Iznimno popularan u svijetu, a posljednjih godina dodatak koji se sve češće pojavljuje i u receptima domaćih chefova i gastro influencera, za‘atar je začin s kojim možete zbilja mnogo. Volimo ga dodati mesu, ribi, krumpiru i drugom povrću iz pećnice, ali i posipati po prženim jajima i klasičan doručak podići na razinu više.
U zimsko vrijeme, kada nam nisu nedostupne rajčice i svježe začinsko bilje, za‘atarom volimo posipati i focacciu, a odlično funkcionira i kao dodatak drugim slanim pecivima. Dodati ga možete i salatama te namazima kao što je humus.
ŠTO JE ZAPRAVO ZA‘ATAR?
Za‘atar je zapravo mješavina začina iznimno popularna u turskoj i drugim, bliskim kuhinjama. Najčešće se sastoji od timijana, sumaka i sezama, a ovisno o mjestu iz kojeg dolazi, u mješavini se mogu naći i origano, peršin, kumin i mažuran. Osim okusa u kojem se spajaju biljne i orašaste arome, za‘atar je posebno zanimljiv i zbog teksture. Iako se može posipati po već gotovim jelima, mi ga posebno volimo pečenog, kada se sezam dodatno tostira, postaje hrskaviji i daje još više okusa.
Iako se pri spomenu na za‘atar najčešće misli na mješavinu začina, postoji i samonikla biljka koja se u svom izvornom obliku može pronaći diljem Bliskog Istoka, a sama mješavina ponekad uključuje i dodatak upravo te biljke.
Ponegdje se ovaj začin može pronaći "pojačan" koricom naranče, no na takvu varijantu kod nas još uvijek nismo naišli te za‘ataru kod kuće sami, za dodatnu aromu, povremeno dodajemo koricu limuna, naranče ili limete.
GDJE KUPITI ZA‘ATAR?
Tražite li za‘atar u supermarketima, male su šanse da ćete ga zbilja i pronaći. Najbolja opcija bit će zaputiti se u jednu od specijaliziranih trgovina s većom ponudom začina, kao što su Harissa i Crno zlato, a po veće količine ovog začina možete svratiti i u Habibi Orient trgovinu na zagrebačkoj Savskoj.
Dobro je dodati, u zagrebačkom Figa Gardenu nedavno smo isprobali i baygaleh ili jeruzalemski bagel. Riječ je o pecivu hrskave korice i meke unutrašnjosti premazanom s malo meda, posutom sezamom koji u Figi poslužuju uz mliječni namaz labneh, ljutkastu salsu, za‘tar i tahini. Kako su nam rekli, ovo jelo ubrajaju među ona koja na najljepši način goste uvode u svijet izraelske kuhinje. Cijelu priču pročitajte ovdje.
POZNATI CHEF OBOŽAVA OVAJ ZAČIN
Budući da se i u vlastitoj kuhinji često okrećemo pripremi jela po receptima chefa Yotama Ottolenghija, upravo njemu pripisujemo najveće zasluge zašto smo ovu mješavinu začina toliko zavoljeli. Ottolenghi ga koristi u zbilja puno recepata, neki od najdražih svakako su nam pizza palenta i jednostavna tjestenina, a nedavno smo naletjeli i na recept za cacio e pepe u koji slavni chef dodaje za‘atar i koji nas je osvojio na prvu. Recept ostavljamo u nastavku.
JOŠ DOBRIH IDEJA
Osim na pobrojane načine, za‘atar smo koristili i kod pripreme zelenih jaja, ali i kada smo kod kuće pripremali svoju varijantu kebaba, kao dio mješavine začina kojom smo natrljali meso. U obje varijante jelu je dao dodatan sloj okusa. Također, kao najjednostavniju opciju, za‘atar volimo koristiti i kao posip za kokice. Jednostavno ih ispecite na klasičan način i prije posluživanja pospite mješavinom začina, dobro protresite i poslužite.