Odgovor na ovo pitanje dobar je pokazatelj razlika u generacijama jer će prvi najvjerojatnije ostati iznenađeni činjenicom da se sirova kava može kupiti u dućanu, a oni posljednji bit će šokirani spoznajom da se ti dućani danas mogu nabrojati na prste jedne ruke. Odnosno, za sada smo otkrili samo jedan, Crno zlato, koji na zagrebačkom Dolcu, kao i na svojoj internetskoj stranici, nudi sirovu kavu različitih vrsta i porijekla te njihove već pržene inačice.
Nakon što se u našoj redakciji poveo zanimljiv razgovor o tome prži li itko više kavu kod kuće, odlučili smo ispržiti svoju kavu, što je nekad bio svakodnevni i rutinski pothvat, a danas je rezerviran za pržionice kave i entuzijaste. Odabir je pao na vrstu Santos Guaxupe Dulce, a iskopali smo i stari ručni mlinac kako bismo mogli odmah i kušati što smo ispržili.
Kava se nekada pržila u malim metalnim bubnjevima s dugim ručkama koji su se, puni sirove kave, stavljali u vatru i neprestano okretali kako zrnca ne bi zagorjela. U gradskim kućanstvima, gdje se više nije koristila živa vatra, u uporabi su bile posebne zdjele samo za prženje kave, prepoznatljive po pocrnjelom dnu od svakodnevnog prženja, sve dok pećnica nije preuzela ulogu pržionice.
Mi smo za naše potrebe odabrali široku i plitku metalnu posudu, u koje smo stavili kavu, zrnje dobro rasporedili u ujednačen sloj i pržili je na struji.
Kada se kava prži u tavi, potrebno je paziti da zrnca ne zagore te tresti posudu i neprestano miješati njen sadržaj. Kod prženja kave slušaju se zvukovi pucketanja zrnaca zvani još i krekovi (od engl. cracking) - prvo pucketanje javlja se kad zrnce uzima energiju na sebe i počne se širiti pa glasno puca. Prženje se potom pokušava završiti prije drugog pucanja jer nakon njega kreće tamnije prženje i gube se arome kave. Temperatura pritom najčešće doseže 200 Celzijevih stupnjeva, a važno je da stalno bude ujednačena.
Nakon prženja, idealno bi bilo što brže ohladiti kavu kako bi se prestala pržiti. Pritom će prva 24 sata kava ispuštati plinove, zbog čega bi trebala ostati na otvorenom jer bi zatvorena vrećica sa svježe prženom kavom uslijed nakupljanja plinova brzo dosegnula točku pucanja. Ti plinovi ne škode kada je riječ o malim količinama kave, ali upravo će se zbog njih tek pržena i mljevena kava prilikom kuhanja pjeniti.
Jednom prženu kavu meljite prema potrebi jer mljevenjem dobiva na površini. Što je sitnije samljevena, površina joj je veća te više oksidira i gubi arome. Samo u prvih 15 minuta nakon mljevenja kava izgubi 60 posto svoje arome!
Kavi prženoj kod kuće stručnjaci i baristi pronaći će mnogo mana jer je riječ o jednostavnoj metodi u kojoj postoji bezbroj načina da pogriješite, da je prepržite ili dobijete neujednačen rezultat, no teško je poreći da je ova vrsta kave, još ako je odmah i sameljete, najsvježija koju možete dobiti. A budući da ste sve sami pripremili, sigurni smo da će vam ta kava biti i posebno ukusna!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....