog gulaša ili, u mom slučaju, pirjanog povrća. Na poslu spojite komponente i, po želji, dodajte i grčki jogurt koji će lijepo osvježiti kombinaciju. I to je to, dobili ste zasitan ručak, a uz to na pametan način iskoristili jučerašnje ostatke.
GRICKALICE ZA KRATKU PAUZU
Tamo negdje sat ili dva prije kraja radnog vremena, obično dobijem želju za grickanjem. To mogu biti bademi, lješnjaci, pereci ili kikiriki, ali kao najbolja opcija za sada su se pokazali krekeri. Napraviti ih možete u većoj količini, spremiti u zip vrećicu ili posudicu s poklopcem pa spremiti u ladicu na poslu i u njima uživati kada vas uhvati želja za grickanjem. Dobri su već sami za sebe, a još bolji uz kakav dip ili umak. Humus, kefir, jogurt, bakalar na bijelo, pašteta od tune, sve ono što možete napraviti kod kuće, ali i u žurbi kupiti u supermarketu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....