Zagreb nudi najbogatiju i najraznovrsniju restoransku scenu u Hrvatskoj, s velikom koncentracijom uzbudljivih i kreativnih kuhinja. No, mnoga od tih mjesta pripadaju višem cjenovnom rangu, što ih čini nedostupnima za česte posjete. Upravo zato smo odlučili sastaviti vodič kroz restorane, bistroe i zalogajnice koji nude izvrsnu vrijednost za novac — mjesta idealna za kvalitetan gablec, neformalan ručak ili ugodnu večeru bez velikog troška.
Kriteriji za uvrštavanje na ovu listu bili su jasni. Prije svega, hrana mora biti konzistentno dobra i fina. Uz to, atmosfera treba biti ugodna, a lokal mora nuditi mogućnost sjedenja, čime smo isključili opcije koje rade isključivo za van. S popisa smo svjesno izostavili pizzerije; budući da velik broj njih spada u kategoriju cjenovno pristupačnih, zaslužile su zaseban vodič, koji možete pronaći ovdje. Lista pred vama spoj je provjerenih klasika kojima se godinama vraćamo i nekoliko novijih adresa koje su nas ugodno iznenadile.
Gajbica
Gajbica je godinama utočište za ljubitelje zdrave i utješne hrane u centru Zagreba. Nakon dugogodišnjeg poslovanja u Vlaškoj ulici, ovog su ljeta preselili u veći i ljepši prostor u Radićevoj ulici 23. Koncept je ostao isti: nepretenciozno i domaće okruženje u kojem se poslužuju jela pripremljena od svježih, često lokalnih namirnica. S novom lokacijom produžili su i radno vrijeme, pa sada nude doručak, gablece i rane večere od 8 do večernjihsati.
Ponuda se temelji na provjerenim klasicima poput variva i raznih jela na žlicu; nedavno smo probali izvrstan grah s domaćom kobasicom. No, jelovnik je sada obogaćen i novitetima. Posebno se ističe "craft sendvič" u focacci iz Bread Cluba, s kuhanom šunkom s Dolca, domaćim sirom i vrhnjem te pestom. Trenutačno ga nema u ponudi, ali vlasnik Mario je kazao kako ga planira vratiti u stalnu ponudu. Uz nove cijeđene sokove, doručak i domaće kolače, Gajbica je zadržala svoju dušu, ali je podigla ponudu na višu razinu. Cijene glavnih jela kreću se od 6 do 13 eura, što ovo mjesto čini savršenim izborom za pošten gablec ili neformalni ručak.
Osim prostranijeg interijera i buduće terase, Gajbica se ističe i hvalevrijednom suradnjom s udrugom "Sve za nju", osiguravajući svakodnevno tople obroke za korisnice udruge. Odlično mjesto koje s razlogom svakodnevno privlači brojne goste.
ADRESA: Ul. Pavla Radića 23, Zagreb
Zdravica
Zdravica je malena, nepretenciozna zalogajnica nadomak Trga Franje Tuđmana, koja već godinu i pol dana posluje kao svojevrsni kulinarski manifest protiv pretencioznosti. Ovaj projekt jednog čovjeka, vlasnika Antonija Jambrečića, skriven je od glavnih gradskih ruta i funkcionira po vlastitim pravilima. Jambrečić, strojar po struci, posvećen je kuhanju samo tri dana u tjednu, dok ostatak vremena radi u svojoj struci.
Dnevna ponuda je jednostavna: jedno varivo i jedna vrsta tacosa. Iako zvuči skromno, variva su stvarno odlična, a Jambrečić ih u rotaciji ima desetak. Prilikom nedavnog posjeta jeli smo odličnu caponatu; bogatu, gustu, s hrskavim pinjolima i komadićima parmezana koji su joj davali divnu teksturu. No, dok su variva majstorski izvedena, ono po čemu je Zdravica posebna su i tacosi. Sočna, sporo kuhana svinjetina koja se raspada na dodir, poslužena u svježe mijesenim kukuruznim tortiljama, čini ove tacose bez sumnje jednima od najboljih u gradu.
