Obožavam variva, ponajprije zato što ih je prejednostavno napraviti, kuhaju se u jednom loncu, a onda i zato što u njih mogu ubaciti sve ostatke iz hladnjaka koji mi se nađu pod rukom. Ovo jesensko, gusto, kremasto i zasitno, upravo je jedno takvo. Jedino što će vam zaista trebati je poriluk (može i luk, ali porilukom izbjegavam dosadno čišćenje i sjeckanje, a na kraju i suze) i buča, a sve ostalo možete prilagoditi vlastitom ukusu. U mom loncu našli su se još i komadić cvjetače, mrkva i blitva, kao ono nešto zeleno, lisnato i zdravo. Sve sam dodatno začinila dimljenom crvenom paprikom, uz koju mi nije trebao čak niti komad mesa.
Gustoću variva inače dobivam tako da dodajem manje tekućine, a često ubacim i krumpir koji ga ugusti svojim škrobom, no ovaj put nisam htjela biti lijena, pa sam dio povrća na kraju izvadila iz lonca, izblendala i dobila preukusno, bogato jelo, nakon kojeg sam cijeli dan ostala sita, a to, morate priznati, nije čest slučaj s varivima. Ako ste još uvijek skeptični, uvijek uz varivo možete poslužiti i krišku toplog tostiranog kruha ili, još bolje, lažnu pizzu, koju ste napravili na tortilji ili mlincu. Meni je ovaj put poslužio trik moje dovitljive prijateljice Ane, koja mlince voli premazati umakom od rajčice, nadjenuti s hrpom sira i drugih dodataka, pa sve zajedno zapeći u pećnici (ili na preklopnom tosteru). Pravi jesenski ručak za male i velike!
Recept potražite u nastavku.
Trebat će vam:
1 poriluk
Pola muškatne ili neke druge buče
2 mrkve
manji komadić korijena celera
3-4 stabljike blitve
malo cvjetače
1 mladi luk
1 šaka svježeg peršina
2 žličice dimljene crvene paprike
2 žličice kurkume
1 lovorov list
sol i papar
čili prema želji
povrtni temeljac ili voda
ulje
Priprema:
Na ulju prema želji najprije pirjajte nasjeckani poriluk. Dodajte nasjeckanu mrkvu, celer i buču, pa još kratko pirjajte, a zatim ubacite i cvjetaču i drugo povrće koje koristite. Sve osim lisnatog povrća (blitve, kelja...). Dodajte začine, dobro promiješajte i prelijte povrtnim temeljcem ili vodom, tek toliko da prekrije sve sastojke. Kuhajte 20-ak minuta, ili dok povrće ne omekša. Odvojite malo variva i blendajte kako biste dobili kremastu juhu. Vratite u lonac. Dodajte lisnato povrće nasjeckano na komadiće, dodajte još tekućine prema potrebi i kuhajte 2-3 minute na jakoj vatri. Na kraju sve pospite svježim mladim lukom i peršinom. Poslužite toplo.