Svi volimo kad nam je rižoto kremast, pun okusa i kad se topi u ustima, a kad tu i tamo među rižom naletimo na nešto sočno poput komadića mesa ili povrća. Kako dobiti najbolji rižoto?
Nije komplicirano, samo zahtijeva mrvicu vremena i miješanja, ali itekako se isplati. Imamo nekoliko savjeta kako da vam rižoto bude savršen i kremast – baš svaki put.
- Birajte rižu kratkog zrna. Iako smo inače više nego skloni proizvodima od cjelovitog zrna, u ovom slučaju ipak preporučujemo bijelu rižu jer riža bez opne ispušta više škroba i time rižoto postaje kremastiji.
- Napravite domaći temeljac kojim ćete podlijevati rižoto – razlika se itekako osjeti. Temeljac treba biti topao pa je najbolje da ga cijelo vrijeme držite na laganoj vatri.
- Rižu najprije propržite zajedno s lukom i ostalim povrćem koje ste možda dodali (korijen celera, mrkva, poriluk…) i pržite je sve dok ne postane pomalo staklasta.
- Tad je (u većini slučajeva u kojima se koristi vino) vrijeme za podlijevanje – vinom (najbolje je da bude sobne tempetarure). Ulijte onoliko koliko je naznačeno u receptu i neprestano miješajući pričekajte da alkohol ispari.
- Zatim dodavajte temeljac i nemojte prestajati miješati. Temeljac dodavajte malo pomalo, tako da ga nikad ne bude previše. Dolijete li previše, bit će pretekuć, a tekućinu je lakše naknadno dodati nego oduzeti.
- Miješajte, miješajte, miješajte. Razlog? Da bude kremasto, naravno.
- U trenutku kad se to u receptu od vas zahtijeva, dodajte meso, ribu, morske plodove, povrće ili što god koristite kao glavni sastojak.
- Pred sam kraj, kad je riža al dente, nije loše dodati kockicu maslaca.
- Po potrebi pospite sirom, pustite rižoto da odstoji poklopljen minutu do dvije i poslužite ga gladnim ustima.
A ako želite naše prijedloge za rižoto, bacite oko na ovih pet.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....