Dobar crumble jedna je od mojih omiljenih poslastica. Realno, nema se tu što ne voljeti, priprema je jednostavna, sve sastojke uglavnom imam kod kuće, a uvijek je tu i neko zaboravljeno voće koje treba potrošiti. Ako ništa drugo, barem jabuka uvijek ima. Za pozdrav ljetu i dobrodošlicu jeseni tako sam ovih dana odlučila napraviti varijantu od svega što sam pronašla.
Slatke kruške, posljednje ljetne smokve i kiselkaste jabuke prekrila sam hrskavim, mrvičastim prekrivačem, ubacila u pećnicu i za pola sata uživala u poslastici koju pod kolač - i to zdraviji - možete uvaliti čak i gostima koji na vrata pokucaju pola sata nakon što su se najavili. Igrajte se začinima, dodati možete čak i malo bijelog vina ako crumble pripremate za odrasle, a kada su u pitanju zaslađivači, možete koristiti i one zdravije varijante poput javorova sirupa ili meda. Također, dobar je dodatak kuglica sladoleda ako u zamrzivaču imate kakve zaostale ljetne zalihe. I upamtite, idući put kad vas ukućani pitaju ima li što slatko, a vi na stolu imate samo jabuke, napravite crumble i iznenadite ih.
Za crumble s jabukama, kruškama i smokvama trebat će vam:
2 jabuke
2 kruške
10-ak komada smokava
2 žlice meda, javorova ili agavina sirupa ili šećera
1 žličica cimeta
1 žličica klinčića
Drugi začini po želji (anis, muškatni oraščić, ribana tonka)
Sok pola limuna
1 žličica ekstrakta vanilije
2 šake zobenih pahuljica
70 g pirova ili bijelog brašna
100 g maslaca
2 žlice smeđeg šećera
Prstohvat soli
Priprema:
Jabuke nasjeckajte na sitno. Isto napravite i s kruškama, a smokve narežite na četvrtine. Nekoliko smokava samo prepolovite, njih ćete staviti na vrh crumblea. Voće pomiješajte u većoj zdjeli, začinite cimetom, klinčićem, anisom i drugim začinima po želji. Dodajte šećer ili drugi zaslađivač i sok pola limuna. Prebacite ih u jednu veću ili više manjih posuda za pečenje koje ste premazali maslacem. U drugoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice i brašno, dodajte prstohvat soli i na kockice nasjeckani maslac. Dodajte šećer i prstima napravite mrvičasto tijesto. Ne smije biti kompaktno, nego se mora raspadati u mrvice. Rasporedite ga po voću i na vrh stavite pola smokve. Pospite je prstohvatom šećera. Crumble pecite na 200 stupnjeva 30-ak minuta ili dok ne poprimi boju. Poslužite toplo, najbolje uz kuglicu sladoleda.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....