Posjet Zdravici je iskustvo za sebe, jer se lokal zatvara čim se hrana rasproda, što je često znatno prije službenog radnog vremena. Cijene su pristupačne, variva su 7, a tacosi 10 eura. Važno je imati na umu da se plaća isključivo gotovinom, u duhu jednostavnosti samog lokala.
ADRESA: Vinogradska cesta 7, Zagreb
Saralee‘s thai street food
Kada god nam se u Zagrebu jede brza, provjereno dobra i cjenovno pristupačna azijska hrana, Saralee‘s Thai Street Food jedno je od prvih mjesta koja nam padaju na pamet. Priča je to o Saralee Madnui, koja je iz Tajlanda došla u Hrvatsku zbog ljubavi, a svoju je kulinarsku priču započela s tečajevima kuhanja, da bi potom otvorila mali kiosk koji je postao instantni hit i na kraju restoran u Ulici Crvenog križa.
Glavna zvijezda jelovnika od samog je početka pad thai, najpoznatije tajlandsko jelo i apsolutni bestseler. Sama Saralee objašnjava da je to jelo idealno za početnike u tajlandskoj kuhinji jer nije previše ljuto, a nudi savršenu ravnotežu slatkih, slanih i kiselkastih okusa. Priprema se od rižinih rezanaca, proteina po izboru, klica, kineskog vlasca i posebnog umaka od tamarinda, a sve se zaokružuje drobljenim kikirikijem. Iako se nudi u verzijama s kozicama ili tofuom, najpopularnija je ona s piletinom.
O popularnosti jela najbolje govori podatak da se dnevno proda između 70 i 100 porcija, što je oko pet puta više od bilo kojeg drugog jela s menija. Cijene se kreću od 9 do 12 eura, što svakako nije zanemariv iznos za gablec, no zaista je riječ o provjereno vrhunskom i obilnom woku. Upravo zato, Saralee‘s pad thai postao je jedan od omiljenih izbora za brz, ukusan i zasitan obrok usred radnog dana. Našu opširniju priču o Saralee možete pročitati ovdje.
ADRESA: Trg Drage Iblera 10
Pithos
Kada se u centru Zagreba zaželite pravog, domaćeg kuhanog ručka, Pithos u Žerjavićevoj ulici nepogrešiv je odabir. Pod novim vodstvom Martina Reljanovića i Vanija Peševskog, o čemu smo svojevremeno pisali, ova nekadašnja gablaonica na Zelenom valu postala je šarmantno mjesto s toplom, domaćom atmosferom koja spaja duh starog Zagreba s opuštenošću Barcelone ili Napulja. Mjesto je to gdje se osjećate kao kod kuće, uz dobru glazbu i nepretenciozan, prijateljski ugođaj.
Filozofija kuhinje je jednostavna i iskrena: hrana mora biti kao da ju je skuhala nečija baka. Svaki dan u ponudi su tri različita jela, od kojih je jedno uvijek na žlicu, a jelovnik se mijenja ovisno o sezonskim i svježim namirnicama. Ovdje možete pronaći sve klasike domaće kuhinje, od raznih variva, faširanaca s pire krumpirom, punjenih paprika i sarmi, do pašticade. Uz glavna jela, Pithos nudi i vlastiti pečeni kruh te domaće pite, štrudle i baklavu.
Dobra glazba, opuštena atmosfera i činjenica da se dnevni meni objavljuje na društvenim mrežama, privukli su brojne stalne goste koji ovdje ručaju gotovo svakodnevno. Cijene su pristupačne i kreću se od 5,50 do 15 eura, što Pithos čini idealnim mjestom za kvalitetan gablec koji ne opterećuje budžet.
