snima: Ranko Šuvar
Činjenica da je prošla godina bila katastrofalna za proizvodnju vina već je dobro znana, ali neki su, zahvaljujući znanju, upornosti i trudu, iz berbe koja nije previše obećavala uspjeli izvući ono najbolje, dobiti posebna, lagana, moderna vina, u kojima se još više ističu voćne, osvježavajuće arome.
Svoje proljetne lepršavce predstavili su u restoranu Mano 2, u zagrebačkoj Radničkoj cesti, Franco i Antonela Kozlović iz svoje vinarije iz Momjana u općini Buje. Sljubljivanje savršenih vina i vrhunske gastronomije mladog kuhara Hrvoja Kroflina počelo je Black tiger kozicama u consommeu rajčice začinjenima cvijetom soli s notom vanilije. Uz to smo pijuckali Kozlović Violetta Rose 2014. u kojem prevladavaju arome šumskog voća, obogaćene primjesama herbalnog karaktera.
Uz sapimi jadranske sipe, mikro salatu divljeg cvijeća i bilja te lemongrass dressing isprobali smo Kozlović Valle 2014. U vinu limunska trava vodi glavnu riječ, potom slijedi nešto pokošene trave, pa limete i drugih citrusa te na kraju svježa jabuka i u tragovima vinogradarska breskva.
Kozlović Malvazija 2014. bila je poslužena uz pašku skutu s domaćim džemom od maslačka i kapara, uljem peršina i brusketom. Njen okus također odiše svježinom i živahnošću svježeg i blago reskog voća, ali istodobno ga krasi punoća i dugačko trajanje.
Šećer za kraj: Kozlović Muškat Momjanski 2014. izraženog muškatnog mirisa s primjesama cvijeća. Uživancija za sva osjetila sa zaključkom da će vina vinarije Kozlović sigurno ulepršati u čaše pravih vinoljubaca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....