FABRIKA BIRE

"Kuhamo baš onakvo pivo kakvo volimo piti. Sviđa nam se što se sviđa i drugima"

 Goran Sebelic/Cropix
Mala vodnjanska pivovara dvojice pivskih prijatelja postala je pravi hit na istarskoj craft sceni

Dobro pivo i ugodna ćakula. Pa tko bi tome odolio!? Baš zato su te dvije stvari u svojoj maloj pivovari u srcu Vodnjana spojili Puležani i najbolji prijatelji Andi Mošnja i Andrej Lui. Riječ je o novim pivarima - hobistima na istarskoj pivskoj sceni koji žele ponuditi nešto drugačije svim ljubiteljima piva. Fabrika bire, kako nazivaju svoje pivo, radi se isključivo po njihovu guštu.
- Radimo baš onakvo pivo kakvo volimo piti i želimo da to probaju i svi ostali - kaže uglas ovaj uvježbani dvojac.

U svojoj prvoj godini postojanja pivoljupcima su ponudili Pulski Grand Ale, iliti smećkasti "brown ale", te Ipu 52 - pivo citrusnih i tropskih aroma, s više gorčine, ali i alkohola. A uskoro kreću i u proizvodnju tamnog piva. Trenutno mjesečno u svojoj maloj pivovari u centru Trgovačke ulice u Vodnjanu proizvedu u prosjeku oko dvije tisuće litara izvrsnog piva. I sve što proizvedu, prodaju odmah. Prodali bi i više, ali trenutno im je to, kako kažu, "malo jači hobi" i sami u slobodno vrijeme kuhaju nakon posla i vikendom.

- Tom se mišlju da proizvodim pivo bavim već 10 godina. To mi je uvijek bila fora, ali kada sam o tome čitao, činilo mi se dosta kompliciranim i odustao sam. I onda mi je jedan prijatelj ispričao da je doma skuhao pivo. Isprobao sam ga i oduševio sam se. Odmah sam mu se pridružio na idućem kuhanju i skužio sam da to i nije tako komplicirano. I tako sam počeo kuhati pivo. Prvo je to bilo za moj gušt i krenuo sam s 30 litara u prvom kotlu koji mi je kupila supruga. Dao sam ga kušati prijateljima i obitelji i svi su bili oduševljeni. I tako je to sve skupa krenulo, sjeća se Andi, inače snimatelj na HRT-u u Puli, svojih pivskih početaka. Andi je naime proputovao cijeli svijet i svagdje gdje je bio kušao je lokalno i specijalno pivo pa je točno znao što želi. Andrej mu se priključio malo kasnije, dok su zajedno ispijali craft pivo u jednim pulskom lokalu sa suprugama Mirnom i Tajanom.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Prijatelji smo sto godina. Te smo večeri isprobavali razna craft piva, ali smo se složili da je Andijevo najbolje. I onda smo rekli: Pa zašto ne bismo mogli otvoriti pivovaru!? Sve je ostalo tu večer na tome, ali smo onda kod kuće svatko za sebe još o tome razmišljali, pravili kalkulacije i shvatili da bismo stvarno to mogli raditi - govori Andrej. Ovaj po struci knjigovođa pojašnjava da su najprije razmotrili koliko će ih cijela ta investicija koštati i hoće li biti isplativa.

- Kada smo shvatili da hoće, krenuli smo u to. Prije svega nam je bilo bitno da to pivo bude dobro i da njime budemo zadovoljni. Mi u principu samo pijemo naše pivo i slična piva i jako nam je važno da to bude točno ono što smo si zamislili i kako to treba izgledati - priča nam Andrej i ističe da će ubrzo biti godina dana da su svoju Fabriku bire dali na tržište. Prije izlaska na tržište i pronalaska prostora za pivovaru, pivo su usavršavali u kućnim uvjetima. A ni to nije bilo najjednostavnije.

- Nisam odmah znao kako dobiti dobro pivo. Godinu dana sam to proučavao te noćima bio na stranim i domaćim forumima. Čitao sam sve što se pisalo o receptima, tehnikama, načinima kuhanja, metodama i stilovima - priznaje nam Andi, za kojega Andrej kaže da je vrlo pedantan i da vodi računa o svim recepturama, sastojcima i tehnikama. No, recept za njegov Pulski Grand Ale nastao je sasvim slučajno. Riječ je o takozvanom brown aleu proizvedenom u stilu koji je posebno popularan u Velikoj Britaniji.

- Ovo pivo ima miris voćnih aroma i lagano sušenog voća. Radi se od plemenitog češkog hmelja, a zanimljivo je jer u njega ode puno manje hmelja nego u Ipu. Bazira se na sladu, za razliku od Ipe koja se bazira na hmelju. Recept je nastao spontano i sasvim slučajno i, srećom, prije nego što sam počeo s kuhanjem, zapisao sam što sam točno stavio u kotao. Naime, kako sam kod kuće kuhao nekoliko vrsta piva, ostalo je raznih vrsta sladova. I tada sam odlučio napraviti pivo od svih tih sladova, priznaje nam Andi. S druge strane, Ipu je proučavao, a tajna njene recepture je u količini i vrsti hmelja koji dodaju i u kojem trenutku kuhanja.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Tajna naše Ipe je u bacanju hmelja. Za razliku od Grand Alea, koji je nastao sasvim slučajno i ispao izvrstan, kod Ipe sam jako puno proučavao recepturu. Znao sam količinu hmelja koju bih koristio, ali sam tražio idealnu kombinaciju hmeljeva koji meni osobno odgovaraju. Ime Ipa 52 dobila je zato što u njoj ima pet vrsta američkih hmeljeva i dvije vrste slada, a to je i pozivni broj za Istru - objašnjava Andi dok kušamo ovo pivo, moćno ne samo aromatski nego i po alkoholu.

Obojica entuzijasta priznaju da se nisu bavili puno marketingom jer, jednostavno, priču o ovom hobističkom biznisu ne forsiraju. Žele u tome što više uživati i vratiti investiciju. Tek će vidjeti u kojem će se smjeru stvar razvijati. No, već je sada u Puli i okolici njihova štosna etiketa postala poznata i prepoznatljiva. Na njoj Andi i Andrej nose bačvu piva, a slikovito ih je prikazao njihov prijatelj Saša Đuračić, pulski crtač i animator prepoznatljiva stila poznat kao Sale Undertoon, dok je ime pivu dala Andijeva supruga Mirna.

- Svi smo mozgali kakvo bismo ime dali pivu i onda nam je Mirna u grupu napisala Fabrika bire. Svidjelo nam se svima i tako je naše pivo dobilo službeno ime. Što se tiče daljnjih planova, nemamo ih. Barem ne prvo vrijeme jer želimo da nam zasad to ostane hobi. Vidjet ćemo kako će se priča razvijati - zaključili su novi istarski pivari Andi i Andrej.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 09:30