TRAŽI SE KOMAD VIŠE

Nakon Zagreba, Rijeke i Splita, krafna ludilo i u Čakovcu, evo gdje ih rade najbolje

Prema mnogima najbolje krafne u Čakovcu nude se u Meli, bistrou i pekarnici koja je otvorena prije nekoliko mjeseci

Odlazak u bistro i pekarnicu Mela sada je već postao obavezan kada se nađemo u Čakovcu, no ovog puta, umjesto po kruh, na kavu, domaći sok ili kakvu slasticu, svratili smo s posebnim razlogom. Načuli smo, naime, da u Meli rade odlične krafne, a s obzirom na to da smo u Zagrebu već pronašli svoje favorite, red je bio da istražimo što se nudi i u drugim gradovima. Podsjećamo, nedavno smo pisali i o najpopularnijim krafnama u Rijeci i o omiljenima u Splitu (uz krafne kod Mate, naravno).

image
Lidija Lončarić/

Krafne u čakovečkoj Meli nude u tri okusa, s kremama od čokolade, vanilije i šumskog voća, a u subotu, kada smo tamo svratili, nudili su i specijal s cimetom. Prodaju ih po cijeni od 2,70 eura po komadu ili po cijeni od 10 eura za četiri komada ili 14 eura za kutiju od šest komada. Naravno, o cijenama se uvijek može raspravljati i ovo definitivno jesu najskuplje krafne u Čakovcu, ali s obzirom na to da je Mela jedino mjesto u gradu gdje se nude proizvodi od kiselog tijesta, nismo ih htjeli propustiti isprobati.

image
Privatna Arhiva/

Kupili smo krafnu s čokoladom i krafnu s cimetom i odmah ih isprobali. Krafna s cimetom imala je laganu kremu i blagu, toplu aromu cimeta, a ona s čokoladom bila je bogato punjena gustom kremom. No, više od punjenja, zapravo, svidjelo nam se tijesto. Bilo je lagano, prozračno, lijepo aromatično, blago hrskavo izvana, a pahuljasto iznutra, točno sve što od dobre krafne tražimo. Da smo se u Čakovcu zadržali još koji dan dulje, sigurno bismo se vratili po još jednu usputnu.

Krafne u Meli inače sada radi Selest Ulrich, slastičarka koja je prije radila u zagrebačkom Noel Bread&Deliju i s Nikšom Mandićem, koji danas također stoji iza čakovečke Mele, zaslužna je za veliku popularnost maritozzi slastice za kojom su svojevremeno poludjeli Zagrepčani.

image

Selest Ulrich i Nikša Mandić nekadašnji su kolege iz Noel Bread&Delija, a trenutačno zajedno rade u Mela bistro&bakery u Čakovcu

Vedran Peteh/cropix/

Zanimljivo je vidjeti kako je ova ekipa spremna (i hrabra, na kraju krajeva) nešto novo ponuditi i Čakovčanima koji su, ako je suditi po interesu koji imaju za dobrim krafnama, itekako željni osvježenja. Naime, prije Mele u Čakovcu, Varaždinu i okolici nije postojala niti jedna pekarnica koja nudi kruh i proizvode od kiselog tijesta pa su i ove krafne, dakle, nešto novo, drugačije, svježe i bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. ožujak 2025 09:57