DAVOR QUADRILLAGE

On je najpoznatiji roštilj majstor s balkona u zemlji, a na vrućem grillu pekao je čak i kolače

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Davora Šuškovića posjetili smo na njegovom velikogoričkom balkonu gdje nam je pripremio nekoliko slasnih specijaliteta

Od amatera koji meso okreće na balkonskom roštilju do jednog od najpoznatijih grill majstora u zemlji, Davor Šušković, poznatiji kao Davor Quadrillage, savršen je primjer kako se uz volju, strast i veliku želju dolazi čak i do najslasnijih ciljeva. Svoju grillersku karijeru počeo je 2017. godine kada se ozbiljnije pozabavio pitanjem ponude roštilja u Hrvatskoj. Pretražio je internet, čitao knjige, pomno pratio korake velikih svjetskih grill majstora, a onda se i sam odvažio svoje dotad uobičajene specijalitete zamijeniti onima mrvicu složenijima. Nabavio je prvi, kako ga on naziva, pravi roštilj, smjestio ga na balkon i krenuo s pečenjem. Poslije je balkonskoj kolekciji dodao i smoker, pokrenuo blog i postao aktivan na društvenim mrežama te su, na sreću, njegovu strast uskoro prepoznali brojni zaljubljenici u slasne specijalitete s vruće rešetke.

"Kupio sam roštilj, otišao na edukaciju, a kada sam shvatio da se na roštilju može pripremati doslovno sve, onda sam to sve i sam počeo raditi. Otvorio sam Instagram, a zatim upoznao i udružio se s Goranom Vrabecom, vlasnikom brenda Volim ljuto, također velikog zaljubljenika u roštiljanje. Kada nam je dosadilo grillati samo za sebe, došli smo na ideju da pokrenemo nešto svoje što će u fokus staviti upravo ono što obojica volimo. Tako je nastao BBQ Hot Yard, projekt u sklopu kojeg smo u protekle dvije godine obišli velik broj food festivala i pomoću kojeg smo domaćoj publici kroz različite radionice, YouTube edukacije i privatna kuhanja još malo približili umjetnost grillanja", priča nam Davor pa dodaje kako se posljednjih godinu dana upustio i u pripremu mesa za van.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Tako, u slučaju da organizirate kakvo skromno druženje do deset ljudi, kako to nalažu mjere, putem društvenih mreža BBQ Hot Yarda možete naručiti svoj komad mesa, burgere i druge delicije s grilla. Cijene su više nego razumne pa će vas tako stvarno dobar burger koštati tek oko 40 kuna. No, kako kaže i sam Davor, da je ovdje zbog novca, ne bi nikad toliko daleko došao.
"Mislim da svatko tko se na ovaj način bavi grillanjem, to mora baš jako voljeti", ističe pa objašnjava kako je u posljednje četiri godine nemali broj puta roštilj palio jutrima ili se iz kreveta dizao noćima kako bi provjerio stanje mesa u smokeru na balkonu. Naravno, sve uz veliku podršku supruge, ali i susjeda u njegovoj velikogoričkoj zgradi, bez čijeg odobravanja, priznaje, njegova karijera danas možda i ne bi izgledala toliko blistavo.

"Nitko od susjeda nikad mi nije prigovorio, čak me i podržavaju. Susjed ispod je od mene kupio moj prvi plinski roštilj. Nagovarao sam ga na ugljen, ali bio je skeptičan zbog dima. Rekao sam mu da zbog mene sigurno neće imati problema", kroz smijeh kaže Davor.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


I upravo u trenutku dok stojimo na balkonu i promatramo Davora kako iz smokera vadi pulled pork, na onaj susjedni proviruje znatiželjna glava, ispituje što se to fino peče, a kada saznaje, s osmijehom na licu brzo se povlači.

I dok Davor spretno barata ispečenim mesom, govori nam kako nije mogao niti zamisliti da će postati prepoznat upravo zbog grillanja na balkonu te kako mu je sve to donijelo sjajna poznanstva. Posebno mu je drago ono sa chefom Davidom Skokom s kojim je sudio, kako kaže Davor, na najboljem domaćem natjecanju u grillanju na Fratarskom otoku.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


No, napominje, nije uvijek sve išlo lagano. Naime, kad je tek počeo istraživati i klasične odlučio zamijeniti nešto složenijim komadima mesa, naišao je na brojne prepreke.

"U početku mi je bilo dosta teško nabaviti određene komade mesa jer moj lokalni mesar nije znao što meni to točno treba budući da koristim komade koji kod nas možda nisu prvi izbor za roštilj, no naučili smo razumjeti se. Smiješno je da ovi komadi mesa koji su vani iznimno cijenjeni, poput brisketa, kod nas ispadaju još i najjeftiniji. Što se tiče stakeova i sličnog, uzimam ih u mesnici Baštijan u Dubravi, i to je jedna od rijetkih koja ima, recimo, komad svinjskih rebarca koji meni treba. Ali to je tako, kod nas je roštilj još uvijek vratina, ćevapi i ražnjići, ljudi više vole teletinu i junetinu, a meni teletina nije zanimljiva. Najprodavaniji roštilj kod nas je zidani, a meni je to previše ograničeno. Zauzima puno mjesta, a ne možeš puno s njim. No, to je tako, držimo tu nekakvu tradiciju i mislim da se to ne treba mijenjati, ali drago mi je što BBQ dobiva više poklonika i što se sve više ljudi educira."

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Osim što ga peče, meso i odležava u svom dry ageru, no nakon toliko isprobanih komada mesa tijekom snimanja na Davorovu balkonu, priznajemo, na kraju je još zanimljivija bila činjenica koliko ovaj roštilj majstor voli grillati povrće. Njegova lagano dimljena punjena paprika i salata od batata bili su zbilja fantastični. No, kako kaže, nije to ništa s obzirom na to da je u posljednje četiri godine na rešetki na balkonu uspio pripremiti i kolače, pa čak i tortu, dok su pizza, tortilje i tjestenina s grilla, dodaje kroz smijeh, u obitelji Šušković već sasvim normalna stvar.

Davor je s nama podijelio i nekoliko recepata koje možete potražiti u nastavku.

BBQ PULLED PORK

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

SALATA OD BATATA I LUKA S GRILLA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

KANSAS CITY STYLE DIMLJENA SVINJSKA REBARCA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

SALATA S BIFTEKOM

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

PUNJENJE PAPRIKE S GRILLA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2024 09:59