ADRESA: Ul. Jurja Žerjavića 7
Tender
Kada u centru Zagreba tražite mjesto koje je istovremeno opušteni bistro za ručak i ozbiljan koktel bar za večernji izlazak, Tender Cocktail & Kitchen Club u Račkoga ulici nameće se kao logičan odabir. Iza ovog urbanog prostora s odličnom glazbom i živahnom atmosferom stoji Ali Mirza Mulabegović, a mjesto je idealno za sve prilike, od gableca do večernjeg aperitiva.
Kuhinju vodi chef Petar Tucman, a jelovnik prati fun dining koncept; kreativna i moderna jela s cijenama koje se uglavnom kreću oko 10 eura. Kvaliteta hrane od otvorenja stalno raste. Osim nekoliko klasika, koji spremaju već pola godine, u Tenderu prate i sezonu pa je tako primjerice trenutačni jesenski hit štrukli sa kremom od bundeve.
Posebnost su također nedjelje kada se služe Sunday Roast ručkovi u sljedovima po cijeni od 25 eura. Uz hranu, naglasak je i na top koktelima s fokusom na talijanske bittere, što Tender čini svestranim mjestom koje zaslužuje toplu preporuku za posjet.
ADRESA: Ul. Račkoga 11
La Štruk
Ako vam se jedu štrukli, odnosno, ako još niste išli jesti u La Štruk, krajnje je vrijeme da odete. O njima ne treba puno pisati jer je njihova priča jednostavna i već dosta poznata: to je maleni, šarmantni restoran u Skalinskoj ulici koji poslužuje samo jedno jelo: štrukle. Upravo ta posvećenost jednom jelu učinila ih je kultnim mjestom i nezaobilaznom adresom za svakoga tko želi probati ovaj zagorski specijalitet u njegovom najboljem izdanju.
Koncept je jednostavan. Možete birati između kuhanih ili zapečenih štrukli, a zatim se odlučiti za punjenje. Uz klasične slane sa sirom, koje su temelj ponude, La Štruk je postao poznat i po svojim kreativnim verzijama poput onih s tartufima, dimljenom paprikom ili bučinim košticama. Za ljubitelje slatkog, tu su i slatke varijante. Svaka porcija se radi svježe, pa se na nju čeka dvadesetak minuta, no to je samo dokaz da se ovdje sve priprema pod narudžbi.
Zbog svoje popularnosti i malog prostora, ovdje se često traži mjesto više, no isplati se pričekati. Cijene su pristupačne, s porcijama koje se kreću ispod 10 eura, što ovo iskustvo čini dostupnim svima.
ADRESA: Skalinska Ul. 5
Taste of India (Vrbani)
Ako se u zapadnom dijelu grada zaželite autentične indijske hrane koja neće opteretiti budžet, Taste of India na Vrbanima nepogrešiv je odabir. Iako u Zagrebu postoji nekoliko indijskih restorana, upravo je ovaj postao poznat kao mjesto koje nudi dobru vrijednost za novac, bez kompromisa po pitanju okusa. Ambijent je prilično ugodan, a prava pažnja usmjerena je na ono što se događa na tanjuru, što ga čini idealnim za opušteni i ukusni ručak. Usluga je u ovome lokalu također za svaku pohvalu.
Ono po čemu se Taste of India posebno ističe su iznimno pristupačna i sjajna predjela. Zalogaji poput hrskave pržene cvjetače, samosa ili pakora pravi su uvod u poznate okuse Indije, a cjenovno su toliko prihvatljivi da ih možete naručiti nekoliko bez razmišljanja. Glavna jela slijede isti princip; obilne porcije aromatičnih curryja, tandoori specijaliteta i biryanija, čije se cijene većinom kreću oko 10 eura, predstavljaju rijetkost na zagrebačkoj restoranskoj sceni.
