Presedan

Ovo je prva gelateria na svijetu koja nosi Michelinovu zvjezdicu! I ne, nije u Italiji

 Instagram @minimal_gelato
Kako biste probali najbolji sladoled na svijetu - barem po najutjecajnijem gastronomskom vodiču na planeti - trebate se uputiti na drugi kraj svijeta

Prvi puta u povijesti Michelinova vodiča dodijeljena je zvjezdica jednoj gelateriji. No, premda bi mnogi pomislili kako je možda riječ o nekoj od prekomorskih nam susjeda Talijana, koji su u svijetu zapravo najpoznatiji po izradi gelata, prevarili bi se. Prva Michelinova zvjezdica za gelateriju ide u Tajvan. Riječ je o gelateriji pod imenom Minimal koja se nalazi u Taichungu, a koja je dosad u najpoznatijem gastronomskom vodiču imala Bib Gourmand. Neki bi možda rekli nepravedno s obzirom na to kako prezentiraju svoj gelato. A to je očito ovim priznanjem uvidio i Michelin.

"Okusni i vizualni spektakl! S kompleksnim slaganjem slojeva okusa i tekstura u njihovom gelatu i graniti", napisali su recenzenti uz ovogodišnju evaluaciju gelaterije Minimal. Pokazalo se, naime, kako ovdje u svemu što rade stoje uz bok fine dining restoranima koji nose Michelinove zvjezdice .

Inače, tajvanski Minimal zaista je posebno mjesto. Gelateria je zato što se bavi izradom sladoleda, odnosno gelata, a njezin meni ni u čemu se, osim po "glavnom jelu", ne razlikuje od bilo kojeg fine dining restorana. Tako ćete i ovdje kad otvorite meni uz svaki gelato vidjeti od čega je napravljen i uz što se sve poslužuje, a zanimljivo je i kako imaju meni koji uključuje sedam sljedova. Taj meni mijenjaju sezonski i baziraju na lokalnim namirnicama. Također, u njihovom lokalu ne uslužuju djecu mlađu od osam godina, a da biste rezervirali stol morate ostaviti polog. Želite li rezervaciju otkazati, to morate učiniti barem 48 sati prije zakazanog termina kako bi vam novac vratili u roku od tjedan dana. Ne otkažete li rezervaciju, a zakasnite 30 minuta, vaša će rezervacija automatski biti otkazana, a polog vam neće biti vraćen. Cijelo iskustvo objedovanja u ovoj gelateriji traje oko 2 sata i 30 minuta, a počinje u trenutku kad su svi gosti za svojim stolovima. Plaćanje na licu mjesta moguće je samo u gotovini.

Usput, recimo i kako Tajvan od ove godine ima 10 novih restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom, pet s dvije, tri s najviše - tri zvjezdice. Zelenu zvjezdicu dobilo je 6 restorana, uručena je nagrada jednom sommelieru i to ženi - nagradu je dobila Ya-Hui Tseng (Yoyo) iz restorana Yuenji - što se također dogodilo prvi puta u Taiwanu, te mladom chefu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 09:32