JESTE LI ZNALI?

Kokteli Karla Ferenčaka trenutačno su među najtraženijima u gradu, pokazao nam je kako radi dva popularna klasika

Vrhunski hrvatski barmen Karlo Ferenčak prigodno nam je pripremio dva klasična koktela, Old Fashioned i Vodka Collins, u kojima šećer koristi na svoj, malo drukčiji način

Šećer u miksologiji ima svoju ulogu od samih početaka te ugostiteljske discipline i bez šećera, odgovorno tvrdi vrhunski barmen Karlo Ferenčak, koji danas vodi popularni zagrebački Urania bar na Kvatriću, ne bi bilo ni svjetske koktel-scene. Od nekadašnjih pretjerano slatkih koktela, preko šećerom prekrivenih rubova čaša, pa sve do današnjih profinjenijih receptura koje koriste infuzirane šećerne sirupe da bi u čaši miješanog alkoholnog pića stvorile cijeli spektar različitih okusa, može se reći da šećer pokreće (barski) svijet.

"Osim možda martinija, gotovo da ne postoji koktel bez šećera... Bilo da se koriste šećerni sirupi ili pak razni kordijali, odnosno slatko-kiseli sirupi. Sjetimo se, bez šećera nema ni fermentacije, nema ničeg", ističe Ferenčak.

image
Darko Tomas/Cropix

Šećer koristi, naravno, i u vlastitim koktelima, pri čemu napominje da u Urania baru paze da ga u pripremljena pića ide što manje, a da iz njegovih prerađevina dobiju najviše što mogu. Pritom cilj nije samo slatkoća nego šećer zapravo funkcionira kao nositelj različitih okusa. Da bi nam približio taj koncept, Karlo Ferenčak pripremio je dva klasična koktela koja u sebi sadrže šećer, ali ga je primijenio na malo drugačiji način.

Prvi koktel je bio Vodka Collins pripremljen sa šećernim sirupom (eng. simple syrup) infuziranim milk oolong čajem. Općenito govoreći, napominje Ferenčak, šećerni sirup je najbolje skuhati, odnosno šećer rastopiti u vrućoj vodi. Tako će njegovo topljenje biti brže, a rezultat će biti proziran sirup koji možete koristiti u pićima, što nije uvijek slučaj ako koristite samo zagrijanu vodu, koja može i zamutiti sirup.

image
Darko Tomas/Cropix

Želite li pak pripremiti infuzirani šećerni sirup, prvo je potrebno infuzirati vodu sa sastojcima poput suhih čajeva ili pak u njoj kratko blanširati začine, a zatim dobivenu tekućinu koristiti za kuhanje sirupa. Jednom kad ste zadovoljni njegovom gustoćom, sirup je potrebno ohladiti, preliti u bocu i držati u hladnjaku. Infuziranjem arome i okusi određenog sastojka, kao što je u našem slučaju bio milk oolong čaj, ostanu zarobljeni u sirupu te obogate finalno piće. Tako je naš Collins imao suptilni mliječni okus i bio doista osvježavajuće piće, idealno za brunch.

VODKA COLLINS

Trebat će vam:

40 ml votke

20 ml milk oolong šećernog sirupa

15 ml soka limuna

mineralna voda

kadulja za dekoraciju

Priprema:

Ulijte u visoku čašu s ledom votku, milk oolong šećerni sirup i sok limuna. Ulijte mineralnu vodu do vrha čaše pa dugom žlicom lagano promiješajte sastojke. Ukrasite listom kadulje.

KAKO NAPRAVITI MILK OOLONG ŠEĆERNI SIRUP?

