![skoko-strijelka57-100319](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/4/28/22/skoko-strijelka57-100319.jpg)
U takvom se ugođaju i radni odnosno spremišni prostor – konoba – pretvorila u mjesto okupljanja i kužinavanja. Konobe su potom postale omiljeni pučki ugostiteljski objekti. Danas su mjesta u kojima se slavi veličanstvena jednostavnost jestive starine. Masline i kruh, palenta i sir, srdele usoljene ili svježe s gradela, panceta i pršut, ukiseljena ljutika i kapare, a sav se taj užitni minimalizam proteže do slastica kakve su fritule, kroštule ili cviti. Ne znači to nipošto da se dalmatinski jelovnici svode na recepte koji se opisuju u dvije, tri riječi, brzo i lako pripremaju.
![Dubrovnik, 200612.
Blogerica Ana Marija Bujic sa gastro bloga Da mi je nesto slatko pripremila je stare dubrovacke slastice na nov nacin.
Od poznate rozate, prhkih keksa, kolaca od kakaa i crnog vina pa sve do slatkog kruha sa maslinovim uljem i usecerenim przenim bademima.
Foto: Berislava Picek / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/7/14/13/slastice_dubrovnik6-200612.jpg)
Uostalom sastojci pašticade kuhaju se satima, mariniraju danima, odležanost najboljih ovčijih sireva mjeri se ne samo mjesecima nego i godinama, trogodišnji su veliki kapitalni pršuti na najvišoj cijeni. Posvećenost svakoj pojedinosti priprave od odabira namirnica do načina posluživanja konstanta je ove velike dalmatinske tradicije. Ona se jednako ogleda u običnim svakodnevnim jelima, poput njoka sa šalšom, kao i u svečanim ili blagdanskim kakva bi bila, primjerice, imotska torta.
![Split, 231114.
City Centar Split.
Tjedan dobre hrane Split. U Prodajnom centru City centar one odrzava se sajam Tjedna dobre hrane na kojem ce se odrzati radionice renomiranih hrvatskih chefova.
Na fotografji: prezentacija restorana Laganini i Kadena, chefovi Hrvoje Zirojevic i Braco Sanjin, pljukanci sa skampima i tartufima.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/4/25/12/split_dobra_hrana122-231114.jpg)
Pravi foodie od formata oduševljavat će se u Dalmaciji proučavajući lokalne osobitosti zajedničkog nasljeđa. Nakon viške treba svakako probati i komišku pogaču. Pašticadu u Splitu razlikovat će znalac od one u Omišu, po tome što se u omiškoj inačici jače osjeti celer.
![Zadar, 300511
Restoran Kolovare u Zadru. Kuhar Renato Kraljev radi Dalmatinske specijalitete za Delicije JL.
Grgegada od grdobine.
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/4/25/11/grdobina_gregada-300511.jpg)
Za razliku od suhih šljiva uobičajenih u splitskim receptima istog jela, najbolje zadarske pašticade otkrivaju svoj identitet po maraškama, prosušenim ili onima očuvanim u likeru. A tek priča o brudetima, poparama i gregadama! Rasprave o tome koja je riba, koje školjke, koji mekušci najbolja za koju vrstu priprave u teči može zastati već na veličini, obliku i materijalu od kog je posuda izrađena.
Poljički soparnik
Poljički soparnik.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/10/2/15/soparnik14.jpg)
Brudet
![Metkovic 170807.
Restoran Villa Neretva.
Neretvansko brudet od zaba sa rizom jedana od delicija u restoranu villa neretva.
foto: Denis Jerkovic / Cropix
JL-prilog Dobra Hrana](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/7/24/13/villa_neretva4-170807.jpg)
Komiška pogača
![Zagreb, 281117.
Strossmayerovo setaliste.
Adventska kucica Trzok nudi viske specijalitete.
Na fotografiji: Viska pogaca.
Foto: Marko Todorov / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/12/28/12/trzok_kucica14-281117.jpg)
Imotska torta
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/1/30/9/Imotska torta.jpg)
Hobotnica ispod peke
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/3/27/11/tjedno-4-2.jpeg)
Šalamaštrani jezik s kaparima
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/2/6/13/7.jpg)
Sinjski arambašići
![Trogir, 031216
Kuhari Robert Zmire i Stipe Susnjara pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak. Na fotografiji: susnjara i Zmire pripremaju sinjske arambase
Foto: Tom Dubravec / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/12/20/11/zmire_susnjara36-051216.jpg)
Vitalac
![Bol, 240614.
Agroturizam Ranjak.
Jelo Bracki vitalac.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/9/14/15/agroturizam_ranjak10-240614.jpg)
Viški cviti
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/8/27/11/cukar_0016 novo.jpg)
Dalmatinska pašticada s njokima
![Split, 300414.
Konoba Intrade u kastel Novom nudi spizu po starim receptima.
Na fotografiji: kastelanska pasticada.
Foto: Jadran Babic / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/4/25/12/intrade_konoba3-300414.jpg)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....