Prije mjesec ili dva obišli smo nekoliko slovenskih supermarketa i u tamošnjem Sparu u zamrzivaču uočili smrznutu pizzu brenda Pausa Pizza napravljenu s kiselim tijestom, koja se nudi u sklopu projekta Štartaj Slovenija i koja nas je odmah privukla, pa i natjerala da razmislimo jesmo li, zapravo, išta slično ikada vidjeli i kod nas. Iako se tada nismo predugo zabavljali tom mišlju, vratili smo joj se kada smo ovih dana u zamrzivaču supermarketa Kaufland uočili novitet - Crosta&Mollica sourdough pizzu, prvu takvu na našem tržištu. Za probu, u košaricu smo ubacili jednu margheritu i požurili kući.
Budući da nam se pećnica već grijala, jer smo je taman pripremali za pečenje kruha od kiselog tijesta, u vruću smo pećnicu ubacili i smrznutu pizzu i čekali da se zahrskavi. Za to smo vrijeme proučili pakiranje, na prvom mjestu sastojke, među kojima nisu navedeni nikakvi nepotrebni dodaci, već samo pšenično brašno, mozzarella, voda, rajčica, pire od rajčice, suncokretovo ulje, parmigiano reggiano D.O.P, sir, sol, maslinovo ulje, sicilijanski origano i kvasac. Na pakiranju je također navedeno i da je tijesto fermentiralo 24 sata te da je prethodno pečeno u peći na drva.
Prema uputama, pizzu je potrebno peći 11 do 12 minuta na 190 stupnjeva. Naša je temperatura ipak bila nešto viša, oko 230 stupnjeva, i pizza je bila gotova za 10-ak minuta. Nismo je presušili, korica je bila lijepo hrskava, a sir se i rastezao. Na prvi pogled, moramo priznati, nije nam izgledala obećavajuće, posebice zato što baš i ne nalikuje pizzi s fotografije na pakiranju, ali realno, rijetko koji smrznuti proizvod izgleda baš onako kako se reklamira. Baš zato, nismo htjeli brzati sa zaključcima već smo kratko pričekali da se ohladi i isprobali je.
Nadjev je bio klasičan, korektan, blago kiselkast i, kada bismo morali cjepidlačiti, svakako bismo voljeli da je mozzarelle malo više i da je umak malo slađi, ali za kupovnu pizzu, zapravo smo više nego zadovoljni. No, najbolji dio ove pizze zapravo je bio rub, koji je lijepo hrskav, lagan i dobre arome, bez izražene kiselosti (što bi možda mogli očekivati budući da je, dakle, riječ o sourdough pizzi). U svakom slučaju, ovu bismo pizzu, u konkurenciji drugih smrznutih pizza iz supermarketa koje smo do sada isprobali, uvrstili u sam vrh, posebice zbog jednostavnih sastojaka i istog takvog okusa.
Osim margherite, u Kauflandu se kupiti može još i Stromboli pizza sa ljutkastom calabrese i ventricina salamom te pizzu s talijanskom kuhanom šunkom pestom i kremastim češnjakom, koje ćemo svakako još isprobati. Cijena smrznutih Crosta&Mollica pizza je trenutačno 4,49 eura na sniženju.
Dobro je dodati i da je Crosta&Mollica inače britanski brend talijanske hrane koji, kako kažu, posebnu pažnju posvećuje kvaliteti i autentičnosti. Osim pizza, proizvode i piadine, focaccije, mascarpone straccietella gelato, grissine, krekere, tjestenine i nekoliko različitih deserata. Više informacija možete potražiti na njihovim službenim stranicama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....