Samo jedna je prava

Ove subote možete kušati prvi hrvatski polutrajni proizvod zaštićen na području cijele EU

Samoborska češnofka

 Press
Samoborska češnofka odnedavno je zaštićena na razini EU, a 16. studenog u Samoboru se u njenu čast organizira gastro manifestacija

Još jedna gastro manifestacija priprema se u Samoboru, i to već u subotu, 16. studenog, kada se na Trgu Matice hrvatske organiziraju 2. Dani samoborske češnofke. Manifestacija je to posvećena domaćem gastro proizvodu koji je odnedavno zaštićen i na razini Europske unije oznakom zemljopisnog podrijetla, kao prvi polutrajni proizvod iz Hrvatske zaštićen na području cijele EU.

Uz češnofku u glavnoj ulozi, organizatori iz udruge Samoborska češnofka, pripremili su od 14 do 19 sati mali pregled tradicionalne samoborske gastro ponude pa će tako posjetitelji moći kušati "tenki kolač" Rudarsku greblicu", također zaštićeni proizvod na razini EU, zatim samoborska vina iz podruma obitelji Filipec i Pavlin, te neizbježne bermet i muštardu.

image

Rudarska greblica

Marko Miščević/Cropix

PRIPREMITE RUDARSKU GREBLICU

Provjereni recept pekarnica Nikl u Rudama i Samoboru


Za najmlađe je pripremljen zabavni dječji kutak uz cjelodnevnu radionicu, a za velike i male tu će biti i pečeni kesteni. Za zagrijavanje na ovim hladnim temperaturama nudit će se i kuhano vino, a moći će se, kako Samoborci vele - zacupkati, uz melodije tamburaškog sastava "Od sumraka do zore".

Za ljubitelje samoborskih mesnih delicija, uz mogućnost degustiranja Samoborske češnofke i informiranja o njezinim posebnostima, održana će biti i radionica spravljanja Samoborske kotlovine, koju će voditi Danijel Jednar, dokazani majstor ovog jela.

image
Press

Samoborska češnofka, pojašnjava predsjednik udruge Samoborska češnofka Igor Runtas, tradicijski je proizvod samoborskog kraja, jedan od njegovih najboljih gastro brendova, a proizvodi se od posebnih kategorija svinjskog mesa uz dodatak govedine/junetine i začina. Posebnost joj daje uvarak od češnjaka ukuhanog u vinu, kao i dimljenje na bukovim drvima. Izdvaja se i tradicionalnim načinom povezivanja. Naime, češnofke se "špajlaju", odnosno ručno povezuju u par malim drvenim štapićem. Iako je receptura poznata, priprema Samoborske češnofke iziskuje iskustvo i nešto strpljenja, jer njena izrada, zbog specifičnosti pripreme nadjeva i dimljenja te vezanja, traje i 48 sati.

Oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU, kao prvi polutrajni proizvod iz Hrvatske, zaštićena je u studenom 2022. godine, nakon što je udruga Samoborska češnofka uspješno odradila zahtjevan postupak zaštite.

Ulaz na 2. Dane Samoborske češnofke je besplatan, a uz organizatore iz udruge Samoborska češnofka, manifestaciju podupiru Grad Samobor, Zagrebačka županija, TZ grada Samobora, Komunalac Samobor i udruga Rudarska greblica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 09:59