Iako se Goriška Brda često znaju zvati i umanjenom inačicom Toskane, domaći ljudi ne vole takve usporedbe. To su jednostavno Brda. Na samoj granici Slovenije i Italije smješteno je briško selo Ceglo u pokrajini Goriška Brda. Talijani će ga prepoznati kao Zeglio. S jedne strane Brda, s druge strane Collio.
Ovisi kojim ga jezikom izgovarate. U tom vinarskom raju obitelj Simčič odlučila se za novi biznis. Igor je postao prepoznatljiv po jedriličarskom projektu Esimit Europa 2, ali njegov je sin Simon nastavio vinarsku tradiciju obitelji koja traje od 1812. godine. Nakon obiteljskog gospodarstva Medot Simčičevi su postali vlasnici hotela Gredič, jednog od najboljih malih hotela na ovim prostorima. Objekt je proslavila i televizijska serija “Ena žlahtna štorija” (Priča o lozi, op. a.) koju je prema istraživanjima gledao svaki drugi Slovenac.
U Gredič je najlakše doći s talijanske strane, nekoliko kilometara vožnje uskim cesticama koje prolaze između vinograda. S jedne strane ruševna crkvica, a s druge impresivna zgrada. Dvorac je sagrađen krajem 18. stoljeća, a potpuno je obnovljen prije nekoliko godina. Pritom se pazilo da se očuva njegov povijesni šarm. Prema dostupnim podacima, mještani su ga oduvijek zvali Gredič (dvorac op. a.), a bio je i rezidencija plemićke obitelji Codelli.
Usidren u regiji s bogatim vinom i kulinarskim tradicijama i mješavinom alpskih i mediteranskih utjecaja, Gredič je danas luksuzni boutique hotel, vinoteka i restoran.
- Naša obiteljska tradicija i tradicija Medotova doma duboko su ukorijenjeni u ovom području. Ljubav koju je nono Zvonimir imao za ovaj kraj je bezgranična. Njegov životni rad prije svega je usmjeren na razvoj i prosperitet Goriških brda. Mogao je prenijeti ovu ljubav u regiju svojem sinu, ocu Igoru, a kasnije meni - pojasnio je Simon Simčič.
Hotel Gredič nudi smještaj u sedam soba. U restoranu Brda miješaju se blagi mediteranski utjecaji i jaki kontinentalni okus. Disciplinirana austrijska tradicija susreće se na tanjuru sa živopisnom talijanskom kreativnošću i bogatim slovenskim nasljeđem. Chef David Brucik dio je novog tima koji od Grediča želi stvoriti jaku gastro-destinaciju.
Potpuno je posvećen kuhanju, što dokazuju i dvije tetovaže na tijelu. Chefovska kapa i vilica te rečenica: “Kod kuhanja slijedi upute”.
- Volim kuhati. U Grediču sam dobio punu umjetničku slobodu. Svakog ću gosta pokušati iznenaditi svojim jelima, a ručak kod nas zamišljam kao savršen bijeg od svakodnevice - predstavio se chef, koji je inače rodom iz Nove Gorice. Obroke nadopunjuju širokim izborom domaćih i stranih vina.
Krstančič, Simčič, Ščurek samo su neka od prezimena koja su odavno poznata na vinskoj karti svijeta. Brda su idealno odredište za trčanje, planinarenje, biciklizam, golf, razgledavanje ili posjet jednoj od brojnih svjetski priznatih vinarija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....