A pristaše tvrdnje da ljubav ide kroz želudac, šmekeri i gurmani sigurno su u potrazi za primamljivom,ukusnom ali u ova vremena i povoljnom ponudom iz restorana. Oni pak koji su spretniji u kuhinji i uživaju u pripremi slanih i slatkih delicija za receptima. Ne moraju to biti ekstravagantna jela naziva koje je teško ponoviti i izrade koja zahtijeva znanje profesionalnog kuhara i chefa restorana, da ne govorimo o priboru koji nemamo u svojoj klasičnoj, ponekad skromno opremljenoj kuhinji. Cilj potrage su jednostavni recepti sa sastojcima koje imamo u ormarima ili ih pak možemo nabaviti u obližnjem dućanu i tržnici ali mrvicu posebni, jer ipak, ta večer mora biti posebna. Mi smo u potrazi za receptima potražili pomoć chefa zagrebačkog restorana My Way Marka Gretića i chefice za slastice Jelene Sremić. Stoga, najprije olovku i papir u ruke i napravite popis potrebnih sastojaka: svi su recepti za dvije osobe, a osim sastojaka, trebat će vam dobre volje, tihe glazbe, dobro ohlađenih kapljica i dvije-tri svijeće da začine atmosferu.
Bruschette s mozzarellom
1 baguette (kruh) 125 g cherry rajčica 125 g mini mozzarelle 4-5 listića svježeg bosiljka maslinovo ulje sol, papar |
Baguette narezati i lagano zapeći na grill tavi. Cherry rajčice i mini mozzarellu narezati na četvrtine, začiniti ih maslinovim uljem, soli i paprom. Na s v a ku b r u s c h e t t u žlicom staviti smjesu od rajčica i mozzarelle te svježi bosiljak narezan na tanke trakice. Poslužiti se može hladno ili se mogu zapeći u pećnici 6-8 min na 200 °C.
Aromatična juha od rajčice
800 g pelata 1 mrkva 1 glavica luka pola glavice češnjaka 4 listića svježeg bosiljka maslinovo ulje, sol, šećer parmezan 2 šnite kruha |
Mrkvu, luk i češnjak narezati na tanke listiće. Pirjati na maslinovu ulju dok luk i češnjak postanu zlatno-žute boje, staviti pelate, 300 ml vode. Kad prokuha, dodati bosiljak, sol, papar i šećer. Kuhati 25 minuta, zatim miksati štapnim mikserom. Kruh izrezati na male kockice, popržiti ih na tavici. Servirati s kockicama kruha i parmezanom.
Kozice u pršutu i na finoj riži
12 većih kozica 6 šnita pršuta 4 drvena štapića 120 g Arborio riže pola glavice luka svježi peršin |
Luk narezati na sitne kockice te pržiti na ulju, kad omekša, dodati rižu i pržiti je dok ne postane staklasta. Podlijevati vodom dok se riža ne skuha, umiješati maslac te začiniti sa soli i paprom. Kozice omotati pršutom i staviti na štapić, ispeći na tavi te servirati na kremastoj riži. Malo preliti maslinovim uljem i posipati svježim peršinom.
Čoko-biskvit s borovnicama
250 g maslaca 180 g šećera u prahu 300 g tamne čokolade 5 jaja 2 žlice mljevenih badema kutija svježih ili zamrznutih borovnica 200 ml slatkog vrhnja |
Namastiti kalup za tortu promjera 24 cm maslacem i posipati brašnom ili prekriti papirom za pečenje, zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Na pari otopiti maslac i čokoladu te šećer u prahu, miješati pjenjačom cijelo vrijeme dok se ne sjedini. Kad se sjedini, maknuti s vatre, pustiti 5 do 10 min da se malo rashladi te umiješati jedno po jedno jaje miješajući pjenjačom i dodati mljevene bademe. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Uliti smjesu u kalup i posipati borovnicama te peći 25-30 minuta. Kad se ispeče ohladiti, dekorirati tučenim slatkim vrhnjem i svježim borovnicama te po želji listićima metvice.
Jogurt sa šumskim voćem
225 ml čvrstog jogurta sok i korica pola limuna 150 g svježeg ili zamrznutog šumskog voća 35 g šećera listići metvice za dekoraciju |
Ulijte jogurt u zdjelicu, dodajte šećer, limunovu koricu, sok i pomije- šajte pjenjačom u jednoličnu sjajnu smjesu. Podijelite smjesu na dva ista djela i u jedan dio dodajte šumsko voće. Mutite mikserom dok se voće ne poveže s jogurtom u ružičastu smjesu, vodeći računa da vam ostanu komadići svježeg voća. Ako ste dodali zamrznuto šumsko voće, koristite štapni mikser da biste ga mogli lakše usitniti. U čašice ulijte bijelu smjesu jogurta aromatiziranog limunovim sokom te drugu smjesu jogurta sa šumskim voćem, i tako ponovite dva puta. Stavite u hladnjak da se stisne na 20-ak minuta te dekorirajte svježim voćem i mentom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....