I fino, i jeftino

Ovo mjesto je hit na utrinskom placu! K Tomeku se po gablece ide s loncima

Popularna Mesnica Tomek proširila je svoju djelatnost otvorivši zalogajnicu "Gableci pri Tomeku". Najviše se traže jela na žlicu, a zadovoljni kupci, koji gablece nose i doma, tvrde da nigdje nema finijih i jeftinijih

Svi koji koji nabavljaju namirnice na zagrebačkoj tržnici Utrine dobro znaju za Mesnice Tomek. Mesar Tomo Hačić, poznatiji kao Tomek, svakodnevno marljivo slaže sušeno i svježe meso, dok se vjerni kupci izmjenjuju od jutra, nastojeći ugrabiti sastojke za ručak. I sami smo tome svjedočili kad smo posjetili Hačića, želeći saznati više o njegovoj novoj poslovnoj inicijativi. Naime, simpatični mesar nedavno je proširio poslovanje otvaranjem zalogajnice na tržnici, pa stanovnici Novog Zagreba sada svakodnevno mogu uživati u domaćim obrocima pripremljenim od visokokvalitetnih namirnica i mesa iz Tomekove mesnice, samo nekoliko koraka dalje.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Tomu Hačića zatekli smo u jutarnjim satima kako pažljivo bira najfinije komade mesa, od kojih kuhari u njegovoj zalogajnici pripremaju raznovrsne i ukusne gablece. "Oduvijek sam imao želju nastaviti obiteljski posao s mesom i unaprijediti ga. Moj djed bio je stočar i bavio se uzgojem i prodajom stoke, dok je moj otac nadogradio posao, uključivši i poljoprivredu. Ja sam krenuo korak dalje te otvorio obrt i mesnicu", objašnjava Tomo, prisjećajući se obiteljske tradicije dok stoji pored kioska prepunog mesnih delicija. Njegova mesnica na tržnici Utrina već sedam godina opskrbljuje sugrađane, a Tomek sada ima velike planove i za zalogajnicu, koja radi čak i nedjeljom, a u svakodnevnoj ponudi ima raznoliku ponudu gableca.

Domaća jela

Nakon kratkog razgovora s našim domaćinom, s kutijom punom mesa, krenuli smo prema zalogajnici kako bismo provjerili što sve nudi i kakvi su specijaliteti na dnevnom meniju. S ulaza na tržnicu Utrine, sa zapadne strane, teško je ne primijetiti natpis "Gableci pri Tomeku". Jela su već spremna, a iako još nije bilo ni podne, čini se da su mnogi sugrađani već bili nestrpljivi i spremni za pošteni gablec. Ponuda, vidimo već pri ulasku, uključuje ukusno pečenje, špek-fileke i lovačke šnicle u saftu - prave poslastice za ljubitelje domaće kuhinje.

image

Osim ploče s ponudom dana, "Gableci pri Tomeku" svake nedjelje objavljuju i tjedni meni

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Tomo ističe kako svaki tjedan objavljuju novi meni za nadolazeće dane, a svaki dan pripremaju dva dnevna gableca i pečenje, koje je stalni dio ponude. "Svake nedjelje objavljujemo tjedni meni, tako da naši stalni gosti unaprijed znaju što će biti u ponudi, i mogu isplanirati svoje posjete", objašnjava nam. Zalogajnicu je otvorio u kolovozu, a ideja mu je sinula nakon što su ga mušterije više puta upitale može li se nešto već gotovo i pečeno kupiti Pri Tomeku.

"Ljudi često dolaze nakon završetka radnog vremena mesnice i pitaju imam li već pečeno meso. Tako sam došao na ideju da ponudim nešto čega na tržnici Utrine dosad nije bilo - domaća jela na žlicu i pečenje od vrhunskog mesa", kaže Tomek.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Cijene su više nego korektne. Pošten ručak, komentira jedan od gostiju, tu se može naći već za 6,50 do 7 eura

Sve s utrinskog placa

Meso koje koristi za pripremu dolazi s obiteljske farme koja se nalazi u Hrašću, nedaleko od Velike Gorice. Tu je obitelj Hačić izgradila svoje ime na kvaliteti i domaćoj proizvodnji, a ponosno ističu da je ono što nude na tržnici proizvod njihovih ruku. "Htio sam omogućiti ljudima da i nakon posla mogu pojesti svježa i kvalitetna jela, pripremljena od najboljih sastojaka", objašnjava nam dok gleda već dobro uhodan tim, koji predvodi glavni kuhar Stefan Nikodinoski, a koji se brine za pripremu jela.

