Gnjilo i ukusno - oskoruši

Oskoruš, oskoruša, skorš, skurš, skoruša voćna je vrsta koja polako izumire jer se u prirodi teško razmnožava. Ovi plodovi su prilično rijetki na gradskim tržnicama (mi smo ove pronašli na Trešnjevačkom placu), a mnogi ih mijenjaju za sitne mušmule ili kruškice.

Dozrijevaju u rujnu i listopadu, a kada su tvrdi, oporog su, gorkog i kiselog okusa. Najbolji su nakon prvih mrazeva i nakon što duže odstoje, odnosno kad već sagnjile. Tada su meki, slatki i ukusni. Plodovi se jedu sirovi, no od njih se mogu praviti marmelade i kompoti, a upotrebljavaju se i kod proizvodnje jabukovače ili se prerade u rakiju od oskoruša. U prezrelim plodovima ima i nešto alkohola, pa oprezno s konzumacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 00:00