Pizzeria Medena, smještena u neposrednoj blizini zagrebačkog Avenue Malla, dokaz je da i kvartovske pizzerije mogu ponuditi vrhunsku kvalitetu. Posjetili smo je u subotu oko 15 sati, natkrivena terasa bila je polupuna, dok je unutrašnjost bila nešto mirnija. Stol smo dobili odmah, a dok smo birali pizze, odlučili smo se za čašu Erdorova Sivog pinota, čije nježne voćne arome i balansirana svježina izvrsno nadopunjuju lagana jela poput pizze.
Od 16 pizza i nekoliko pizza sendviča odlučili smo se za sezonsku pizzu s vrganjima, pancetom i kalamata maslinama te klasičnu margaritu, jer je upravo ona najbolji test kvalitete svake pizzerije. Pizze smo čekali oko deset minuta. Margarita je bila sočna i umak je lijepo došao do izražaja, dok je sira (mozzarela fior di latte) bilo u pravoj mjeri. Tijesto je bilo hrskavo na rubovima, a ujedno sočno i podatno, što doprinosi ugodnom balansu. Iako ono nije potpuno napoletansko, ova varijanta nudi zasitnije tijesto koje će mnogima odgovarati, posebno jer u sredini zadržava debljinu, dovoljno čvrsto da drži nadjev, a opet mekano i prozračno.
Pizza s vrganjima, pancetom i kalamata maslinama bila je pravo iznenađenje. Vrganji, koji dolaze iz Osijeka, savršeno su se sljubili sa sočnom pancetom i parmezanom, stvarajući skladan, bogat okus. Kalamata masline svojom mesnom teksturom i profinjeno gorkim okusom podigle su već odličnu pizzu na novu razinu. Ovo je jedna od najboljih pizza s vrganjima koju smo probali u Zagrebu, iako je riječ o sezonskoj ponudi koja se redovito mijenja.
Vizualno, pizze iz Medene izgledaju vrlo lijepo, svaki sastojak pomno je raspoređen, a tijesto privlači pozornost lijepo pečenim rubovima. Također treba istaknuti kvalitetu sastojaka koje koristi Medena, od talijanskog brašna tipa 00 do autentičnih talijanskih narezaka poput mortadele s pistacijom. Jedini domaći proizvod je istarski pršut, odabran zbog bolje kvalitete od talijanskih opcija. Cijene pizza kreću se od 8,5 do 14,5 eura, što je više nego prihvatljivo s obzirom na korištene namirnice.
Ponuda pića također je solidna, piva variraju od Budweisera do Gričke vještice, a vina se uglavnom nude u buteljama, iako nam to nije smetalo jer smo uživali u čašama spomenutog sivog pinota. Na kraju smo kušali tiramisu, koji je bio jedini prosječan dio našeg obroka, za naš ukus presladak.
Ambijent restorana ugodan je i funkcionalan. Vanjska terasa, premda tik uz cestu, izvrsno je izolirana od buke, pružajući mirnu atmosferu. Usluga je bila brza, profesionalna i iznimno ljubazna, dodatno upotpunjujući pozitivno iskustvo.
Jedini veći prigovor odnosi se na raznovrsnost jelovnika. Od 16 pizza, samo su tri vegetarijanske, što ostavlja dojam da bi ponudu bezmesnih opcija svakako trebalo obogatiti. S obzirom na to da koriste vrhunske sastojke, uvjereni smo da bi Medena mogla ponuditi i nekoliko kreativnih vegetarijanskih kombinacija koje bi dodatno oduševile goste.
Medenu toplo preporučujemo svim ljubiteljima pizze, bilo da ste u blizini Avenue Malla ili tražite dobar razlog za gradski izlet. Ovo je kvartovska pizzerija koja svojom ponudom nadmašuje mnoge, a njihov koncept sezonskih pizza čini je mjestom kojem ćemo se rado vratiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....