EVO DOJMOVA

Ljudi iz cijelog svijeta ove krafne nazivaju najboljima koje su ikad jeli, isprobali smo ih

Posjetili smo londonsku Bread Ahead bakery, u čije se krafne svojevremeno zaljubila i kreatorica najboljih zagrebačkih krafni

Njihove krafne već godinama nose titulu najboljih u Londonu, a kod nas se za njih pročulo zahvaljujući kreatorici sadržaja i stilistici Janji Benić, koja se, baš kao i brojni drugi domaći i turisti koji su u londonsku Bread Ahead pekaru svratili, apsolutno zaljubila u njihove proizvode. Janja, na društvenim mrežama poznatija kao Janjolinka, toliko je bila oduševljena njihovim krafnama da je po povratku s putovanja svom suprugu obećala kod kuće napraviti iste takve, a onda, kada se bacila u potragu za receptom, nije mogla stati. Istraživala je, testirala recepte na koje je naišla na internetu, pa čak i upisala online radionicu ekipe iz Bread Ahead pekarnice, gdje je, kako piše na svom blogu, uspjela saznati i neke skrivene tajne pripreme.

"Nikad nisam bila osoba koja će u pekarnici uzeti krafnu, uvijek bi moj prvi izbor bio neki dobar kroasan, ali te njihove krafne su nas izbile iz cipela. Tada sam svečano obećala Vladi da ću napraviti baš takve krafne do kraja iste godine. I tako je bilo. Proučavala sam recepte Anite Šumer i Bread Ahedove i napravila neki svoj miks. Vlado se spremao na gledanje neke prevažne NBA utakmice za vikend i odlučila sam ispeći krafne da ih tople jedemo u zoru", ispričala nam je Janja svojevremeno.

image
Marko Miščević/Cropix
image
Marko Miščević/Cropix

Krafne po uzoru na one iz poznate londonske pekarnice zatim je kod nas i proslavila, održala brojne radionice na kojima je s polaznicima podijelila trikove koje je testirajući različite recepte i sama otkrila, a donedavno su se njezine krafne mogle kupiti i u Proof 33 pekarnici smještenoj u jednom od dvorišta na zagrebačkoj Ilici gdje će ponovno biti dostupne u sezoni krafni, odnosno u pokladno doba.

RECEPT ZA JANJINE KRAFNE

image
Marko Miščević/Cropix

Krafne iz pekarnice Bread Ahead, dakle, bile su pokretač i podloga za stvaranje novog recepta za one koje su posljednjih godina totalni hit i među Zagrepčanima i koje mnogi smatraju najboljima koje se kod nas mogu kušati (a pokazalo je to i jedno naše testiranje). Stoga, kada smo ovog ljeta godišnji provodili u Londonu, jedna od obaveznih postaja bila je upravo Bread Ahead pekarnica na Borough Marketu. Baš na toj lokaciji osnovao ju je Matthew Jones još 2013. godine i, iako prodaju i kruh, pizzu i nekoliko drugih slastica, ovo je mjesto najpoznatije upravo po krafnama.

image
Lidija Lončarić
image
Lidija Lončarić

Nude ih u nekoliko varijanti, primjerice, punjene džemom od malina, kremom od kokosa, punjene slastičarskom kremom i jagodama ili pistacijom, zatim slanom karamelom, čokoladom, cheesecake ili praline kremom. Cijena jedne bogato punjene krafne je 4,50 funti, a kupiti možete i praznu po cijeni od 2 funte.

Mi smo do njihovog štanda u sklopu poznate tržnice svratili jednog jutra i u moru okusa, jedva se odlučili za četiri. Odabrali smo krafnu punjenu džemom od maline, kremom od pistacije, kremom od limuna i Crème Brûlée krafnu punjenu kremom od vanilije, navodno njihov najpopularniji okus. Nakon kratkog čekanja u redu, naše su krafne upakirane u kutiju, a mi smo, pomalo uzbuđeni, brzinski potražili mjesto u blizini na koje ćemo sjesti i isprobati ih.

image
Lidija Lončarić
image
Lidija Lončarić

Još jednom moramo napomenuti da je svaka krafna iznimno bogato punjena, jako su zasitne i jedna po osobi je, zapravo, sasvim dovoljna za zasladiti, a i zasititi se. Prvo smo kušali onu s džemom od maline, koja nam se na kraju i najviše svidjela. Bila je sočna, taman dovoljno slatka, s lijepom dozom kiseline koja joj je dala svježinu. Tijesto nije bilo previše masno, sama krafna je, zapravo, bila dosta lagana i jako ukusna.

image
Lidija Lončarić

Preostale tri krafne, punjene različitim kremama, bile su ukusne, ali nisu nas oduševile u mjeri u kojoj smo to očekivali. Kreme su bile prilično slatke i teške pa smo na kraju zaključili da bi možda najbolja opcija bila uzeti samo krafne punjene džemovima i praznu, kakve i inače najviše volimo.

Ipak, na kraju, možemo razumjeti zašto su ove krafne toliko popularne. Slasne su, masne, kremaste iznutra, a blago hrskave izvana i baš slatke, dakle nemaju baš ništa što se jednom gurmanu ili znatiželjnom ljubitelju dobrog slatkiša ne bi svidjelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 10:15