Nije samo Marco Pierre White

Naglasak na autohtono: Nova velika novost ovogodišnjeg Weekend Food Festivala je i RANGITE!

Na konferenciji održanoj u Rovinju predstavljen je koncept koji spaja autohtonu Istru i globalne trendove te još nekoliko zanimljivosti

Nakon velike vijesti da u Hrvatsku stiže Marco Pierre White koji će "1 na 1" održati razgovor s Matom Jankovićem, kroz dvodnevno putovanje istarskim gourmet putevima, u Rovinju je predstavljen i novi koncept Weekend Food Festivala, koji će se po četvrti put održati od 11. do 13. travnja u staroj Tvornici duhana. Weekend Food Festival ove godine ponovno pomiče granice i donosi potpuno novi smjer pod motom "Eat Local, Think Global" (ili u prijevodu jedi lokalno, misli globalno). A da taj slogan nije samo filozofija festivala, nego je to način na koji promišljamo hranu, povezujući najbolje iz lokalne baštine s inovacijama i suvremenim tehnikama - mogli su na licu mjesta iskusiti i prisutni novinari, a moći će ih doživjeti svi oni koji se odluče i ove godine posjetiti Rovinj.

Naime, kako je naglasak ovogodišnjeg WFF-a na sezonalnosti, održivosti i autentičnim iskustvima koja će posjetiteljima omogućiti da Istru dožive kroz vrhunske okuse i priče koje hrana nosi sa sobom, posjetili smo Prodan tartufe nedaleko od Buzeta, mladu ali perspektivnu vinariju Damjanić u Poreštini te bili gosti na posebnoj večeri u režiji chefa restorana Cap Aureo Jeffreya Velle te njegova tima na kojoj su, pored hrane, svi zamijetili i odličan wine pairing. Vođen okusima nove festivalske filozofije chef Vella je servirao autentične lokalne delicije poput domaćeg sira, kruha i maslina, spajajući ih s modernim kreacijama poput cvjetače ukuhane s Veli Jože sirom i dumplinga s crnim zimskim tartufom pod nazivom "Flavours of Istria", a tu je bio i krasan niz deserata najbolje pastry chefice na svijetu - Maše Salopek.

image
Mak Vejzović
image

Jeffrey Vella

Mak Vejzović
image

Maša Salopek

Mak Vejzović

"Iznimno smo ponosni što i ove godine ostajemo na visokoj razini kvalitete, što potvrđuje i dolazak jedne od najvećih kulinarskih legendi - Marca Pierrea Whitea. No, ove godine radimo i važan iskorak u novom smjeru fokusirajući se na lokalnu zajednicu i vrhunsko korištenje lokalnih namirnica. Želimo stvoriti nešto posebno i spojiti autohtonu Istru sa svjetskim trendovima, povezati lokalne proizvođače s globalnim gastro trendovima. Mi smo festival koji okuplja profesionalce, food entuzijaste i predstavnike industrije te stvaramo zajednicu unutar koje svi mogu surađivati, dijeliti ideje, ali i razvijati svoje specifične interese”, izjavio je Tomo Ricov, direktor svih Weekend festivala.

image
Mak Vejzović
image
Mak Vejzović
image
Mak Vejzović
image
Mak Vejzović
image
Mak Vejzović
image
Mak Vejzović

Tome u prilog govori i novost ovogodišnjeg festivala, RANGITE! - Istrian Food Market odnosno, kako su organizatori objavili na predstavljanju novog koncepta u Rovinju, jedinstvena gastronomska zona sa slobodnim ulazom za sve posjetitelje. Naime, RANGITE! - Istrian Food Market pažljivo je osmišljen koncept Maistre, a njegov cilj je oživjeti autentičnu rovinjsku i mediteransku kuhinju kroz radionice i prezentacije koje istražuju povijest i običaje pripreme hrane. Pod motom "Kako je dela nono, kako dela unuk", RANGITE! - Istrian Food Market postaje mjesto susreta tradicije i inovacije, u skladu s filozofijom festivala "Eat Local, Think Global". Posjetitelji će moći uživati u lokalnim specijalitetima poput fuža, pasutica i domaćeg žgvaceta te kroz okuse otkrivati bogatu povijest Rovinja.

image
Mak Vejzović
image
Mak Vejzović

Kako Weekend Food Festival privlači raznoliku publiku, uključujući goste kojima su vrhunska gastronomija te luksuzni i premium smještaj ključni motivi dolaska, Maistra je pripremila Maistra Collection Gourmet Weekend ponudu, koja uključuje ekskluzivne večere u Michelinovim restoranima s gostujućim chefovima, ali i autentične istarske doživljaje poput pripreme istarske supe i kruha, lova na tartufe, kušanja svježih kamenica iz Limskog zaljeva te radionica izrade sira, koje smo i sami djelom mogli iskusiti te ih rado preporučujemo.

