![35678816](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2024/11/21/k_35678816_640.jpg)
Ako nikada niste pripremili tjesteninu sa sirom (Mac&Cheese) od nule, znajte da propuštate nešto posebno: domaća verzija zauvijek će promijeniti vaš pogled na omiljeno jelo ljubitelja sira. Naime, najbolji dio je da, pripremajući ga sami kod kuće, ovo jelo kompletno možete kreirati prema vlastitim željama. Želite hrskavi sloj krušnih mrvica zapečenih na vrhu? Samo naprijed. Preferirate mješavinu sireva ili isključivo cheddar? Vaš izbor. Ipak, neki savjeti, poput onih Marthe Stewart vrijedni su isprobavanja, pa čak i ako vam zvuče pomalo neobično. No, krenimo redom.
U jednoj od arhivskih snimki koje je Stewart podijelila na svom Instagram profilu, kulinarska zvijezda kuha s pokojnom majkom, Marthom Kostyrom, i pritom otkriva tajne njezine neobične verzije makarona sa sirom. Već na prvi pogled jasno je da se ovo jelo razlikuje od uobičajenih recepata za Mac&Cheese - nježna ružičasta nijansa odaje prisutnost tajnog sastojka: koncentrata rajčice (važno je napomenuti da se koristi tek mala količina, dovoljno da jelo dobije suptilnu boju te za nijansu promijeni okus).
Stewart i njezina majka demonstrirale su jednostavan postupak: umiješaju koncentrat rajčice u vruće mlijeko, dodaju nekoliko začina poput mljevene crvene paprike, kajenskog papra i crnog papra te obilnu količinu naribanog sira. Ova metoda razlikuje se od klasičnog recepta koji obično počinje s bešamel umakom. Dakle, ako želite isprobati Kostyrinu tehniku u tradicionalni umak od sira, preporučujemo da koncentrat rajčice i mljevenu crvenu papriku umiješate u zapršku neposredno prije dodavanja mlijeka. To će umaku dodati blagu slatkoću, pojačati umami notu i donijeti dozu suptilne kiselosti, a možda i dima (ako koristite dimljenu crvenu papriku).
Postoji još nekoliko zanimljivih detalja u receptu majke Marthe Stewart kao što je taj da se makarone prije posluživanja zapeče u pećnici, ali umjesto klasičnog hrskavog sloja krušnih mrvica, na vrh jednostavno dodajte još naribanog sira i rasporedite komadiće maslaca.
Ova metoda omogućuje bogat okus uz uštedu vremena - nema potrebe za dodatnom pripremom prepečenih mrvica, a svejedno dobivate najfiniji kremasti okus. Uz to možda najposebniji element ovog recepta leži u načinu na koji Stewart i njezina majka uživaju u gotovom jelu: poslužuju ga s kiselim vrhnjem. U videu obje s užitkom jedu tople, rastezljive makarone s obilnom dozom svilenkastog bijelog vrhnja na vrhu.
U opisu videa Stewart, inače ikona američke gastronomske scene, napominje da su i ona i njezina majka voljele kombinirati makarone sa sirom i kiselim vrhnjem, a iako ne mogu sa sigurnošću potvrditi zašto im je baš tako ukusniji, moguće je da potječe zbog njihova poljskog porijekla. Kako god bilo, metoda obitelji Kostyra zasigurno je vrijedna isprobavanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....