Trebat će vam:

1 l vode

1 kg šećera

16 g milk oolong čaja

Priprema:

Zagrijte vodu, dodajte čaj i pustite da se voda 15 minuta infuzira. Procijedite i dodajte šećer te miješajte sve dok se šećer ne otopi. Prebacite u bocu i čuvajte u hladnjaku.

image
Darko Tomas/Cropix

Drugi koktel na meniju bio je ozbiljniji i profinjeniji Old Fashioned, u kojem je Ferenčak iskoristio oleo saccharum od naranče, odnosno šećerni sirup intenzivnog mirisa i okusa dobivenog iz eteričnih ulja tog agruma. Postupak pripreme tog ulja izrazito je jednostavan, pojašnjava Ferenčak: "Dosta sam eksperimentirao s oleo saccharumom jer predstavlja super način kako iskoristiti otpad od agruma, pogotovo ako radite u ugostiteljskom objektu koji ima cijeđene sokove. Sve što trebate učiniti jest preciznom gulilicom oguliti agrume, posipati ih šećerom u prahu i čekati."

image
Darko Tomas/Cropix

Dok nam je vješti Ferenčak objašnjavao da šećer zapravo dehidrira korice agruma, čime iz njih izvlači i njihova aromatična eterična ulja, zrakom se širio pravi zimski miris naranči. U tom ih je trenutku baš gulio da bi nam pokazao postupak pripreme olea. Istaknuo je da je jako bitno koristiti ekološko voće - budući da se koristi kora, voćke ne bi smjele biti tretirane pesticidima. Ako je voće ekološkog podrijetla, dovoljno ga je prethodno oprati u vodi, a ako niste sigurni, možete ga kratko natopiti i u mineralu zeolitu, koji se može kupiti u većini komercijalnih drogerija.

image
Darko Tomas/Cropix

Korice agruma je zatim najbolje posipati šećerom u prahu jer je ekstrakcija ulja brža nego kad se koristi kristalni šećer. Štoviše, može se vidjeti da šećer djeluje već nekoliko minuta nakon što se njime prekriju svježe oguljene korice naranče. Osim da je čista, važno je da korica bude tanka i bez bijelog dijela kore, da biste izbjegli da u vašem oleu završi puno gorčine. Zato je bitno imati dobru gulilicu kojom možete tanko skinuti koru. Imate li na raspolaganju tek klasični nož ili tupu gulilicu, oboružajte se strpljenjem - isplatit će se.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Oleo saccharum nije teško pripremiti i za to će vam trebati samo pet minuta, a potom pošećerene korice agruma trebaju stajati barem šest sati na sobnoj temperaturi jer ona pogoduje ekstrakciji. Najbolje ga je ostaviti 24 sata da stoji, a nakon toga šećer ionako ništa više ne može izvući. Tada se uljani sirup procjeđuje, prebacuje u bočicu i drži u hladnjaku da se spriječi njegovo kvarenje.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Oleo saccharum se može koristiti u raznim koktelima, od Old Fashioneda, preko Whiskey Soura, pa do Toma Collinsa. Budući da je potentan, oleo saccharuma treba u startu staviti manje nego što bi se inače u koktel stavilo klasičnog šećernog sirupa. Ako se dodaje oleo, onda ne treba posebno dodavati šećerni sirup, no traži li receptura sok citrusa radi kiseline, njega ipak treba dodati jer sam oleo saccharum ne donosi puno kiseline u piće u kojem ga se koristi.

OLD FASHIONED

Trebat će vam:

50 ml bourbon viskija

10 ml oleo saccharuma od naranče

3 uštrcaja Angostura bitera

led

korica naranče za dekoraciju

Priprema:

Ulijte u vrč za miješanje viski i oleo saccharum od naranče. Dodajte biter i led pa dugom žlicom miješajte minutu da se led krene otapati. Procijedite piće u čašu s novim ledom i dodajte komad narančine korice za dekoraciju.

KAKO NAPRAVITI OLEO SACCHARUM OD NARANČE?

Za 4-5 koktela trebat će vam:

40 g korice nešpricane naranče (oko dvije naranče)

40 g šećera u prahu

Priprema:

Operite naranče pa ogulite tanko njihovu koricu. Stavite je u posudu pa posipajte šećerom u prahu. Dobro promiješajte tako da komadi korice budu potpuno prekriveni šećerom koji će se za njih automatski zalijepiti. Šećer će brzo početi izvlačiti ulje iz korice, raditi grudice i dalje se otapati. Prekrijte folijom i nakon što odstoji od šest do 24 sata, procijedite u bocu i držite u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. ožujak 2025 19:35