"Veliko nam je zadovoljstvo biti domaćinom i partnerom četvrtog izdanja Weekend Food Festivala, koji okuplja neka od najuglednijih imena svjetske gastronomske scene. Rovinj, sa svojom prepoznatljivom tradicijom, kulturom i vrhunskom gastronomskom reputacijom, kao grad s prvom Michelinovom zvjezdicom u Hrvatskoj te prvim restoranom s dvije zvjezdice, savršena je destinacija za ovakav događaj. Ističemo važnost vrhunske enogastronomije u izgradnji sveobuhvatnog, visoko pozicioniranog turističkog proizvoda za našu destinaciju. Razvoj jednog aspekta bez drugog je nezamisliv", izjavio je David Flam, direktor marketinga Maistre.

ŠTO OČEKIVATI

Od gostujućih chefova tijekom festivala 11. travnja u restoranu Monte posebnu večeru pripremat će Giulio Gigli, priznati stručnjak za fine dining i vrhunsku gastronomsku izvedbu. 12. travnja u Cap Aureu gostuje JP McMahon, vlasnik i kulinarski direktor restorana s Michelinovom zvjezdicom Aniar, nagrađivanog Cava Bodega i Aniar Boutique Cookery School. Iste večeri, u Agli Amici Rovinj, gastronomski doživljaj kreirat će Matteo Metullio, chef koji je prvu Michelinovu zvjezdicu osvojio s tek 26 godina, dok u Tekka by Lone, kulinarske kreacije donosi Hubert Wallner, jedan od najboljih austrijskih chefova, višestruko nagrađivan Michelinovim zvjezdicama.

image
Mak Vejzović

"Sinergija kakvu stvaramo na ovogodišnjem Weekend Food Festivalu čini sve sudionike ponosnima jer svjedočite kako ljudi pokazuju istinsku inicijativu u našoj industriji, posebno na lokalnoj razini. Iako veliki sustavi možda nude konzistentnost, stvarna promjena dolazi kroz podršku lokalnim obiteljima i proizvođačima. Upravo zato je naša večera ‘Flavours of Istria‘ demonstrirala tu filozofiju - spojili smo lokalne namirnice s modernim tehnikama kako bismo stvorili jedinstvena i moderna jela. Kako Weekend Food Festival raste, širimo naše večere i izvan Maistrinih restorana, pozivajući chefove i restorane iz susjedstva poput Montea da nam se pridruže. Jer kada mi rastemo, želimo da i drugi rastu s nama - to je prava bit razmišljanja lokalno", izjavio je Jeffrey Vella, izvršni chef restorana Cap Aureo.

Posjetitelji će moći uživati u lokalnim specijalitetima poput fuža, pasutica i domaćeg žgvaceta te kroz okuse otkrivati bogatu povijest Rovinja

image

Višnja Prodan

Mak Vejzović
image

Ivan i Željka Damjanić, Damjanić vina

Mak Vejzović
image

Lagoto Capo i njegov gazda Mirko pokazali su nam kako izgleda lov na tartufe u njihovoj šumi podno Buzeta

Mak Vejzović
image

Damjanić vina

Mak Vejzović

Upravo zato je ovo bila idealna prigoda da se okupljene novinare upozna s nekima od najboljih istarskih proizvođača, njihovim radom i proizvodima. Tom prilikom, organizatori su naglasili važnost povezivanja posjetitelja s proizvođačima i chefovima koji oblikuju suvremenu istarsku gastronomiju.

"Ove godine festival dobiva jednu novu dimenziju koja spaja industriju s autentičnim lokalnim iskustvom. Upravo je to svrha Weekend Food Festivala - spoj tradicionalnog znanja i suvremenih pristupa, gdje lokalni proizvođači i globalna industrija zajedno stvaraju nove vrijednosti. S formatima poput RANGITE! - Istrian Food Marketa i bogatom expo zonom od ove godine stvaramo platformu gdje se povezuju svi aspekti gastro scene, od malih proizvođača do vodećih imena industrije", dodao je Darko Ivančević, novi direktor Weekend Food Festivala.

Ulaznice za Festival osigurajte na službenoj web stranici, a sve novosti možete pratiti i na službenim profilima na Instagramu, TikToku i Facebooku . Cjelokupnu Maistra Collection Gourmet Weekend ponudu možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. veljača 2025 11:18