Osim keksa i tradicionalnih kremastih kolača, blagdansko vrijeme sezona je i omiljenog panettonea. Iako na domaćem tržištu danas možemo kupiti najrazličitije varijante, od onih jeftinijih do skupljih, od talijanskih do stvarno dobrih domaćih, i ove nas godine sve više privlači ideja da meki, slatki kruh napravimo kod kuće. Iako postupak oduzima nešto više vremena i iako će vam gotovo svaki pekar savjetovati da se u ovo ne upuštate kod kuće, ako se i vi ipak odvažite na pripremu, budite spremni na to da ćete u ovaj projekt morati uložiti cijeli vikend. No na kraju, kada panettone proviri iza stijenki kalupa za pečenje, znat ćete da se sav trud itekako isplatio.
Za početak, ispričat ćemo vam priču koja stoji iza panettonea. Tko zna, možda vas dodatno potakne na pečenje pa i vi nekom vama dragom odlučite pokloniti ovako vrijedan poklon.
Naime, legenda kaže da je panettone nastao krajem 19. stoljeća u Milanu, kada je mladi pekar Toni odlučio svojoj simpatiji Luciji ispeći poseban kolač s jajima, maslacem i kandiranim voćem. Ljubav je učinila svoje te su mu se kod pripreme ruke tresle i, kad je dodavao kvasac, nije primijetio da je dodao cijelo pakiranje. Upravo zato, panettone je poznat i kao "Tonijev kruh".
Iako se pravi panettone radi s prirodnim kvascem, kada je Anita Šarić svojevremeno radila kućnu varijantu, koristila je svježi kvasac, kandirano voće i grožđice koje je mogla pronaći u supermarketu, obično glatko brašno i domaća jaja koja su zaslužna za lijepu, žutu boju.
Za početak, panettone će vam oduzeti najmanje dva dana pa se naoružajte strpljenjem. Prije početka pripreme, savjetovala je Anita, svi sastojci neka budu sobne temperature. Temperatura od oko 25 stupnjeva je idealna, a možete je postići tako da sastojke preko noći ostavite na kuhinjskoj površini ako ćete panettone mijesiti ujutro.
"U prvom miješenju sam od brašna, šećera, kvasca, maslaca, mlijeka i žumanjaka zamijesila tijesto koje sam ostavila da se diže dvanaest sati na sobnoj temperaturi. U ovoj je fazi jako važno aktivirati kvasac sa šećerom i toplim mlijekom (možete koristiti i vodu) te ga pustiti da odradi svoje. Nemojte se, poput mene, prevariti u izboru posude u kojoj ćete aktivirati kvasac, neka bude dovoljno velika jer će vam se kvasac napuhati gotovo trostruko", savjetovala je u svom tekstu.
I to je tek početak. Za pripremu panettonea bit će važno popratiti još nekoliko važnih savjeta koje ostavljamo u nastavku, a tu je i recept za one odvažne, koje do sada nismo uspjeli obeshrabriti.
Trebat će vam:
Za prvo miješenje:
42 g svježeg kvasca
400 g glatkog brašna
120 g šećera
150 g maslaca
140 g mlijeka
120 g žumanjaka
Za drugo miješenje:
100 g glatkog brašna
120 g žumanjaka
100 g šećera
150 g maslaca
70 g mlijeka
100 g žutih grožđica
200 g tamnih grožđica
200 g kandiranog voća
korica jedne naranče
korica jednog limuna
Priprema:
Kvasac namrvite u veću posudu, dodajte mu žlicu šećera i prelijte ga mlakim mlijekom. Ostavite da svi sastojci reagiraju na sobnoj temperaturi oko 15 do 20 minuta. Brašno pomiješajte sa šećerom. Dodajte uzdignuli kvasac. Miksajte mikserom na koji ste stavili nastavke za miješenje tijesta. Miksajte minimalno 15 minuta. Nakon 15 minuta dodajte žumanjke. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte i omekšani (ne rastopljeni!) maslac. Miksajte još pet minuta. Tijesto prebacite u maslacem premazanu posudu u kojoj će se dizati. Ostavite ga na sobnoj temperaturi minimalno 10 sati. Nakon što se tijesto diglo, premijesite ga, odnosno iz njega istisnite sav zrak. Dodajte žumanjke. Ubacite brašno. Zasladite šećerom. Ubacite i omekšani maslac. Grožđice i kandirano voće pomiješajte u posudi. Dodajte korice limuna i naranče, izrezane na sitne trakice. Sve ubacite u tijesto i promiješajte. Tijesto prebacite u maslacem premazan kalup za panettone. Ostavite da se diže na sobnoj temperaturi oko dva sata. Panettone stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva Celzijevih oko 1 sat i 10 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....