LONDONSKA PREPORUKA

Ova mala slastičarnica postala je ogroman hit kada je vlasnica ispekla tortu za kraljevsko vjenčanje, bili smo tamo

Posjetili smo londonsku slastičarnicu Violet vlasnice Claire Ptak, koja je, među ostalima, radila i tortu za vjenčanje Meghan Markle i princa Harryja

Kada smo ovog ljeta posjetili London, osim slastičarnice slavnog Cedrica Groleta, obišli smo još nekoliko slastičarnica i pekarnica i po preporuci hrvatskog slastičara Marka Josipovića svratili i u Violet. Već po dolasku, shvatili smo da je ovo mjesto veliki hit, jer ispred malog lokala već od jutra stvorio se dugačak red ljudi koji su čekali svoj komad peciva ili slastice. No, to nas nije omelo i u red smo stali i sami. Čekajući da dođemo do sočnog komada torte, saznali smo kako je upravo ovdje napravljena torta za kraljevsko vjenčanje Meghan Markle i princa Harryja.

image
Lidija Lončarić/
image
Lidija Lončarić/

Vlasnica Claire Ptak inače je odrasla u Kaliforniji, ali je velik dio života provela u Londonu, gdje je na kraju i otvorila Violet. Meghan Markle navodno je velika ljubiteljica njezine pekarnice i slastičarnice, a Ptak je svojevremeno i intervjuirala za svoj blog The Tig.

Torta koju je Claire Ptak napravila za kraljevsko vjenčanje bila je kombinacija limuna i bazge, a recept je dostupan u kuharici ‘Love Is a Pink Cake‘, koju je sama Ptak napisala i koja se, među ostalim, može kupiti i u samoj Violet slastičarnici i pekarnici.

"Htjela sam napraviti tortu koja će biti zapamćena po delikatnom balansu slatkoće, svježih limuna iz Italije i bazge od koje mirišu londonske ulice", zapisala je Ptak u svojoj kuharici.

image
Lidija Lončarić/
image
Lidija Lončarić/

Pri posjetu Violetu, kuharicu ipak nismo kupili, ali smo ih malog izloga prepunog peciva, torti i kolača, kada smo napokon došli na red, izabrali tortu s jagodama i scone s feta sirom i vlascem, inače popularno englesko pecivo. Osim toga, u Violetu nude još i različite biskvit kolače, brownies, cupcakes, kekse i peciva kao što su, primjerice, cimet rolice. Nude i sendviče, a u njima se uživati može na maloj terasi koja okružuje sam lokal ili s nogu. Mi smo tortu odlučili isprobati za jednim od stolova ispred velikog prozora pa usput promatrali pekare i slastičare koji su završavali posao.

image
Lidija Lončarić/

Torta koju smo kušali bila je napravljena od tri sloja biskvita i kreme od jagoda te su po njoj bile raspoređene svježe jagode. Bila je sočna i imala je blag voćni okus, ali za naš ukus možda malo preslatka. Voljeli bismo, primjerice, da su se svježe jagode ili možda čak džem od jagoda nalazili i između slojeva, kako bi torta bila lakša i svježija. Scone je, s druge strane, bio zasitan i aromatičan.

image
Lidija Lončarić/
image
Lidija Lončarić/

Cijene su prilično visoke i kreću se između 5 i 10 funti po komadu slastice, ali za London to je čak i korektno, posebice s obzirom na veliku popularnost ovog mjesta. Pa, ako ste fan kraljevske obitelji i svih oko njih, zapišite adresu Violet slastičarnice i pri idućem posjetu Londonu (možda iduće godine, kada dođete na koncert Oasisa) svratite na komad torte ili, još bolje, naručite cijelu za ponijeti (jer, ako ste uspjeli kupiti karte za Oasis, to je već dovoljan razlog za malo slavlje). Cijene i sve ostale detalje možete pronaći na njihovoj službenoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:04