Lidia Bastianich, svjetski poznata kuharica, autorica brojnih knjiga i vlasnica brojnih restorana, a odnedavno i nagrade Emmy o čemu smo vam pisali ovdje, napravila je odličan potez kad se priključila društvenim mrežama. Zahvaljujući njima njena je popularnost nadišla granice Amerike, pa su tako za nju čuli i svi oni koji nisu imali priliku gledati njezin televizijski cooking show. U virtualnom svijetu ova vitalna i simpatična 77-godišnjakinja rodom iz Istre dijeli recepte, dobre savjete i preporuke, ali i promovira talijansku kuhinju, jela naših starih te tek ponekad ponešto iz privatnog života.
Tako smo, primjerice, nedavno mogli doznati doista tužnu priču koja se krije iza njenog odlaska iz Istre, što joj na našim prostorima poneki zamjeraju ističući kako pred kamerama i u javnoj promociji nikad ne spominje svoje hrvatske korijene dok se onim talijanskim uvijek rado hvali.
Međutim, premda danas živi u Americi, gdje je Bastianich vrlo popularna, uvijek se voli vratiti u Istru, gdje je rođena i provela dio svog djetinjstva i za koju je vežu lijepe uspomene. Tako je ovdje redovito viđamo ljeti, ali i u proljeće kad je, kao ove godne, došla i u berbu šparoga. O Istri i noni se kratko jednom osvrnula i na hrvatskom jeziku dok je promovirala svoju kuharicu.
Odnedavno, ako je pratite na Instagramu, također možete doznati nešto više i o njezinim omiljenim jelima, ali i što ona nikad ne bi stavila u neke klasike čime je "pokupila" brojne lajkove svojih vjernih pratitelja. Tako je, primjerice, odgovorila na pitanje koje je izazvalo mnoge polemike u svijetu - prija li ananas na pizzi, ali i ide li u espresso šećer te recimo trebali stavljati sir na pastu s plodovima mora ili ribom. Pogledajte.
Prije toga je ova vlasnica brojnih restorana u suradnji s TLN TV-om napravila i listu omiljenih jela koje voli pojesti za predjelo. Od ponuđenih je tako na posljednje mjesto stavila arancine, prije njih je odabrala talijanski klasik - caprese salatu, a gdje su završile dinja s pršutom, bruschetta i pržene lignje, otkrijete u videu u nastavku.
Odgovarajući na "ili ili" pitalicu ove televizijske kuće otkrila je Bastianich u nastavku i bira li radije pastu ili pizzu, tiramisu ili gelato, slaninu s jajima ili croissant s kremom od lješnjaka, šugo (od rajčice) ili pesto, grappu ili limončelo, pršut ili mortadelu...
Podsjetimo, autorica brojnih kuharica, koja Amerikance uči pripremi tradicionalnih i modernijih talijanskih jela, rođena je u naselju Busoler, u predgrađu Pule, odakle je kao desetogodišnjakinja s obitelji prebjegla u Italiju, da bi dvije godine kasnije emigrirali u Ameriku. Jedna je od onih za koje se može reći da je ostvarila "američki san". Učinila je to mlada otvorivši prvi restoran u New Yorku koji ima i danas. Cijelu priču o Lidiji Bastianich možete pročitati ovdje.
ISPROBAJTE RECEPTE LIDIJE BASTIANICH