Svakog sunčanog vikenda u posljednje vrijeme sve češće na društvenim mrežama nailazimo na bajkovite fotografije zabilježene na slovenskom izletištu Jelenov greben. Nalazi se u Olimju i od Zagreba je udaljeno svega sat i pola vremena vožnje, kroz koju ćete doživjeti prekrasne prizore zelenih brežuljaka, pokoju simpatičnu kravu, ovce i konje. No, lijepa priroda tek je uvod u ono što će vas u Olimju dočekati. Zgodno uređeno šetalište po kojem slobodno šeću jeleni, Koča pri čarovnici koja će posebno oduševiti one najmlađe, čokoladarnica na samo nekoliko stotina metara, a potom i nekoliko OPG-ova i restorana u okolici dobra su ideja za obilazak kada se već nađete ovdje.
Nedavno smo i sami, nakon 10-ak godina od posljednjeg izleta na ovo mjesto, posjetili Olimje i u nastavku vam donosimo mali vodič koji će vam itekako dobro doći odlučite li organizirati kakav spontani izlet za produženi vikend.
KAD STE OVDJE, KUPITE ČOKOLADU
Nakon što stignete na Jelenov greben, odmah po dolasku svratite u trgovinu u sklopu samog izletišta gdje možete kupiti paketiće s kukuruzom kojim ćete zatim hraniti životinje. Kada to radite, svakako poštujte pravila i budite svjesni da neki od jelena nisu uvijek raspoloženi za interakciju s ljudima, dok će vam drugi rado prići. Brojni posjetitelji ovdje dolaze s dekama i piknik košarama, ali važno je na umu imati da se životinje hrane samo hranom koja je upravo njima i namijenjena.
Nakon druženja s jelenima, možda će vam se dobrom idejom učiniti sjesti u prvi restoran, onaj u sklopu samog izletišta, no volite li odabiru mjesta za ručak ipak posvetiti malo više pažnje, razmislite ponovno i ovdje se opskrbite samo čokoladom. Naime, nedaleko izletišta nalazi se mala obiteljska čokoladarnica gdje se prodaju ručno rađene čokoladne pločice s dodacima kao što su bademi, lješnjaci, ekspandirana riža i šareni bombončići. Čokoladarnica je zabavna postaja za najmlađe, a ovdje možete kupiti i kakav suvenir te se raspitati za adrese koje biste u okolici još mogli posjetiti.
A ZATIM NA RUČAK
Nakon Jelenovog grebena i nakon što se opskrbite čokoladom, vrijeme je za ručak. Dobra opcija bit će restoran Amon, koji se nalazi na adresi Olimje 23. Okružen je zelenilom, ima prostranu terasu, a za one koji se ipak vole ohladiti ispod klime, u sklopu restorana nalazi se i prostrana sala.
Ovdje se nude i nama dobro poznati tradicionalni specijaliteti, kao što je patka s mlincima, ali i klasici kao što je svinjski odrezak i pohana punjena piletina s prilogom. Isprobali smo upravo ta tri jela, cijene kojih se kreću od 18 eura za patku s mlincima do 24 za svinjetinu s povrćem, i nismo ostali razočarani. Porcije su konkretne, hrana dobro začinjena, cijene s obzirom na lokaciju i blizinu izletišta prihvatljive, a dobar smo dojam stekli i o usluzi. Brzo, spretno i nenametljivo osoblje svakako je dodatan plus.
Dobro je dodati, iako se ne nalazi na meniju, nude i dječji obrok koji je prilično konkretan i sastoji se od zasitne porcije pohane piletine i krumpirića. Cijena je 10 eura po porciji.
LEDENI DESERT NA POVRATKU KUĆI
Na povratku kući, kada krenete za Zagreb, stanite još i u mjestu Buče. Tu se, naime, nalazi malo gospodarstvo, Kmetija Sinkovič, gdje kupiti možete domaće sireve, običan i voćne jogurte te kiselo vrhnje, ali i zasladiti se njihovim Frozijem. Riječ je o smrznutom jogurtu na koji zatim možete staviti dodatke kao što su pistacija, čokolada ili šareni bomboni. Budući da se ovaj desert radi od jogurta, nešto je kiseliji od, primjerice, sladoleda od vanilije, ali će upravo zato biti dobro osvježenje na ove, sve toplije proljetne dane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....