ČOKOLADE U MULLERU

Ne čitate deklaracije na proizvodima koje kupujete? Možda i bolje jer moguće da su i pogrešne

 Arhiva Jutarnjeg Lista/
Dora Koretić analizirala je problem netočnih deklaracija na čokoladama u svojoj kolumni "Velika škrtica"

Dora Koretić se u svojoj novoj kolumni pod nazivom "Velika škrtica" pozabavila problemom netočnih deklaracija na čokoladama. Naime, nakon niza kupljenih čokolada različitih proizvođača u Mulleru naišla je na zajedničku karakteristiku - netočne nutritivne deklaracije prelijepljene preko originalnih deklaracija proizvođača. Nutritivne deklaracije na čokoladama kupljenih i u drugim trgovinama nisu se podudarale s prelijepljenim Mullerovim deklaracijama.

Jedan od primjera je Lindtova gorka čokolada s 85 posto kakaa. Analizirajući deklaracije, ona kupljena u Mulleru navodi da isti proizvod ima manje kalorija, drugačije udjele šećera, masnoće i soli od onog kupljenog u Konzumu ili Delicijama. Problem je nastao kad je otkriveno da se deklaracije zalijepljene preko originalnih deklaracija proizvođača u potpunosti razlikuju, kako navodi Dora Koretić u svom tekstu.

Nova deklaracija tvrdi da čokolada ima 558 kalorija, 46 grama masti, 12 grama šećera i 0.07 soli, no ispod su stajale posve drukčije tvrdnje proizvođača – 31 kalorija više, 47 grama masnoće, 13 grama šećera, 0.04 grama soli. Originalna deklaracija također se razlikuje od one kupljene u Konzumu što može ukazivati na kvalitetniji proizvod, ali pitanje je odakle su se pojavile ove nove nutritivne vrijednosti i kako je uopće moguće da se preko originalne deklaracije lijepi nova, posve drugačija?

Analizirajući druge proizvode, primijećeno je kako u Mulleru zbilja imaju problem s pogrešnim deklaracijama. Prema istraživanju koje je prije nekoliko godina radila Hrvatska agencija za hranu, samo 34 posto građana izjasnilo se da redovito ili uglavnom čita deklaracije, a njih 25 posto kaže da to ne čini uopće. Zanimljivo, samo njih devet posto izjasnilo se da čita nutritivnu deklaraciju. S obzirom na točnost ovih vrijednosti, možda i bolje... Cijeli članak Dore Koretić s detaljnom analizom deklaracija kupljenih proizvoda i objašnjenja od strane Mullera i Udruge Potrošač pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 19:52