JEDNA OD OMILJENIH PEKARNICA

Njihov kruh posebno vole oni koji cijene domaći, kvalitetan proizvod, sve rade ručno i po starinski

Prvi kruh koji je Snježana Galic pripremila za prodaju bio je od bijelog kukuruza, pšeničnog i raženog brašna i zvao se ‘zmjesni‘ kruh. Još ga uvijek imaju u prodaji, ali ne zadugo...

Zagrepčani s apetitom za kvalitetan, domaći kruh dobro poznaju zagorsku pekaru koja svoje poslovnice ima čak na tri zagrebačke tržnice, i to na Dolcu, u Španskom i na Kvatriću. Snježana i Joža Galic obiteljski biznis pokrenuli su 2011. godine, kada su svoje kruhove prodavali “iz gepeka”, da bi danas imali čak i vlastiti webshop, a njihovi se proizvodi mogu naći i kod brojnih partnera, od malih dućana do supermarketa.

"Naš prvi kruh zvao se ‘zmjesni’ i još ga uvijek imamo, a radimo ga od bijelog kukuruza, pšeničnog i raženog brašna. Nekad nam je on bio najprodavaniji, no ljudi su izgubili naviku kupovine tog kruha, možda su se čak i zasitili, pogotovo sada kad imaju više izbora", otkriva nam Snježana Galic, samo srce pekare, žena zaslužna za sve proizvode u ponudi Kuraža.

image
Darko Tomaš/Cropix

"Mi balansiramo između tradicije i tog nečeg modernog što se traži", kaže Snježana Galic

Stvar je, kaže, nepoznavanja naših krajeva, pa čak i neznanja. Zapravo je riječ o autohtonom kruhu iz njihova kraja, ističe, koji zbog manjka interesa planiraju uskoro prestati proizvoditi.

"Mnogi kupci se začude kada im objasnimo da bijeli kukuruz doista postoji i dio je naše tradicije, a usto je i malo slađi od žutog. Nerijetko nas pitaju imamo li kruh izrađen u potpunosti od kukuruza. To jednostavno nije moguće napraviti! Takav se kruh trga i raspada, ne može se uopće rezati! Nitko ne radi takav kruh, no prodavači često znaju isticati da je njihov kruh isključivo od kukuruza, čak i kad to nije slučaj. To doista može biti opasno jer ima ljudi kojima pšenično brašno može ozbiljno naškoditi ako ga konzumiraju", odlučna je Snježana, koja smatra da bi kupci trebali ipak obratiti pozornost na točan sastav kruha, koji je kod njihova kukuruznog u omjerima 50: 50 kukuruznog i pšeničnog brašna.

image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix

Osim što svoje proizvode peku u krušnim pećima, što im daje poseban okus, gospođa Snježana naglašava da je njihov kruh bez konzervansa i drugih dodataka.

"Mi balansiramo između tradicije i tog nečeg modernog što se traži. Radimo sve ručno, po starinski i imamo status tradicijskog obrta, ali često dodajemo u ponudu i nove proizvode", naglasila je.

image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix

Unatoč svom tom izboru, gospođa Snježana omiljeni kruh jednostavno ne može izdvojiti jer najčešće jede onu vrstu koja preostane nakon noćne smjene, neki manji komad tijesta koji je ostao nakon proizvodnje i koji ispeku u vlastiti kruščić. Žali što uskoro među njima neće više biti njihov prvijenac, ukusni zmjesni kruh. Samo ga mi sada možemo spasiti!

image
Fotografija Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ne propustite! Ova tema dio je velikog specijala koji smo posvetili kruhu i ljudima od kruha u aktualnom broju magazina Dobra hrana koji je u prodaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 10:56