Naravno, možete to napraviti, ali radi se o umaku koji je puno više od samo toga, umaka. Spada u kategoriju zelenih umaka koji se služe hladni ili servirani na sobnoj temperaturi, a termički uopće nije obrađena. Gotovo svaka država ima svoj omiljeni zeleni umak, a može se sastojati većinski od octa, većinski od ulja ili većinski od povrća/začinskog bilja.
Popularne salse verde uključuju argentinski chimichurri, talijanski pesto, meksički tomatillo ili salsu od avokada te francuski sauce verte. Gotovo svi zeleni umaci imaju pet sastojaka ili manje - češnjak, začinsko bilje, ocat, ulje i, ponekad, za ljutinu, čili papričica. Ovaj umak savršeno funkcionira na mesu i na povrću. Svestran je poput majoneze, u njega se može umakati, mazati ga se na kruh, koristiti ga kao umak ili začin.
Chimichurri
Ako je vaša glavna namirnica za ručak dobar komad mesa, nadjenite ga zelenim umakom na bazi octa, koji će ''olakšati'' jelo. Trebat će vam korijander, peršin, češnjak, jabučni ocat i maslinovo ulje.
Pesto i sauce verte
Ako pripremate nešto nježnije, poput ribe, tjestenine ili piletine, onda je pesto na bazi maslinovog ulja i sauce verte na bazi majoneze najbolja opcija. Pesto možete napraviti na bezbroj načina, s različitim začinskim biljem i povrćem, a i jedno i drugo isprobajte na tjestenini ili krumpir salati.
Tomatillo i avokado salsa
Salsa verde u Mexicu je zelena salsa, a može biti tomatillo salsa ili avokado salsa. Ipak, salsa obično dobiva naziv po sastojku, a ne po boji. Dakle, ako pripremate salsu od avokada, zvala bi se salsa aguacante, a ne salsa verde (zelena salsa). Služe se uz tacose i ostala jela, a odlično se slažu uz grilane škampe.
Sad kad ste se obrazovali po pitanju zelene salse, možete ju koristiti za doslovno bilo što. Možete ju staviti na grilani tofu, prženu svinjetinu, ribu ili mesne okruglice. Postaje samo još ukusnija što duže stoji. Što čekate? Vrijeme je da pripremite svoju teglicu!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....