Kulinarijat je mjesto novih, drukčijih okusa

Novootvoreni zagrebački restoran Kulinarijat u ponudi ima jela bazirana na starinskim receptima

Kulinarijat je novi restoran na zagrebačkoj Opatovini koji nudi zanimljivu hranu: tjesteninu s okusom čokolade i kave, goveđi rep u umaku od crvenog vina, štrudlu od pastrve na pjenici od svježe rajčice i limuna… Ponuda je raznolika, no svim je jelima zajednička kvaliteta jer namirnice koje koriste kupuju samo od poznatih, malih dobavljača. Hrana se priprema po starim hrvatskim receptima koji su osuvremenjeni cijelim nizom začina. Vlasnice kažu da je restoran zapravo radio dva mjeseca prije samog otvorenja, napravili su cijeli niz jela, sve dok nisu dobili okuse koje su željeli.

Provjerene namirnice

– Željeli smo napraviti nešto drugačije. Uzeli smo stare recepte, igrali se s njima i dobili nove, jedinstvene okuse. Želimo da se naši gosti osjećaju dobro dok jedu našu hranu, nije bit samo u zadovoljavanju gladi jer bismo tako mogli jesti i kruh s paštetom. Zato nudimo drugačija, jela od kojih će se i sam gost osjećati posebno. Osim toga, želja nam je i predstaviti naše male proizvođače i upoznati goste s onim što jedu – kažu vlasnice Kulinarijata, Ivanka Springer i Dubravka Davidović.

Raznovrsni deserti

U poslu im se pridružila i Monika Kos, od čije je ideje cijela priča i krenula. Prije pet godina ona je počela proizvoditi džemove Kulinarijat, koji su pripremljeni od namirnica kontroliranog porijekla. Oni se danas mogu kupiti u restoranu, a uskoro će se u ponudi naći i medenjaci, začini, mirodije… Martina je zadužena za osmišljavanje i pripremu slatkih zalogaja.

– Iako smo restoran, mi funkcioniramo i kao slastičarnica te kafić. I u pripremi slatkog koristimo stare recepte pa tako cupcakese od jabuke i rogača radim po receptu moje bake. Tu su i pita od jogurta, tart od jabuke s orasima i brusnicama, razne torte… Ponuda neće uvijek biti ista, mijenjat će se s obzirom na godišnje doba – kaže Monika. Restoran ima dvije terase: jedna je na Opatovini, a druga gleda na Tkalčićevu ulicu. Unutrašnjost je vrlo ugodna i pozračna, a već sam izgled prostora daje naslutiti da nije riječ o običnom restoranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 16:13