Predsjednik Josipović svečano otvorio ZWGW

Predsjednik RH prof. dr.sc. Ivo Josipović svečano je otvorio drugi po redu Zagreb Wine Gourmet Weekend pred mnoštvom uzvanika u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU. Na svečanom otvorenju okupljenima se uz Predsjednika obratio i ministar turizma Darko Lorencin te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uz direktora festivala Dražena Lazića i Danielu Roguljić Novak, članicu Uprave Zagrebačke banke, partnera festivala koji će održava 19. i 20. travnja u prostoru Gliptoteke HAZU i Centra Kaptol.

Nakon službenog otvorenja Predsjednik i ministri u pratnji organizatora obišli su festivalski prostor Gliptoteke HAZU te kušali neke od izloženih proizvoda čak 150 proizvođača koji će se tijekom dva dana festivalska dana predstaviti na ZWGW-u. Iako domaći izlagači čine većinu,više od trećine izlagača na festivalu su inozemni izlagači koji uglavnom svoje proizvode premijerno predstavljaju u Hrvatskoj.

Festival ne čini samo izlagački program, već je upotpunjen brojnim tematskim degustacijama sa svjetski značajnim vinarima i vinima, cooking show radionicama, aktualnim panelima, filmskim premijerama, izložbama i večernjim programom, koji čine Zagreb Wine Gourmet Weekend jedinstvenim festivalom u regiji.

Dražen Lazić direktor ZWGW-a na otvorenju je istaknuo kako se zahvaljujući ovom festivalu Zagreb definitivno potvrdio kao središnje mjesto za predstavljanje i upoznavanje vrhunskih vina i gastro delicija ne samo u našoj zemlji već i u čitavoj regiji. „Ponosni smo na naš doprinos promociji vrhunskih domaćih proizvoda, ali i općenito podizanju eno-gastronomske kulture što je za turističku zemlju poput Hrvatske iznimno važno, rekao je Lazić.“

Daniela Roguljić Novak, članica Uprave Zagrebačke banke prilikom svog obraćanja izjavila je: „Zagrebačka banka i ove godine priključila se Zagreb Wine Gourmet Weekendu kao partner koji shvaća potrebu vinara, maslinara i ostalih proizvođača gastro delicija za dopiranjem do krajnjeg potrošača. Vinogradarstvo i maslinarstvo su zasigurno područja koja doprinose našoj održivosti i po kojima će Hrvatska biti sve više prepoznata. Iznimno nam je zadovoljstvo što smo dio ove manifestacije ponajviše zbog naših klijenata izlagača jer smo uvjereni u njihov uspjeh i želimo ih u tome pratiti.

Gradonačelnik Bandić rekao je kako je ponosan kako grad Zagreb pokrovitelj ovog festivala. Istaknuo je: „Trideset posto smo digli gospodarski potencijal Hrvatske. Ako se igdje napravio pomak onda se napravio u pravim, kvalitetnim Hrvatskim vinima i pravom kvalitetnom hrvatskom maslinovom ulju.“

Ministar turizma Darko Lorencin naglasio je važnost vinarstva i gastronomije za razvoj turizma. „Uskoro će Hrvatski sabor usvojiti Strategiju razvoja hrvatskog turizma do 2020., a pripremamo i Strateški marketing plan za razdoblje 2014 – 2018. Ova dva strateška dokumenta iznimno su nam bitna za upravljanje našom turističkom budućnošću. Eno i gastro ponuda Hrvatske zasigurno je jedan od glavnih turističkih proizvoda koje ćemo razvijati u tom periodu i po kojima je Hrvatska poznata i prepoznata. Snažniji razvoj ovog turističkog proizvoda bit će dodatan motiv dolazaka turista i u pred i posezoni, što nam je iznimno važno za povećanje konkurentnosti turizma Hrvatske.“, zaključio je Lorencin.

Otvarajući Zagreb Wine Gourmet Weekend Predsjednik RH prof. dr.sc. Ivo Josipović kazao je kako su vino i kulinarstvo sami po sebi važan gospodarski sektor, a kako u kombinaciji s turizmom i kulturom predstavljaju pravi hrvatski brand. „Siguran sam da će i Zagreb Wine Gourmet Weekend biti značajan i važan doprinos razvoju hrvatskog vinarstva, turizma pa i kulture općenito, da će biti snažan promotor Hrvatske u svijetu.“, istaknuo je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:15