GDJE NA KAVU?

Od ideje do nagrađivanog kafića, ovo mjesto u Rijeci dokaz je da vizija i strast mogu promijeniti kulturu grada

Marsecchia Specialty Coffee Shop jedini je specialty kafić u Rijeci, smješten u srcu grada. Luka Panović, osnivač, vlasnik i barista s dugogodišnjim iskustvom, otvorio je kafić krajem 2022. godine iz ljubavi prema kvalitetnoj kavi, a samo dvije godine kasnije, Marsecchia je osvojila prestižnu nagradu European Coffee Trip Awards kao najbolji specialty kafić u Hrvatskoj prema glasovima publike

Kada je Luka Panović 2017. godine osvojio prvo mjesto na profesionalnom barista natjecanju u Hrvatskoj, koje je provedeno prema strogim pravilima Specialty Coffee Associationa (SCA), malo tko je mogao predvidjeti da će nekoliko godina kasnije upravo on biti zaslužan za revoluciju kave u Rijeci.

"U specialty kavi sam već nekih sedam-osam godina, još od prije početaka tog natjecanja", objašnjava nam Luka tijekom našeg razgovora, dodajući kako ljudi brzo zaborave na takve uspjehe.

"Pogotovo tu u Rijeci, gdje ako si najbolji u nečemu, moraš se izboriti za to".

Luka se kroz godine educirao u svijetu kave, prošavši službenu edukaciju SCA, fokusiranu na filter pripreme kave. Krajem 2022. godine, nakon dugog planiranja i brojnih prepreka, Luka je konačno ostvario svoj san – otvaranje pravog specialty coffee shopa u Rijeci.

"I mi smo jedva dočekali", rekao je, naglašavajući kako je Marsecchia otvorena prvenstveno zbog ogromne ljubavi prema specialty kavi, ali i zbog velike želje da tu ljubav prenesemo na druge.

image
/Ustupljena Fotografija

Jedinstvena ponuda u široj regiji

Posebnost Marsecchie nije samo u kvaliteti kave koju nude, već i u činjenici da je to jedini specialty coffee shop u širem području.

"Mi smo u krugu od 100 kilometara jedini",objašnjava nam, dodajući kako su najbliži veći gradovi s kvalitetnom specialty kavom Ljubljana i Zagreb, a tek potom Zadar i Split.

"To je veliko područje, što je meni super, ali se pokazalo kako je dosta izazovno na ovom području Kvarnera uspjeti u tako nečemu."

Luka se prisjeća izazova s kojima se suočavao pri otvaranju: "Rijeka je specifična – uvijek je bila otvorena za nove stvari, ali s druge strane, teško se navikava na nove stvari. Tako je i s kavom", govori nam tijekom našeg razgovora.

image
/Ustupljena Fotografija

On je u Marsecchi od početka surađivao s hrvatskom pržionicom Lively Roasters, a danas i dalje surađuju.

"Oni su bili suradnja od prvog dana. Slučajno je nastala i super funkcionira", dodajući da su mu dali povjerenje od samog početka.

Trenutačno u ponudi ima kave iz Kostarike i Kenije, dok za filter kavu nudi nešto posebnije i eksperimentalnije vrste.

"Za filter metode uvijek imam nešto drugačije. To su često manje količine, ekskluzivnije, drugačije odležane i procesuirane".

image
/Ustupljena Fotografija

Filozofija poslovanja

Filozofija poslovanja Marsecchie od početka je bila jasna; redovita rotacija različitih sorti kave.

"Prvih sedam-osam mjeseci mijenjao sam kave na tjednoj, odnosno dvotjednoj bazi. I to su bile jako različite kave i različitih okusa", poručuje.

"Onda sam samo produžio taj rok. Sada je to oko mjesec i pol dana, što je dovoljno vremena da se izrotira i da što više ljudi proba kavu u ponudi."

Cijene u Marsecchiji održavaju visoku kvalitetu ponude, ali ostaju pristupačne za hrvatsko tržište: espresso košta 2,1 €, kava s mlijekom 2,7 €, dok filter kava, zbog svoje posebnosti i načina pripreme, košta 5,5 €.

