Svijet vina doslovce je to: cijeli jedan svijet za sebe. Mnogi stoga oklijevaju pokušati ući u njega jer im količina informacija jednostavno izgleda prevelika i nesavladiva. Ne morate postati sommelier, ali osnove osnova nikad nije loše znati. Donosimo nekoliko početničkih pitanja, a za detaljnije obrađene teme, tu je naš Saša Špiranec sa svojom Vinskom školom.
1. Zašto na etiketama boca vina piše godina proizvodnje?
Iz jednostavnog razloga što isto vino neće biti isto dvije godine zaredom. Mnogo toga ovisi o vremenskim uvjetima u kojima se odvija rast grožda i berba, a oni nikad nisu identični.
2. Crno vino se pravi od crnog grožđa, bijelo od bijelog, a što je s ružičastim (rose) vinima?
Ružičasta vina boju dobiju od kraćeg kontakta s kožicom crnog grožda prije same fermentacije.
3. Je li crno vino zaista dobro za zdravlje?
Sve se više stručnjaka slaže da je jedna čaša crnog vina uz ručak dobar saveznik u borbi protiv srčanih bolesti. No treba se zaista i zaustaviti na samo jednoj čaši.
4. Što znači da vino sadržava mnogo tanina?
Vino koje sadržava mnogo tanina prepoznat ćete po gorkastom i oporom okusu. Obično je riječ o crnim vinima.
5. Što je to ‘suho vino’?
Ono vino koje nije slatka okusa.
6. Zašto kušači vina često mirišu vino prije samog kušanja?
Zato što miris vina može unaprijed reći mnogo toga o samom okusu vina. A osim toga, miris čini i značajan dio okusa.
7. Je li potrebno promućkati vino u čaši prije kušanja?
Možete i bez mućkanja (rotiranja čaše), no mnogi to rade jer se na taj način oslobađa aroma i miris vina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....