Brašno, jaja i ulje, mlijeko, možda malo mineralne, prstohvat soli, malo šećera… Zvuči poznato? Naravno, nije teško prepoznati sastojke za fine meke palačinke. Nedostaje samo pekmez od šljiva ili namaz od čokolade da nam krenu curiti sline pri pomisli na tanjur svježe pečenog i zamotanog tijesta. Pritom svaka čast slatkim palačinkama, no ako želimo pravu gozbu, a ne samo jednostavan doručak ili desert, ipak radije biramo slane varijante. U našoj se kuhinji uvijek pripremalo palačinke sa sirom i šunkom, nerijetko bismo ih zalili vrhnjem i dodatno zapekli, a poseban je događaj uvijek bio odlazak u neki zagrebački restoran na hrskave pohane palačinke iz kojih je uvijek curio fini sir.
Ovim editorijalom posvećenim upravo slanim palačinkama odlučili smo zaviriti u kuhinje izvan granica naše države, a zatim se uputiti i izvan Europe! U ožujku ove godine prisustvovali smo irskoj proslavi Dana sv. Patrika i kušali odlične palačinke od krumpira pa smo se bacili na istraživanje i otkrili boxty, jednostavnu, a zasitnu opciju za doručak ili večeru. U boxty palačinke kao sastojak ide naribani krumpir, ali i ostaci pirea pa eto rješenja za sve koji ne znaju što učiniti s preostalim prilogom od nedjeljnog ručka. Uz kobasicu i jaje na oko, nakon ovih palačinki bit ćete spremni za cijeli dan pun fizičkih aktivnosti.
Zanimljive kombinacije namirnica koriste i brojne azijske države. Nismo mogli odoljeti korejskoj kimchi palačinki za koju vam treba, sasvim očito, kimchi. Iako ga možete kupiti u brojnim specijaliziranim dućanima i na terenu i online, naša topla preporuka je da kimchi napravite sami kod kuće jer je izrazito zdrav, a financijski će vas doći puno manje nego da kupujete gotov. I ova je palačinka zapravo odlično rješenje za trošenje ostataka, bilo da je riječ o samom kimchiju ili nekom drugom povrću koje treba riješiti prije nego propadne u hladnjaku. Budući da je kimchi ljutkast, ova je palačinka ipak više za odrasle pa pripazite.
Priprema kineskih palačinki s mladim lukom trajat će malo dulje jer je potrebno zamijesiti jednostavno tijesto, ali svakako vrijedi truda jer ih nećete moći prestati jesti. Riječ je o tanko razvaljanom tijestu koje se premazuje mješavinom svinjske masti i brašna te potom posipa usitnjenim mladim lukom. Naravno, masnoću životinjskog podrijetla možete zamijeniti i sezamovim uljem, no svinjska mast daje poseban šmek samoj palačinki. Nakon što ga nadjenete, tijesto treba prvo zarolati pa namotati poput puža, zatim rukom spljoštiti i dodatno valjkom izravnati. Nemojte se bojati, ako tijesto malo i pukne, to palačinki neće naškoditi! Jednom ispečene, ovakve palačinke lijepo će se listati i bit će hrskave pa vjerujemo da vam neće niti jedna ostati za kasnije. A i bolje, najfinije su baš tako vruće.
KINESKE PALAČINKE S MLADIM LUKOM
Japanska okonomiyaki palačinka izrazito je bogata jer se i za njenu pripremu preporučuje poharati hladnjak i ubaciti u nju razno povrće, ali i meso. Ovakva palačinka ima sve predispozicije da bude konkretan ručak, osobito ako ubacite komadiće svinjske potrbušine ili piletine. I u njoj je jedan od osnovnih sastojaka kupus, no umjesto fermentiranog i ljutog kineskog kupusa (kimchi), ovdje je bitno tanko narezati svježi kupus jer on okonomiyaki palačinki daje hrskavost.
Ako ste do sada dashi temeljac i bonito pahuljice uvijek promatrali za zanimanjem, ali ih na kraju ne biste kupili jer niste znali što s njima, sada imate dobar razlog za kupovinu! A ako imate ograničeni budžet i ne želite pretrpavati kuhinju, kupite samo sušene bonito pahuljice ili katsuobushi jer ako ih kratko prokuhate, od njih možete dobiti jednostavni dashi temeljac koji ćete koristiti kao bazu za razne juhe, umake, ali i ovo jelo.
JAPANSKA OKONOMIYAKI PALAČINKA
S indijskim uttapam palačinkama smo se malo namučili, od potrage za sitnom rižom (idealna bi bila sorta idli koju na kraju ipak nismo uspjeli pronaći pa smo se poslužili bisernom bijelom rižom, a preporučuje se i takozvana parena ili parboiled riža) pa sve do njenog namakanja u vodi s oljuštenom crnom lećom i piskavicom, usitnjavanja namočene smjese u jakom blenderu pa fermentiranja smjese uz dodatak pahuljica od riže...
Priprema ovih palačinki je dvodnevno zbivanje, no prema našem receptu dobit ćete zapravo veliku količinu smjese koja se s lakoćom može smrznuti te koristiti u dva navrata. Dok smo promatrali smjesu nakon fermentacije (ostavili smo je čak preko noći, iako je osam sati dovoljno), na trenutke smo bili malo i obeshrabreni jer je s jedne strane izgledala kao da je tekuće bijelo industrijsko ljepilo, a s druge strane nismo bili sigurni je li blender doista učinio sve što je trebao jer su se pod prstima još uvijek osjetili komadići riže. S puno opreza bacili smo smjesu na tavu, posipali povrćem po želji te prekrili poklopcem te ih za nekoliko minuta prebacili na tanjur.
Na naše iznenađenje, svaka od tih palačinki bila je mekana, kao da ste je pripremili od kuhane riže koju ste pretvorili prvo u pastu. Fermentacija i termička obrada odradili su svoje pa se tvrde komadiće riže kojih smo se pribojavali nigdje nije moglo pronaći. Svijet palačinki doista je šarolik, no svaka od ovih palačinki bila je ukusna na svoj način pa zasučite rukave i bacite se na ribanje, pripremu tijesta ili pak blendanje i dobru zabavu!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....