Nedavno je u Rimu, u sklopu Flos Olei toura održana i prezentacija “biblije” maslinova ulja, Flos Olei. Istarski maslinar Enio Zubin, odnosno njegovo ekstra djevičansko maslinovo ulje uvršteno je među 20 najboljih na popisu Flos Olei, a uz njega su se isticali i ostali istarski maslinari. Naravno, zasluga je njihova, ali i najboljeg poznavatelja maslinova ulja u Europi, Heinricha Zehtnera iz Mondseea, kako ga nazivaju i “oleomana”, kojemu je na toj manifestaciji dodijeljena nagrada za “uvoznika godine”. Naime, gospodin Zehtner je već godinama strastveni ambasador maslinova ulja iz Istre koju je Flos Olei 2018. proglasio i najboljom svjetskom maslinarskom regijom. U ponudi ima vrhunske proizvođače ulja poput Chiavalona, Olea B.B. i Agro Millo. Zehtner, apsolutni hedonist s velikom ljubavi za mediteransku kuhinju već doručkom dan započinje maslinovim uljem.
Dan uvijek započinjem s dvije kriške raženog kruha i dvije žlice vrhunskog maslinova ulja - kaže Zehtner koji je u svojoj karijeri odgojio i više od 1200 kuhara i pomoćnog osoblja.
- Svaka sorta ulja ima drugačiji okus i sljubljuje se s drukčijom hranom. Dok jedna sorta savršeno ide uz ribu, druga će pasati uz povrće i meso, a treća uz čokoladni desert - nadodaje Heinrich Zehtner, stručnjak međunarodne reputacije. Zanimalo nas je njegovo mišljenje o nama itekako dragom uspjehu istarskih ulja, pogotovo u usporedbi s gigantima poput proizvođača iz Španjolske, Italije i Čilea.
- Od 2012. godine intenzivno proučavam istarska maslinova ulja i redovito posjećujem maslinike i maslinare. Tijekom godina primijetio sam velike pozitivne promjene: zasađeno je mnogo novih stabala, a naročito mi je drago što je većina autohtonih sorti. Maslinari puno ulažu i u tehnologiju, a na tom području ima i tridesetak uljara, što je vrlo važno jer se masline, nakon što se uberu zelene ili odmah nakon što počinju poprimati ljubičastu boju, da bi se dobilo kvalitetno ulje moraju odmah prešati, a ne da stoje u vrećama i kašetama. Tako se dobiva kvalitetno maslinovo ulje puno polifenola - antioksidanata, a potom ih maslinari pohranjuju u spremnicima s dušikom da bi se izbjegla bilo kakva oksidacija. Velika mi je čast što me zovu ambasadorom istarskih maslinovih ulja, a ne uživam samo u njima: oduševljava me i istarska kuhinja te način kako ovo iznimno ulje primjenjuju kod pripremanja jela - rekao nam je Heinrich Zehtner koji je u posljednjih petnaestak godina kušao nekoliko tisuća uzoraka maslinovih ulja iz cijelog svijeta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....