Vinska scena Hrvatske bogatija je za još jedan novi vinski brend, za još jednu novu vinariju. U vinogradarskom centru Međimurja, u Štrigovi, osnovana je vinarija St. Jerome. Ponikla na temeljima Podruma Štrigova koji je 2019. kupila varaždinska poduzetnička obitelj Kišiček, koja ga je zatim potpuno obnovila i koja mu je danas, nakon pet godina investicija i angažmana novih kadrova, uvođenja novih vinogradarskih i vinarskih praksi, i u konačnici, u trenutku kada su vina dosegla zamišljenu razinu kvalitete, dodijelila novo ime - St. Jerome. Naziv je to koji baštini dugačku povijest vinarije i međimursku tradiciju vinarstva, izveden iz imena Svetog Jeronima rođenog u antičkom Stridonu, današnjoj Štrigovi, koji ujedno simbolizira novi početak.
Vizija obitelji Kišiček od samog začetka projekta je posvetiti se sortama koje su se već dokazale uspješnima u međimurskom kraju, izraziti ih vjerodostojno, s osjećajem za podneblje i specifične položaje vinograda. Radi se o pušipelu, sauvignonu bijelom, chardonnayu, muškatima i tramincu. Iz tog su razloga angažirali mladog i istovremeno iskusnog enologa iz Slovenije, Klemena Jungera, koji je iskustvo stjecao u vodećim austrijskim vinarijama i koji je dobro upoznat s potencijalima navedenih sorti i podnebljem Međimurja, Štajerske i Steiermarka. Klemen Junger ima jasnu viziju o vinogradima, kojih St. Jerome ima oko 65 hektara, kao i o podrumu. Pristupa se promišljeno, s višestrukim berbama po sorti, strogom selekcijom grožđa, s minimalnom intervencijom i iznimno niskim sulfitiranjem vina.
Razultate petogodišnjeg rada, obitelj Kišiček i njihov glavni enolog predstavili su javnosti i predstavnicima trgovine, 20. veljače 2024. u hotelu Zonar u Zagrebu. Na predstavljanju je direktor vinarije Karlo Kramar predstavio obiteljsku viziju razvoja projekta koja se temelji na vinima najviše kvalitete, plasmanu vina na restoransko tržište i ulaganju u vinski turizam u samoj vinariji. Glavni enolog Klemen Junger je pak pojasnio kakav vinski svjetonazor stoji iza vina St. Jerome, a koji se uz minimalnu intervenciju, oslanja na očuvanje svježine i aromatičnosti kao ključnih svojstava međimurskih vina uz istovremeno postizanje dubine, mineralnosti i intenziteta okusa. St. Jerome vina posjeduju gastronomsku vrijednost i idealna su za sparivanje sa širokim dijapazonom hrane od mediteranske, preko klasične hrvatske kontinentalne, pa sve do azijske kuhinje. U skladu su sa modernim trendom umjerenih alkohola, a da pritom ne gube na intenzitetu i dužini okusa.
Na predstavljanju su okupljeni imali prigodu kušati Pjenušac Borealis Brut 2022 od sorte chardonnay, klasične metode, s 11% alk., s položaja Trbučovka, dozrijevan u inoksu i u boci, zatim Pušipel Charactere 2023, sasvim suh s 12,5% alk., s položaja Vukanovec, dozrijevan 10% u slavonskom hrastu i 90% u inoksu. Treće vino bilo je Sauvignon Charactere 2023, također sasvim suh i s 12,5% alk., s položaja Rotanić, dozrijevan 50% u slavonskom hrastu i 50% u inoksu, a nakon njega Chardonnay Charactere 2023, sasvim suh, s 12 % alk., s položaja Trbučovka, dozrijevan 30% u slavonskom hrastu i 70% u inoksu. Za kraj servirani su Muškat žuti Polemika 2023, poluslatko vino s 11,5% alk., s položaja Trbučovka, dozrijevan 100% u inoksu te Traminac Prestige Polemika, slatko vino od kupaža izborne berbe bobica 2021 i izborne berbe 2022, s položaja Tkalec, dozrijevan 100% u inoksu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....