KREMASTO I UTJEŠNO

Preminuo je kreator jednog od najpopularnijih jela na svijetu, nastalo je kada se gost požalio

 Lisovskaya/Getty Images/istockphoto
Iako je riječ o indijskom jelu, vjeruje se kako je izmišljeno upravo u Glasgowu

Ali Ahmed Aslam, chef za kojeg se vjeruje da je izmislio pileću tikka masalu, jedno od najpopularnijih jela od piletine na svijetu te, kako ga još nazivaju, omiljeni britanski curry, preminuo je u 77. godini, prenose svjetski mediji. Vijest je najprije objavila ekipa iz njegovog restorana Shish Mahal u Glasgowu te su svoja vrata, u znak poštovanja prema preminulom chefu, zatvorili na 48 sati.

Aslam je rođen u Pakistanu, a u Glasgow je preselio s obitelji još kao dječak. Svoj restoran Shish Mahal otvorio je 1964. godine. U jednom intervjuu za poznatu novinsku agenciju, Aslam je objasnio kako je tikka masala jelo stvorio 1970-ih, kada ga je jedan gost upitao postoji li mogućnost da njegova chicken tikka bude manje suha. Tada mu je na pamet palo kako bi jelu mogao dodati i kremasti umak od rajčice.

"Chicken tikka masala izmišljena je u ovom restoranu. Prije smo radili chicken tikku, ali jednog dana u restoran je ušetao gost koji je rekao da bi uz nju uzeo i malo umaka te da mu je jelo malo suho", ispričao je Aslam i dodao kako je ekipa u kuhinji tada zaključila da bi bilo bolje kuhati piletinu u nekakvom umaku. Od tada su je, kako je rekao, kuhali u umaku od jogurta, vrhnja i začina i pileća tikka masala tako je postala jedno od jela koje su izmislili upravo po ukusu svojih kupaca.

Također, 2009. godine je pokrenuta peticija da se Glasgow i službeno prizna domom chicken tikka masale te se čak vodila kampanja da se ovom jelu dodijeli status europske zaštićene oznake izvornosti. No, cijela stvar i nije prošla tako dobro te je inicijativa odbijena budući da velik broj restorana diljem Engleske smatra kako su upravo oni izmislili ovo popularno jelo.

U nastavku ostavljamo video recept za pileću tika masalu Joshue Weissmana koji vrlo lako možete testirati kod kuće.

Za tikka pastu trebat će vam:

4 g sjemenki korijandra

1 g kumina

7 g garam masale

3 g kurkume

7 režnjeva češnjaka

1 komadić đumbira

1-2 čili papričice (malo jače od jalapeno)

60 ml vode

30 ml ulja

Za marinadu:

225 g jogurta

900 g piletine

2 žlice tikka paste

2 žličice soli

Za umak:

1 veća konzerva pelata

56 g maslaca

1 veći luk

Oko 280 ml slatkog vrhnja

7 g mljevene paprike

2 g čilija u prahu

Priprema:

U manju posudu stavite sve začine za pastu i tostirajte ih oko 2 minute. Dodajte ih u blender i miksajte dok ih potpuno ne usitnite. Dodajte češnjak, đumbir, garam masalu, kurkumu u prahu i čili. Dodajte vodu i blendajte dok ne dobijete pastu. Dok blendajte, dodajte i ulje pa sve pomiješajte. Piletinu narežite na manje komade. U većoj posudi pomiješajte jogurt, tikka masala pastu i sol.Dodajte piletinu i dobro pomiješajte. Prekrijte plastičnom folijom i marinirajte 20 minuta ili preko noći u hladnjaku. Rižu isperite i skuhajte. Na kraju u blender ubacite konzervu pelata i blendajte dok ne postane kremasta. Propasirajte. U srednje velikoj tavi najprije sa svih strana zapecite komadiće piletine. Izvadite piletinu i ostavite da odmori. Smanjite vatru, dodajte maslac i otopite ga pa dodajte sitno sjeckani luk. Dodajte ostatak tikka masala paste, mljevenu papriku i čili u prahu. Kuhajte dok se pasta ne počne lijepiti za tavu. Dodajte blendanu rajčicu i kuhajte oko 10 minuta. Dodajte i slatko vrhnje, dobro promiješajte i vratite piletinu. Kuhajte 10-15 minuta ili dok piletina nije gotova. Poslužite uz rižu i korijander.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 14:16