Slatka egzotika

Ovaj vikend u Donjoj Bistri sve će biti u znaku voća koje okusom povezuje bananu, mango i papaju

 Nikola Zoko
Jedinstvena je ovo prilika da kušte pivo, nagrađeni pjenušac, gin, pekmez i kolače od indijanske banane, a moći će se kupiti i sadnice

Zanimljivosti o indijanskoj banani koja uspijeva na plantaži u Donjoj Bistri, prerađevinama ovog voća, finom medu, rakiji, kolačima, kulinarski show Exotic King s chefom Almom Čatlakom, brojne radionice i predavanja nutricionista, dobra zabava - sve vas to čeka na 5. Festivalu indijanskih banana koji će se održati ovog vikenda, 14. i 15. rujna, u Gornjoj Bistri, na lokaciji Stari kamenolom.

image

5. Festival indijanske banane

Nikola Zoko

Kad je ne tako davne 2019. godine Ivan Šulog odlučio javnosti pokazati plodove svojeg dugogodišnjeg rada nije očekivao tako veliki odaziv znatiželjnika na "druženje" na imanju gdje su tada bogato rodile indijanske banane. Upravo to voće, koje podsjeća na kremu od banane, a okusom povezuje bananu, mango i papaju, bilo je apsolutni hit. Moglo se brati na plantaži i kušati u različitim slasticama, piću... I tako odličan odaziv potaknuo je organizatora i njegovu suprugu Martinu da u rujnu godinu poslije posjetiteljima ponude prvi Festival indijanskih banana u Bistri. Pet godina kasnije, upravo ovog vikenda, održat će se peti po redu s bogatim i vrlo zanimljivim sadržajem.

image

5. Festival indijanske banane

Nikola Zoko /

"Još od fakultetskih dana, želio sam napraviti nešto svoje, nešto posebno i nešto nadrealno. Upravo zato sam se upustio u ‘eksperiment‘, sa suprugom osnovao tvrtku s jedinstvenom namjerom - uzgojiti egzotično voće i povrće u Zagorju. Danas, 20 godina kasnije tvrtka Exotic King jedina je koja se bavi ovakvom proizvodnjom u Hrvatskoj, ali i u Europi! Osim uzgoja indijanske banane (koju proizvodimo jedini na svijetu) proizvodimo cjelokupne palete raznolikog egzotičnog voća i povrća te sjemena i sadnica", kaže Ivan dodajući kako njihova firma u svojoj ponudi ima indijanske banane, đavolje voće, kiwano, afričku šljivu, žute lubenice i cijeli spektar ostalog tropskog voća. Želja tvrtke je napredovati i širiti se, educirati Hrvate o uzgoju egzotičnog voća, njegovim pozitivnim utjecajima na okoliš i ljudski organizam, a u planu im je i dalje proširivati izvoz na strana tržišta.

image

Martina i Ivan Šulog

Nikola Zoko

Posjetiteljima festivala ovog vikenda neće nedostajati edukativnog sadržaja (predavanja poznatih nutricionista i agronoma, gostovanje predavača s Ohio instituta), dobre zabave uz koncerte Lele Kaplowitz kvarteta i banda Chicksticks, te DJ-a Stanka Bondže, a tu je i bogata gastro ponuda jela i pića te degustacija raznog egzotičnog voća i povrća. Kako bi se u potpunosti kušala zvijezda festivala - indijanska banana, već su u pripremi prerađevine od indijanske banane poput piva, pjenušca (brončana medalja u Londonu), gina, pekmeza, ali i fini kolači i deserti u čašama. Bit će organizirana i prodaja voća i povrća te sadnica, a dodatna ponuda uključuje i druge OPG-ovce. U nedjelju sve okupljene očekuje i kulinarski show s Almom Čatlakom koji će pripremati jela od egzotičnog voća u sklopu cooking showa.

image

5. Festival indijanske banane

Nikola Zoko

Kako bi uživanje na festivalu bilo što jednostavnije, u suradnji s mladim inovatorima tvrtke Louvien Santini, osmišljene su posebne narukvice koje će svaki posjetitelj dobiti prilikom kupovine ulaznice i koje će olakšati plaćanje i boravak na festivalu.

"Kiša nam je malo promijenila planove pa smo Festival Indijanske banane s naše plantaže premjestili u veliki šator od 600 četvornih metara na adresi Sljemenska cesta 80, u našoj Bistri. Tako da će svi posjetitelji, ljubitelji egzotičnog voća, moći u potpunosti uživati, puno toga naučiti i odabrati svoje kombinacije voća za jesen koja počinje", zaključiuje Šulog.

Ulaznice za festival kupuju se u sustavu Entrio i Eventim, te Coreevent, broj karata ograničen, a sve dodatne informacije potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 06:03