Rade ga baš kao nekad

Ovo slasno tradicijsko jelo možete probati samo na jednom mjestu u cijeloj Hrvatskoj

Nedavno je broštulani gramper, po kojemu su Kaštelir i Labinci postali poznati, i brendiran

Krumpir, ili gramper kako ga zovu u Kašteliru i Labincima, namirnica je od posebnog značaja u tim krajevima, pa je tijekom Friday tastinga ovog petka na live cooking radionici predstavljen prilog službenog naziva Broštulani gramper s orihi, jelo koje su Kaštelir i Labinci nedavno brendirali kao ovdašnje i lokalno, o čemu smo vam pisali.

image
Sebastijan Skoko
image
Sebastijan Skoko

Tako je ovotjedni Friday tasting ispred kaštelirske prodavaonice lokalnih proizvoda Butiga dobio doista posebno značenje dok su brojni posjetitelji sa zanimanjem gledali kako chef Robert Perić spravlja ovo nadasve zanimljivo jelo te se njime dodatno valorizira krumpir kao namirnicu koja pruža izvrsne gastronomske mogućnosti.

image
Sebastijan Skoko
image
Sebastijan Skoko

"Krumpir, odnosno gramper, u Kašteliru je kralj gastronomije i vrhunski brend, pa smo tako osmislili i ovo posebno jelo. Lijepa je to priča koja spaja poljoprivredu i turizam", rekao je načelnik Općine Kaštelir-Labinci, Đulijano Petrović na live cooking radionici na kojoj je predstavljeno ovo tradicionalno istarsko jelo.

Ispred Butige širio se u petak zamamni miris ovog istinski fantastičnog priloga koji naizgled jednostavnu namirnicu poput krumpira prikazuje u posve drugačijem svjetlu, a okupljeni su od chefa Roberta Perića mogli čuti kako najbolje spraviti prilog i koji su trikovi da ovo izvrsno jelo ispadne na najbolji mogući način. Naravno, Broštulani gramper s orihi svi su mogli besplatno degustirati, i to uz vrhunska lokalna Cossetto vina.

image
Sebastijan Skoko
image
Sebastijan Skoko

Podsjetimo još jednom da se krumpir zove gramper samo u Kašteliru u Labincima te da u tim krajevima predstavlja namirnicu od iznimnog značaja. Do te mjere da joj je posvećena i cijela manifestacija, čuvena Gramperijada - o kojoj smo već pisali, koja je je baš ove godine proslavila dvadesetu obljetnicu.

Upravo zato u čast jubilarne 20. obiljetnice Gramperijade, gramper je brendiran na poseban način. Cijeli taj projekt je nastao zajedničkom suradnjom te uz mentorstvo i obuku kuhara Roberta Perića koji je osmislio recept. Istraživačka radionica odrađena je u suradnji s AZRRI-jem, u Edukacijsko gastronomskom centru Istre.

Kako su već prije isticali u TZ-u Općine Kaštelir-Labinci, prije finalizacije recepta sudionici projekta pričali su sa starijim mještanima i zamolili ih da kažu kako se nekada, tijekom njihove mladosti, pripremao gramper u ovim krajevima. I uglavnom svi su rekli da se najčešće spravljao na masti, uz ružmarin kao začin. Zato recept koji je prezentiran na jučerašnjem Friday tastingu ima elemente starinskih načina kuhanja i čuvanja tradicije, ali u kombinaciji s elementom novog i modernog.

image
Sebastijan Skoko
image
Sebastijan Skoko

Konačno, zanima li vas kako su Kaštelir i Labinci došli do naziva grumper, lijepo je to objašnjeno na portalu istriaterramagica.eu. Ova jezična zanimljivost, objašnjavaju, o kojoj se priče o porijeklu usmeno prenose generacijama, vodi nas daleko u prošlost, a ima navodno veze s prolaskom Napoleonove vojske ovim prostorima. U ono je vrijeme u Kašteliru živio stari francuski kuhar koji je pripremao hranu za Napoleonove vojnike i oko kojeg je, očekivano, uvijek bilo djece. Kuhara su vojnici zvali od milja nono, odnosno grand pere na francuskom jeziku. Klinci nisu razumjeli francuski jezik, pa su nekako pečeni krumpir koji bi im kuhar dodijelio dok je kuhao povezali s riječima „grand pere“. To se izgovara gran per, što je naposljetku ispalo gramper.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. studeni 2024 06:02