
Kada je Luka Panović 2017. godine osvojio prvo mjesto na profesionalnom barista natjecanju u Hrvatskoj, koje je provedeno prema strogim pravilima Specialty Coffee Associationa (SCA), malo tko je mogao predvidjeti da će nekoliko godina kasnije upravo on biti zaslužan za revoluciju kave u Rijeci.
"U specialty kavi sam već nekih sedam-osam godina, još od prije početaka tog natjecanja", objašnjava nam Luka tijekom našeg razgovora, dodajući kako ljudi brzo zaborave na takve uspjehe.
"Pogotovo tu u Rijeci, gdje ako si najbolji u nečemu, moraš se izboriti za to".
Luka se kroz godine educirao u svijetu kave, prošavši službenu edukaciju SCA, fokusiranu na filter pripreme kave. Krajem 2022. godine, nakon dugog planiranja i brojnih prepreka, Luka je konačno ostvario svoj san – otvaranje pravog specialty coffee shopa u Rijeci.
"I mi smo jedva dočekali", rekao je, naglašavajući kako je Marsecchia otvorena prvenstveno zbog ogromne ljubavi prema specialty kavi, ali i zbog velike želje da tu ljubav prenesemo na druge.
Jedinstvena ponuda u široj regiji
Posebnost Marsecchie nije samo u kvaliteti kave koju nude, već i u činjenici da je to jedini specialty coffee shop u širem području.
"Mi smo u krugu od 100 kilometara jedini",objašnjava nam, dodajući kako su najbliži veći gradovi s kvalitetnom specialty kavom Ljubljana i Zagreb, a tek potom Zadar i Split.
"To je veliko područje, što je meni super, ali se pokazalo kako je dosta izazovno na ovom području Kvarnera uspjeti u tako nečemu."
Luka se prisjeća izazova s kojima se suočavao pri otvaranju: "Rijeka je specifična – uvijek je bila otvorena za nove stvari, ali s druge strane, teško se navikava na nove stvari. Tako je i s kavom", govori nam tijekom našeg razgovora.
On je u Marsecchi od početka surađivao s hrvatskom pržionicom Lively Roasters, a danas i dalje surađuju.
"Oni su bili suradnja od prvog dana. Slučajno je nastala i super funkcionira", dodajući da su mu dali povjerenje od samog početka.
Trenutačno u ponudi ima kave iz Kostarike i Kenije, dok za filter kavu nudi nešto posebnije i eksperimentalnije vrste.
"Za filter metode uvijek imam nešto drugačije. To su često manje količine, ekskluzivnije, drugačije odležane i procesuirane".
Filozofija poslovanja
Filozofija poslovanja Marsecchie od početka je bila jasna; redovita rotacija različitih sorti kave.
"Prvih sedam-osam mjeseci mijenjao sam kave na tjednoj, odnosno dvotjednoj bazi. I to su bile jako različite kave i različitih okusa", poručuje.
"Onda sam samo produžio taj rok. Sada je to oko mjesec i pol dana, što je dovoljno vremena da se izrotira i da što više ljudi proba kavu u ponudi."
Cijene u Marsecchiji održavaju visoku kvalitetu ponude, ali ostaju pristupačne za hrvatsko tržište: espresso košta 2,1 €, kava s mlijekom 2,7 €, dok filter kava, zbog svoje posebnosti i načina pripreme, košta 5,5 €.
No, Marsecchia nije samo mjesto za kavopije; u ponudi imaju i sokove domaćega brenda Guc, craft pive, odabrane koktele, a od vina trenutačno nude vina vinarije Tomac, jer kako nam Luka ističe, želi stavljati biodinamička vina u prvi plan.
Jedan od najvećih izazova s kojima se Luka suočava jest edukacija Riječana i gostiju općenito o filter kavi (a i specialty kavi općenito), koja je mnogima i dalje nepoznanica.
"Espresso je i dalje broj jedan. Mi se trudimo s filterom i ide nam sve bolje. Prebacili smo neke ljude na filter, samo što ljudi imaju nekakav tabu oko filtera. Misle da je filter kava onakva kao u Američkim filmovima", navodi Luka, ukazujući na potrebu za kontinuiranim radom na mijenjanju percepcije o različitim načinima pripreme kave.
"I kava na američki način pripreme može biti odlična ako se koristi dobra sirovina".
Međunarodno priznanje i pogled u budućnost
Vrhunac dosadašnjeg rada Marsecchie došao je 2024. godine kada je kafić osvojio European Coffee Trip Award kao najbolji specialty kafić u Hrvatskoj.
"To je isključivo bilo glasano od strane potrošača. Nikakav stručni žiri, samo ljudi koji su posjećivali moj kafić i glasali", govori Luka, naglašavajući kako mu ova nagrada posebno znači jer dolazi direktno od ljudi koji su posjetili njegov kafić i uživali u njegovoj priči.
Vijest o osvojenoj nagradi promijenila je i svijest nekih Riječana o kvaliteti kave koju imaju u svom gradu.
"Ta je vijest najviše odjeknula preko medija. Kako je kultura specialty kave poprilično nišno područje, tko je u hrvatskoj znao za Marsecchiu bio je vjerojatno kod nas. Ali došlo je i dosta novih gostiju", navodi, dodajući kako je nagrada najviše rezultat rada i konzumenata koji su mu pokazali da ide naprijed, da je na pravom putu.
Usprkos izazovima, Luka ostaje posvećen svojoj misiji širenja kulture specialty kave u Rijeci.
"Žao mi je što nema više ovakvih kafića jer je Rijeka potencijalno super sredina za širenje priče o specialty kavi", govori Luka kad smo ga pitali kako se osjeća zbog činjenice da je i dalje jedini specialty kafić u gradu.
"Htio bih možda u budućnosti otvoriti još jedan kafić. Ali i zdrava konkurencija je dobra stvar".
Tijekom protekle dvije godine, Marsecchia je izgradila vjernu bazu posjetitelja koji dolaze zbog kvalitetne kave. Neki gosti dolaze čak i iz drugih dijelova Hrvatske, jer je taj trend u Rijeci i dalje u počecima.
"Uglavnom su ljudi dolazili – netko usputno, netko ciljano – iz ostatka Hrvatske. U biti, Rijeka je još uvijek u nekakvim pelenama što se tiče specialty kave", poručuje.
On tako nastavlja svoju misiju – šalicu po šalicu, educirati posjetitelje i pružati im iskustvo vrhunske kave kakvo ranije nisu mogli doživjeti u Rijeci. U malenom prostoru u centru grada, Luka Panović svakodnevno dokazuje da jedna osoba s vizijom i strašću može promijeniti kulturu cijelog grada, pa makar to bilo šalicu po šalicu kave.
Za Luku, put nije bio lak, ali svaki korak tog puta bio je vođen istinskom strašću prema kavi i vjerom u to da i Rijeka zaslužuje takvu kvalitetu. Od natjecatelja do vlasnika nagrađivanog kafića, njegova priča svjedoči o tome kako predanost, znanje i upornost mogu stvoriti nešto istinski posebno čak i u sredini koja se sporo mijenja. I dok Marsecchia nastavlja svoju misiju educiranja i inspiriranja, jedna stvar ostaje sigurna. Luka je prvi donio iznimno kvalitetnu kavu u grad, a nadamo se da će ostali slijediti njegov primjer.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....