
Soi fusion u zagrebačkoj Ilici, na broju 50, s godinama je postao jedno od omiljenih mjesta Zagrepčana i turista koji posebno vole i cijene azijsku kuhinju. Od samih početaka, od kojih je sada prošlo već šest godina, publici su ponudili nešto novo i drugačije i do danas održali kvalitetu.
Sve ove godine uspijevaju se zadržati pri samom vrhu po općenitoj posjećenosti među restoranima, a unatoč brojnim novim mjestima fokusiranima na azijske okuse, koji se u Zagrebu neprestano otvaraju, SOI je za mnoge i dalje omiljena adresa u gradu. To i ne čudi toliko, jer s godinama su nas uvijek nekako uspijevali iznenaditi novitetima i dali nam povoda da im se neprestano vraćamo. Dobar primjer je njihov brunch, koji su uveli prošle godine, i koji je svakako jedan od maštovitijih i boljih u cijelom gradu, a sada imaju još jedan hit, zbog kojeg ćemo ih zasigurno posjećivati češće i u većim društvima.
"Ovo zapravo nije ništa novo, u Aziji se većinom tako i jede, a mi smo uveli te male tanjure za dijeljenje jer su kod nas, između ostalog, porcije konkretnije i ostajalo bi hrane, pa smo se prilagodili azijskim običajima. U Kini se, recimo, manji zalogaji i hrana za dijeljenje nazivaju xiaochi, u Koreji banchan, a u Japanu okazu. Kod nas su to mali tanjuri. Gosti mogu kombinirati manje ili više ugljikohidrata, birati proteine po želji, više ili manje dodataka, što god požele", objasnio nam je Vedran Gulin iz SOI fusiona.
Na dijelu menija posvećenom malim tanjurima tako se nalaze porcija sushi i jasmin riže, ginger scallion noodlesi s, logično, đumbirom, mladim lukom i chili crunchem, hoisin noodlesi s dodatkom gochugaru čili praha, crumblea od čvaraka, lješnjaka i kikirikija, dan dan noodlesi s umakom od soje, tahinija i kikirikija, sa shiitake gljivama, edamameom i špinatom. Zatim su tu i zeleni curry, curry kozice, katsu piletina, hainan piletina i glazirano carsko meso te salate i svježiji dodaci kao što su wasabi coleslaw, vijetnamski coleslaw, kimchi, kinpira mrkva s medom, sojom i sezamom ili, recimo, oi muchim s krastavcima, gochugaruom, mladim lukom i sezamom.
Na vama je, dakle, samo da odaberete podlogu, protein i salatu, a zatim s ostatkom ekipe za stolom dijelite njihov odabir, bez straha da će se netko od prisutnih naljutiti što im kradete hranu iz tanjura. Sva jela dolaze u posudicama, servirana na šarenim pladnjevima, izgledaju efektno i zbilja primamljivo pa će, čak i ako vam se na prvu učini da ste pretjerali, sve vrlo brzo i lako nestati sa stola. I za mnoge ono najvažnije, bit ćete siti, a nećete potrošiti previše novaca.
Primjerice, uz Vedranovu pomoć, mi smo naručili rezance s đumbirom i mladim lukom, vijetnamski coleslaw koji rade s bijelim i ljubičastim kupusom i mentom i koji je bio odličan, zatim njihov kimchi, koji je svojom umjerenom ljutinom taman lijepo podigao svaku kombinaciju, i osvježavajuće oi muchim krastavce, koji su bili totalni hit među svima za stolom. Posebno nam se svidjela i kinpira mrkva. Uz to, naručili smo i kozice u moćnom curry umaku, slasno glazirano carsko meso koje nam je svima bilo jedan od favorita i nešto blažu, ali upečatljivu hainan (poširanu) piletinu s đumbirom, mladim lukom, chili crunchem i korijandrom, inače singapursko nacionalno jelo.
Osim malih zalogaja, na naš smo pladanj dodali i dva predjela – štruk lee, hit štrukle na azijski ekipe iz SOI-a kojim su se proslavili na zagrebačkom izdanju Place Market festivala, i hrskave krokete s krumpirom i pancetom. Cijena svih ovih jela, kojih je na kraju bio pun stol, bila bi oko 55 eura, a troje odraslih ljudi nakon uživanja u ovakvom obilnom ručku iz SOI-a je otišlo više nego sitno, ali ne i s osjećajem težine. Dakle, pun pogodak!
Najbolje od svega je, objasnio nam je Gulin, što se sva mala jela odlično nadopunjuju i što god odabrali, ne možete previše pogriješiti.
"Obično su Hrvati zabrinuti da im, recimo, neki protein neće pasati uz ugljikohidrat ili salatu, ali razloga za brigu stvarno nema, napravili smo meni tako da sve ide sa svime i na kraju svi budu zadovoljni", rekao nam je.
I bio je u pravu, jer mi smo iz SOI-a još jednom izašli zadovoljni, svatko sa svojim favoritom na pameti i već slažući planove kako ćemo neki petak ili subotu, neko slavlje rođendana ili posebne obljetnice organizirati upravo ovdje, uz male, stvarno dobre zalogaje, ugodnu atmosferu i drage nam ljude.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....