Izvor fotografija: Foto
Većina bi se prodala za buđenje uz miris tek pečenog kolača od borovnica i to pogotovo ovakvog! Donosimo recept kako bi se snovi pretvorili u stvarnost barem što se tiče, buđenja, borovnica i kolača!
- 255 g brašna (glatkog)
- 255 g raženog brašna
- 340 g maslaca, hladnog i razrezanog na kockice
- 1 žličica soli
- 8 do 12 žlica ledeno hladne vode
- 1 žličica jabučnog octa
Kako bi napravili tijesto, pomiješajte brašno i sol u jednoj posudi. Zatim namrvite maslac (morate imati vidljive komadiće). Dodajte zatim jabučni ocat u vodu, a brašno formirajte tako da u sredini imate prostor u koji ćete uliti vodu s octom. Lagano rukama ili kuhačom pomiješajte brašno s vodom. Kad vam se tijesto lijepo povezalo, formirajte ga u kuglu, a zatim, prepolovite i razvaljajte u plosnate krugove te obložite plastičnom folijom. Stavite u hladnjak na najmanje 1 sat, a ako vam se ne žuri neka odstoji cijelu noć.
Punjenje:
- malo više od 1/2 kg borovnica
- 125 g šećera
- 30 g brašna
- prstohvat soli
- malo svježe naribanog đumbira
- malo naribane limunove korice
- 1 mahuna vanilije
Zagrijte pećnicu na 200°C, a prethodno stavite papir za pečenje na pleh. U veliku posudu nježno izmiješajte borovnice, šećer, brašno, sol, limunovu koricu i sjemenke vanilije. Izvadite jedno tijesto iz hladnjaka i obložite pleh njime. Unutra stavite pripremljen nadjev od borovnica. Drugo tijesto izrežite na dugačke trake pa ih poslažite na pitu da dobijete uzdužno, a zatim i poprečno. Ostavite prostora da se vide borovnice. Sve spojeve dobro provjerite i još jednom pritisnite rukama. Pecite nekih 35 minuta. imajte na umu da pita ne smije biti suha već sočna iznutra. Najbolje je poslužite mlaku uz kuglicu omiljenog sladoleda ili čvrsto istučen šlag.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....