Provjereno najbolji

Na ove tri adrese rade slasne pizza sendviče, koji bi vam mogli postati i draži od omiljene pizze

Na kojoj god od ove tri adrese u Zagrebu naručite panuozzo sendvič, vjerujte nam, ne možete previše pogriješiti

Talijanski panuozzo sendviči posljednjih su godina u Zagrebu postali veliki hit. Najveći ljubitelji otišli bi toliko daleko pa ih prozvali ukusnijima i slasnijima od većine pizza koje se u Zagrebu nude, pa i ne čudi da su nerijetko prvi odabir u nekim od omiljenih zagrebačkih pizzerijama. Upravo zato, danas donosimo listu s tri provjerene adrese gdje ih možete kušati ili naručiti.

image
Marko Miščević/Cropix

ŠTO JE UOPĆE PANUOZZO?

Panuozzo sendvič, vjeruje se, prvi su napravili u pizzeriji Mascolo u Gragnanu, mjestu južno od Napulja, i to još oko 1980. godine. Pizzaiolo u Mascolu poželio je svojim gostima ponuditi jelo koje će biti jednako dobro kao pizza, ali ipak malo drugačije i praktičnije za konzumaciju. Osmislio je tako sendvič koji je napravio od tijesta za pizzu koje je prvo ispekao, zatim napunio, a potom ponovno vratio u pećnicu.

Rezultat je bilo fino, kremasto i sočno jelo iznutra, a hrskavo izvana. Sendvič je s vremenom postao sve popularniji i počeli su ga raditi i u drugim pizzerijama, i to tako da su ga rezali na nekoliko jednakih komada, upakirali u papir pa prodavali kao jelo za ponijeti, svojevrsni street food. Prvi i originalni panuozzo navodno je napravljen s pancetom i mozzarellom, no baš kao i pizza, i panuozzo trpi baš sve. Puni se tako i salsicciom (talijanskom mekom kobasicom), friarellima (rapinima), a danas se već i ponegdje mogu pronaći slatke varijante panuozza.

GDJE ISPROBATI PANUOZZO U ZAGREBU?

Prvi panuozzo sendvič na hrvatski način isprobali smo prije dvije godine u pizzeriji Mrs. Fogg i od tada je postao jedan od naših omiljenih sendviča. Okruglo hrskavo tijesto tamo pune s nekoliko različitih kombinacija, a nama se najviše svidjela ona sa šunkom, sirom, umakom od rajčica, rapinima i lučicama.

image
Marko Miščević/Cropix

Danas u Mrs. Fogg panuozzo nude u šest varijanti, od klasika s mozzarellom, šunkom, kravljim sirom i daterrini rajčicama, preko onog s mortadelom s tartufima, ranije spomenutih rapina, zatim panuozzo s piletinom, s mesnim raguom od svinjetine i junetine te s tunom. Mi smo ih isprobali nekoliko i svaki je bio ukusan na svoj način pa, koji god odabrali, ne možete puno pogriješiti. Cijene za jedan prilično zasitan panuozzo u Mrs. Fogg kreću se od 11 do 14,50 eura.

image
Mrs. Fogg

NAJBOLJI IZ DOSTAVE

Fantastične sendviče inspirirane panuozzom radi i ekipa iz Gastronomada. Točnije, njihove sengule, kako su ih nazvali, donedavno su na svakom izdanju Place Marketa bile toliki hit da se zbog njih stajalo u dugačkim redovima. Dostupni su samo putem dostave, a nude 11 različitih kombinacija.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Isprobali smo do sada njihove panuozzo sengule s talijanskim polpetama u šalši, s oradom na savur te s porketom i svaki je bio toliko ukusan i moćan da i sad, kada ovo pišemo, brišemo sline iz kuteva usana. Panuozzo sengule ekipe iz Šmekeraja by Gastronomadi mogu se naručiti putem dostavnog servisa Wolt i cijene se kreću od 10,50 do 14,50 eura. Naša je topla preporuka da za prvi puta naručite samo jedan i podijelite ga s dragom vam osobom, jer sengule su zbilja velike i zasitne.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix

PRVO PANUOZZO, ONDA TIRAMISU

Panuozzo su nedavno u ponudu uveli i u mnogima omiljenoj zagrebačkoj pizzeriji Papavero Pizza & Food Lab​. Kako kažu, rade ga koristeći dugačko pecivo kakvo se koristi i u pizzerijama u Napulju, a pune ih također kvalitetnim talijanskim dodacima.

Baš kako i originalna receptura nalaže, i oni svoj panuozzo peku dva puta i baš je zato lijepo hrskav izvana, a kao svog favorita izdvajaju panuozzo Tartufella u kojem spajaju šunku, tartufatu, burratu, artičoke i kremu od sira. Nama se, moramo priznati, ipak više sviđa onaj s burattom, mozzarellom i pistacijom. A kad ste već u Papaveru, toplo savjetujemo i da ručak zaokružite njihovim kremastim tiramisuom. Odličan je!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 06:03