No, Marsecchia nije samo mjesto za kavopije; u ponudi imaju i sokove domaćega brenda Guc, craft pive, odabrane koktele, a od vina trenutačno nude vina vinarije Tomac, jer kako nam Luka ističe, želi stavljati biodinamička vina u prvi plan.

image
/Ustupljena Fotografija

Jedan od najvećih izazova s kojima se Luka suočava jest edukacija Riječana i gostiju općenito o filter kavi (a i specialty kavi općenito), koja je mnogima i dalje nepoznanica.

"Espresso je i dalje broj jedan. Mi se trudimo s filterom i ide nam sve bolje. Prebacili smo neke ljude na filter, samo što ljudi imaju nekakav tabu oko filtera. Misle da je filter kava onakva kao u Američkim filmovima", navodi Luka, ukazujući na potrebu za kontinuiranim radom na mijenjanju percepcije o različitim načinima pripreme kave.

"I kava na američki način pripreme može biti odlična ako se koristi dobra sirovina".

Međunarodno priznanje i pogled u budućnost

Vrhunac dosadašnjeg rada Marsecchie došao je 2024. godine kada je kafić osvojio European Coffee Trip Award kao najbolji specialty kafić u Hrvatskoj.

"To je isključivo bilo glasano od strane potrošača. Nikakav stručni žiri, samo ljudi koji su posjećivali moj kafić i glasali", govori Luka, naglašavajući kako mu ova nagrada posebno znači jer dolazi direktno od ljudi koji su posjetili njegov kafić i uživali u njegovoj priči.

image
/Ustupljena Fotografija

Vijest o osvojenoj nagradi promijenila je i svijest nekih Riječana o kvaliteti kave koju imaju u svom gradu.

"Ta je vijest najviše odjeknula preko medija. Kako je kultura specialty kave poprilično nišno područje, tko je u hrvatskoj znao za Marsecchiu bio je vjerojatno kod nas. Ali došlo je i dosta novih gostiju", navodi, dodajući kako je nagrada najviše rezultat rada i konzumenata koji su mu pokazali da ide naprijed, da je na pravom putu.

Usprkos izazovima, Luka ostaje posvećen svojoj misiji širenja kulture specialty kave u Rijeci.

"Žao mi je što nema više ovakvih kafića jer je Rijeka potencijalno super sredina za širenje priče o specialty kavi", govori Luka kad smo ga pitali kako se osjeća zbog činjenice da je i dalje jedini specialty kafić u gradu.

"Htio bih možda u budućnosti otvoriti još jedan kafić. Ali i zdrava konkurencija je dobra stvar".

image
/Ustupljena Fotografija

Tijekom protekle dvije godine, Marsecchia je izgradila vjernu bazu posjetitelja koji dolaze zbog kvalitetne kave. Neki gosti dolaze čak i iz drugih dijelova Hrvatske, jer je taj trend u Rijeci i dalje u počecima.

"Uglavnom su ljudi dolazili – netko usputno, netko ciljano – iz ostatka Hrvatske. U biti, Rijeka je još uvijek u nekakvim pelenama što se tiče specialty kave", poručuje.

On tako nastavlja svoju misiju – šalicu po šalicu, educirati posjetitelje i pružati im iskustvo vrhunske kave kakvo ranije nisu mogli doživjeti u Rijeci. U malenom prostoru u centru grada, Luka Panović svakodnevno dokazuje da jedna osoba s vizijom i strašću može promijeniti kulturu cijelog grada, pa makar to bilo šalicu po šalicu kave.

image
/Ustupljena Fotografija

Za Luku, put nije bio lak, ali svaki korak tog puta bio je vođen istinskom strašću prema kavi i vjerom u to da i Rijeka zaslužuje takvu kvalitetu. Od natjecatelja do vlasnika nagrađivanog kafića, njegova priča svjedoči o tome kako predanost, znanje i upornost mogu stvoriti nešto istinski posebno čak i u sredini koja se sporo mijenja. I dok Marsecchia nastavlja svoju misiju educiranja i inspiriranja, jedna stvar ostaje sigurna. Luka je prvi donio iznimno kvalitetnu kavu u grad, a nadamo se da će ostali slijediti njegov primjer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. ožujak 2025 11:24