Da, pulski vinar Bruno Trapan, mnogima poznat kao mladi urbani vinar koji je uvijek spreman za zafrkanciju i dobru zabavu, veliki je ljubitelj dobre hrane i dobru klopu ne propušta, ali u režiji drugih. Ipak, zna osnovne stvari, što nam je i sam demonstrirao u svom dizajnerski sređenom vinskom podrumu Wine Station Trapan u Šišanu nedaleko Pule. - Moj nedjeljni ručak bit će tipična istarska fritaja, u koju ću dodati pršut, gorgonzolu i crne masline. To će biti početak.
A onda ću spremiti nešto što zna svaki Istrijan - kobasice i ombolo u vinu, a s time jednu salaticu od matovilca, mladog špinata i rokule i s prepečenom pancetom. Naravno, sve s našom malvazijom, spremno nas je dočekao Bruno u svom podrumu gdje je moralo sve biti po PS-u. Pripremio nam je stol, pozvao svoju voditeljicu podruma da nam posluži dec malvazije i tada se bacio na posao. - Nemam, nažalost, puno prilike kuhati, a kada to radim onda je to najčešće s prijateljima. Dakle u društvu. Volim pomagati i sudjelovati u kreiranju hrane. Sam se na to teško odlučim - priča nam ovaj mladi vinar dok pjenjačom lupa jaja za fritaju koju Istrani vole na sve moguće načine.
- To je nešto najjednostavnije, a svi je vole. Da ne bude sasvim obična, u nju ću dodati crne masline, gorgonzolu i pršuta te poslužiti s grana padanom. Inače, velik sam ljubitelj istarske kuhinje, ali i kuhinje općenito. Volim svagdje jesti i u Istri je teško izdvojiti najbolje restorane. Moj posao je takav da sam uvijek prisutan po najboljim restoranima dok promoviram svoje vino. A tako i stječeš poznanstva te prijateljstva - veli Bruno koji smatra da su u Hrvatskoj po njegovom izboru najbolji restorani Dubravkin put u Zagrebu, Pelegrini u Šibeniku te restoran Laganini na Palmižani. U Istri su mu pak top San Rocco u Brtonigli, Marina u Novigradu i Batelina u Banjolama. Kušamo fritaju. Ukusna je, i uz dec njegove malvazije taman. Prava težačka, baš za sve one koji će se uskoro skupiti kod Trapana i početi s ovogodišnjom berbom.
Skorašnje berbe
- Ova godina bi trebala biti dobra kao i zadnjih nekoliko, a možda i bolja od lanjske koja je bila izvrsna. Bila je topla godina, ali bit će dobra. Bilo je nešto suše, ali ništa strašno. Svi kukaju o toj nekoj vrućini, ali čini mi se kada smo bili klinci, da su temperature bile i više. Sada je noću temperatura niža što je za aromu vina odlično. Počinjemo s chardonnayom negdje početkom rujna čisto da vidimo je li sve štima, a volio bih da onda s malvazijom krenemo 10. rujna - veli Trapan koji godišnje proizvede od 50 do 70 tisuća boca. A posebno se ponosi činjenicom da je jedan od najvećih proizvođača terana u Istri. - Imam skoro četiri hektara terana. S teranom radimo sve osim bijelih vina - teran, rose, cuvee…
Pametno smo odlučili te 2011. godine da posadimo teran u Šišanu i ispao je fantastično. Jedna nonica nam je prošlu zimu baš rekla da se teran nekada u Šišanu “pio kao mliko”. Dakle, ovo je područje po tome poznato. Uz vinske ćakule i nakon prvog tanjura, Trapan se ponovno baca u kuhinju i kreće sa spremanjem omiljenog jela u Istri, posebno u zimskim mjesecima.
Jelo koje svi vole jesti
- Da, odlučio sam se za kobasice i ombolo iako je zima prava sezona za njih. Ali svi ih volimo jesti i to u bilo koje doba. U Istri se redovito rade s vinom. Dakle, najprije se zapeku, a onda se doda vino i sve je gotovo kada vino ispari. Naravno, najbitnije je u toj čitavoj priči imati dobro meso, a ja ga redovito nabavljam u mesnici Bakin u Medulinu. Kada su meso i riba u pitanju, trudim se čim više nabavljati kod svog mesara, odnosno kod lokalnih ribara. Što se tiče voća i povrća, sireva i tjestenine, idealno bi bilo sve kupovati na tržnici i kada god se ukaže prilika, to i radim.
Nažalost, današnji tempo života često ti ne dozvoljava taj luksuz jer jednostavno nemaš vremena otići na mrkat - kaže nam Bruno dok se pari u njegovoj modernoj kuhinjici. Istodobno u drugu tavu ubacuje pancetu. - Samo ću je malo popržiti i onda zamiješati sa salatom da ima jači okus, pojašnjava ovaj vinar kojeg se često može sresti u društvu poznatih chefova, poput primjerice Toma Gretića. Njemu se i odmah putem socijalnih mreža morao pohvaliti svojim jelima. - Volim sve jesti, stvarno po tom pitanju nisam kompliciran, ali moram priznati da mi je najdraža mediteranska kuhinja. Volim i fusion između raznih kuhinja. Naravno da kušam i internacionalnu kuhinju, poput primjerice japanske ili kineske, ali ipak mi okusima najviše odgovara mediteranska - priča nam dalje Bruno.
A bosanska - ćevapi i lepinja, pitamo ga dalje s obzirom da je ljeto vrijeme roštilja. - Naravno da dâ, ali nije mi sada to najomiljenije jelo - kaže kroz smijeh. Priprema li bar roštilj, zanima nas dalje. - Nisam baš neki majstor za roštilj, ali volim pojesti nešto dobro s roštilja - diplomatski nastavlja. Ovaj veliki gurman i ljubitelj restorana nije mogao odoljeti da sam nema svoj. Naime, Bruno uskoro namjerava u svom podrumu s degustacijskom salom otvoriti i omanji bistro gdje će se nuditi degustacijski meniji uz njegovo vino, a sve će biti prepušteno gostima.
Zanimljiv meni
- Nećemo biti uštogljeni, a niti ćemo pretjerivati s cijenama. Cilj nam je dati pulskoj publici neki drugi vid ponude, posebno nakon sezone. Zato mi je drago da će se bistro otvoriti sada nakon sezone. Nudit će zanimljiv meni, a sigurno me posebno raduje što će među jelima biti i bijela riba bez kosti koja se radi u listu od smokve. To je nešto perfektno - najavljuje Trapan svoje nove projekte.
- Odlučio sam se na to jer želim da se kroz podrum proda više vina nego je to dosad bio slučaj. Zasad ga prodam oko 20 do 25 posto, a ostalo kroz izvoz i ostale restorane. Želim da se sada to poveća na 40 posto i vjerujem da ćemo u tome uspjeti. Ovaj dio Istre to treba - zaključuje Trapan.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....