Yotam Ottolenghi, poznati chef i autor brojnih kuharica, nedavno je predstavio svoju najnoviju zbirku recepata. Napisao ju je u suradnji sa članicama svoga tima, Helen Goh, Verenom Lochmuller i Tarom Wigley, s kojima je i ranije surađivao na različitim projektima poput, primjerice, ‘Test Kitchena‘ i kuharice ‘Sweet‘. Kuharica nosi naziv ‘Comfort‘ i recepti koji se u njoj nalaze uglavnom i jesu upravo takvi, utješni i topli. Baš zato, kupnja ‘Comfort‘ čini nam se odličnom idejom baš sada, u jesensko vrijeme, kada je sve što želimo ugoditi sebi na najfiniji mogući način.
"Ovo je knjiga koju su napisala četiri ‘gladuša‘, Yotam, Helen, Verena i Tara, svaki od njih u recepte je pretočio svoja sjećanja, djetinjstvo i putovanja i otkrio što za njih znači utješna hrana. Sadrži više od 100 recepata i pravo je slavlje hrane, doma i obitelji, veza koja ostvarujemo kuhanjem, jela koja smo naslijedili i koja ćemo ostaviti novim generacijama", stoji u opisu knjige.
Naravno, brojni Ottolenghijevi fanovi već su nabavili svoje primjerke i na društvenim mrežama objavljuju jela koja su pripremili, među kojima se našao čak i recept za Ottolenghijevu inačicu kajzeršmarna.
Također, Ottolenghi i njegov tim na društvenim mrežama povremeno dijele neke od recepata iz nove kuharice, među kojima su nam se posebno svidjeli sendvič s pohanom piletinom i harissa majonezom, malo drugačiji bolognese umak, pečena rajčica s grahom, super čokoladna torta i njemačke kobasice sa senfom i medom.
Upravo ovo posljednje jelo ovih dana planiramo napraviti sami, a da bismo u tome uspjeli trebat će nam nekoliko različitih začina kao što su bijeli i crni papar, korijander, kim, mažuran, đumbir, muškatni oraščić, zatim drobljeni pereci, jaje, mlijeko, maslac, maslinovo ulje, luk, kvalitetne kobasice, vlasac i svježe lisnato tijesto. Priprema nam se čini prilično jednostavnom i sve što je potrebno jest kratko tostirati začine, samljeti ih pa ih ostaviti sa strane. U drugoj posudi potrebno je pomiješati perece, mlijeko i jaja, a zatim u tavi otopiti ulje i maslac. Dodati sjeckani luk i sol, karamelizirati sve zajedno, dodati malo šećera, a zatim sve ohladiti pa, kada se ohladi, pomiješati sa smjesom s perecima, začinima, vlascem i mesom koje se izvadi iz crijeva kobasice. Dobivena smjesa potom se umota u lisnato tijesto i sve zajedno se peče 32 do 35 minuta na 200 stupnjeva, a za to vrijeme se napravi umak od majoneze, senfa, meda i sjeckanog vlasca. Nama zvuči prilično primamljivo i samo ovi recepti na koje smo naišli, već su nam dovoljan razlog da naručimo ‘Comfort‘. Detaljan postupak i točne mjere potražite ovdje.
Kuharicu možete naručiti putem nekoliko različitih web shopova, cijeli popis možete pronaći ovdje, a naš je savjet da dobro proučite ponudu na Amazonu te stranici Wordery, gdje u posljednje vrijeme i sami najčešće naručujemo knjige. Kuharica će do vas putovati od dva tjedna do mjesec dana, ali je poštarina besplatna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....