Tako raznovrsnu ponudu hrane koju si rado pripremamo i kod kuće, a čije su cijene više nego korektne, u zalogajnicama na Utrinama još nismo vidjeli, zbog čega ne čudi popularnost Tomekove zalogajnice. Bacamo pogled na tjedni meni, koji ovaj tjedan nudi jela poput grah variva, mađarskog gulaša s noklicama, punjenih paprika s pire krumpirom, špek-fileka, grašak variva, pečenih bataka i zabataka s mlincima... Pošteni ručak, komentira nam jedan od gostiju, tu se može naći za 6,50 do 7 eura.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Petkom je, naravno, na meniju riba pa su prošli tjedan u ponudi bili file brancina na žaru, srdelice i frigane lignje, uz standardnu ponudu. "Ribu nabavljamo u obližnjoj ribarnici, a povrće uzimamo na tržnici od domaćih proizvođača", objašnjava nam Tomek dok prolazimo kroz ponudu. Osim jela na žlicu, u ponudi su i ćevapi i burgeri, koji su, kako kaže Tomek, posebno popularni među mlađom populacijom: "Mladi vole burgere, i to ne bilo kakve - mi koristimo isključivo čisto juneće meso u pljeskavicama".

Po želji gosta

Osim zalogajnice, Tomek stoji i iza fast fooda KKS u Sigetu, gdje također nudi brzu hranu, s naglaskom na kvalitetno meso, a zalogajnica na Utrinama očito ima veliki odaziv kod ljubitelja domaće hrane. "Najviše ljudi uzimaju jela na žlicu. Penzioneri dolaze sa svojim loncima, uzmu si obrok za van, i to im je dovoljno za ručak ili večeru", objašnjava Tomo. Za mnoge starije sugrađane, ali i zaposlene koji ne stižu kuhati, takav način nabavke gotovog, domaćeg obroka praktično je rješenje. "Ljudima se jednostavno ne isplati kuhati za jednu osobu. Ovako uzmeš porciju, dvije, i taj si dan miran".

image

Kuhar Stefan Nikodinoski svaki dan priprema dva dnevna gableca i pečenje, koje je stalni dio ponude

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

"Ljudima se jednostavno ne isplati kuhati za jednu osobu. Ovako uzmeš porciju, dvije, i taj si dan miran"

Tomo i njegov tim uvijek su otvoreni za prijedloge, pa često gostima ispune želje kada zatraže neko specifično jelo, koje onda oni uvrste u svoj tjedni meni. "Ljudi dođu, predlože neko jelo, i tako nam daju inspiraciju za nove recepte. Kuhar Stefan rado se uhvati posla i napravi nešto novo i ukusno," kaže Tomo, dodajući kako je važno slušati želje gostiju, jer upravo su oni temelj njegova poslovanja.

I dok u prijepodnevnim satima ljudi već dolaze po svoje obroke, pitamo Tomu kako sve uspijeva stići, s obzirom na obaveze koje nosi upravljanje mesnicom, zalogajnicom i fast foodom. "Bilo je teško dok se posao nije uhodao, ali sada je zaista odlično. Naravno, privatni život malo pati, jer treba se dosta toga odreći, ali kad voliš posao koji radiš, onda je sve moguće", zaključuje ovaj vrijedni novozagrebački mesar, kojega dobro znaju svi oni kojima je novozagrebačka tržnica nezaobilazna postaja.

image
Berislava Picek/Cropix

ŠPEK-FILEKI "KOD TOMEKA"
(za 10 osoba)
Recept: Stefan Nikodinoski

Trebat će vam:
2 kg fileka
1,5 kg luka, nasjeckanog
2,5 dl pasirane rajčice
5 g češnjaka, sitno nasjeckanog
500 g špeka, sitno narezanog
0,5 dl cijeđenog limunovog soka
2 jušne žlice krušnih mrvica
sol i papar, prema ukusu
1 goveđa jušne kocke
malo ulja za prženje
svježi peršin, sitno nasjeckan (po želji)

Priprema:

Na malo ulja u velikom loncu popržite špek, pržite ga oko 10 minuta, dok ne pusti masnoću i postane hrskav. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te ih pirjajte na srednjoj vatri još oko 15 minuta, dok luk ne omekša i postane staklast. U lonac ubacite pripremljene fileke, i sve to pirjajte oko 10 minuta, kako bi se fileki proželi aromom špeka, luka i češnjaka. Zatim dodajte nasjeckanu rajčicu i ulijte dovoljno vode da prekrije sve sastojke. Dobro promiješajte. Začinite solju, paprom, prema želji dodajte češnjak u granulama ili druge začine, te ubacite dvije goveđe jušne kocke. Kad jelo počne krčkati, dodajte krušne mrvice (oko 200 g), kako bi zgusnule umak. Dobro promiješajte i ostavite da se lagano kuha, uz povremeno miješanje, dok fileki ne omekšaju, otprilike 1,5 do 2 sata. Potkraj kuhanja dodajte cijeđeni limunov sok, promiješajte i ostavite još pet minuta na laganoj vatri, kako bi se svi okusi proželi. Prema želji, pospite svježe nasjeckani peršin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2024 13:10