Meri Šilović, urednica priloga Slobodne Dalmacije ‘Vino’ i magazina ‘Maslina’ ove je godine na nedavno održanom Dalmacija Wine Expo-u u Makarskoj dobila nagradu za osobu godine, jedinu koja se na tom enogastro festivalu i dodjeljuje. Meri godinama bilježi sve što se događa na hrvatskoj vinskoj sceni, uživa u svom poslu, ali i u vrhunskim vinima i dobroj spizi, posebice svemu iz mora. Naravno, takvu hranu prate dobro maslinovo ulje i vino. Do mile volje uživa u sirevima na koje joj nikad nije žao potrošiti kunu više, a jedina namirnica koju si ne može priuštiti su kamenice jer je na njih alergična.
5 stvari koje uvijek imam u frižideru: jaja, maslac, panceta, kapare i teglica Ziganteove tartufate
uobičajeni doručak: svježi sok od naranče ili malo ananasa, turska kava, brzinska feta kruha, maslaca ili blagog sira – ne volim jake okuse ujutro
uobičajena večera: često pretjerana. Kad “zgužvani” novinarski dan završi, uplovi se doma i krene opuštanje…
kava ili čaj (i kakva ili koji)? Kava
idealan obrok: marinirani inćuni na rukoli, salata od poma i kukumara, friška riba na gradele, voćna salata od cate i lubenice
omiljeni restoran, gdje je: izvanredan Plavi podrum prijateljice Danijele Kramarić u Voloskom
najdraži kuhar: moja mama, nitko njene brujete i bakalare još nije prestigao
omiljeno alkoholno piće: dobro vino
omiljena namirnica: školjka brbavica
sve ima bolji okus s… malo vina i maslinova ulja
gastro-luksuz bez kojega ne mogu: nisam ovisnik ni o čemu
kod kupnje hrane rastrošna sam na… sireve, obožavam sireve sve, osim dimljenih
omiljeni kuhinjski gadget: dobar nož, izluđuju me tupi noževi
comfort food: maslac
lokacija za večeru iz snova: restorančići tik uz more po malo poznatim tihim uvalicama na Hvaru, Visu, Pelješcu…
čokolada ili voće? Oboje!
idealan desert: lagan, kremast, hladan, s malo trešanja ili jagoda i pinku čokolade
omiljeni začin: peršin! Naš svagdašnji, svi bi nešto egzotično, ali zamislite juhe, toćeve, ribu ili meso s gradela bez peršina…
najdraže hrvatsko maslinovo ulje: ulje oblice od maslina koje je davno moj dida posadio u Marini kod Trogira, pa ulja ginekologa dr. Vlatkovića, kolumnista Masline, pa ulja istarske buže…
omiljeno domaće crno i bijelo vino: kako kad i kako za što. Od crnih, na prvome mjestu markantni plavci mali, pa krasna Merlotina iz Konavala, izvanredan crni pinot iz Belja. Od bijelih, elegantni pošipi PZ-a Čara s Korčule, Plenkovića, Korta Katarine, bračke Stine…
omiljena vrsta sira: brački i paški
najdraža riba: škarpina, divlja komarča
kad netko kaže meso, ja pomislim na… pašticadu… nisam baš mesojed
omiljena vrsta i komad mesa: janjetina s ražnja, rebra, više da se zaigram oko kosti nego da se najedem
zabranjeni užitak: kamenice, alergična sam
junk kojemu ne mogu odoljeti: svakome mogu odoljeti
omiljena zimnica: ukiseljena domaća ljutika, ali to više nigdje nije moguće pronaći. Da se nije sjeme izgubilo?
što bih skuhala za romantičnu večeru: vongole (kućice) i brbavice na buzaru i još svašta
sastojci moje omiljene pizze… Pome, sir, panceta, gljive, artičoke
nikada ne jedem… tripice, ni mrtva!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....