Upravo zbog te kombinacije autentičnih okusa, izdašnih porcija i više nego poštenih cijena, Taste of India na Vrbanima zaslužuje toplu preporuku za svakoga tko traži dobar, a pristupačan ručak. Bilo da naručite klasični butter chicken, chicken tikka masala ili neko od brojnih vegetarijanskih jela, uz svježe pečeni naan kruh, ovo je mjesto koje dokazuje da super hrana ne mora uvijek dolaziti s visokim računom.
ADRESA: Rudeška cesta 246
Cynic
Novootvoreni Cynic u Martićevoj ulici već se profilirao kao jedno od najpopularnijih mjesta u gradu, i to s dobrim razlogom. Ovo dugoiščekivano mjesto spojilo je neke od najjačih imena na sceni: specialty kavu Lively Roasters, zanatsku pekarnicu Kukuriku i kulinarsku kreativnost ekipe iz Malog Bara. Rezultat je moderan all-day koncept gdje možete uživati od jutarnje kave do večernjih koktela, a sve to u vibrantnom, odlično uređenom prostoru koji je već postao novi gradski hit.
Posebno se ističe bogata ponuda za doručak i brunch, koja je u potpunosti veganska i vegetarijanska, no osmišljena da privuče sve. Jelovnikom dominiraju jela poput avokado tosta, kroasana s jajem i avokadom, američkih palačinki i raznih smoothie zdjela. Uz to, u ponudi su i vrhunski pekarski proizvodi iz Kukuriku pekarnice, poput cruffina i cimet rolica. Cijene se uglavnom kreću od oko 8 eura do ispod 20 eura za glavna jela za ručak. Iako to nije nužno odviše pristupačno, za lokaciju u centru grada i kvalitetu ponude, riječ je o prilično korektnom rangu cijena.
Kako dan odmiče, ponuda se mijenja prema jelima za ručak i večernjim zalogajima za dijeljenje, a sve prati i odlična karta pića koja uključuje prirodna vina i autorske koktele. Lokal je u kratkom roku postao prilično popularan pa ako ne želite poljubiti vrata, svakako rezervirajte stol.
ADRESA: Martićeva Ul. 13
Kai street food
Skriven u dvorištu u Jurišićevoj ulici, na korak od glavnog trga, Kai Street Food Bar jedno je od onih mjesta koja su s punim pravom stekla svoj popularni status. Ovaj mali, energični lokal gotovo je uvijek pun, a gosti nerijetko strpljivo čekaju u redu za stol. Upravo ta kombinacija hektične živosti, nalik na azijske ulične zalogajnice, i vrhunske hrane čini Kai nezaobilaznom adresom za sve ljubitelje street fooda.
Jelovnik je kratak, ali svako jelo je dobro osmišljeno i super izvedeno, spajajući utjecaje iz cijelog svijeta, s posebnim naglaskom na Aziju. Iza koncepta stoje chefovi Mihovil Roso, Damir Bajo i Zvonimir Štrk, koji su stvorili nekoliko sada već legendarnih jela. Naši favoriti su Katsu sando, sočni sendvič s pohanom piletinom u mekanom mliječnom kruhu, i Bao bunsi sa sporo kuhanom junetinom koja se topi u ustima.
Cijene jela kreću se od 12 do 16 eura, što nije najjeftinije za uličnu hranu, no s obzirom na obilne porcije, kvalitetu sastojaka i kreativnost, predstavlja prilično dobru vrijednost za novac. Zbog velike popularnosti, rezervacije primaju samo za grupe veće od pet ljudi.
ADRESA: Jurišićeva Ul. 2A
Torikaya Ramen Bar
Za mnoge ljubitelje azijske kuhinje, Torikaya Ramen Bar u Petrinjskoj ulici sinonim je za najbolji ramen u Zagrebu. Ovaj restoran, iza kojeg stoje ugostitelj Davor Bienenfeld i chef Vid Nikolić, od otvorenja se nametnuo kao jedno od najpopularnijih mjesta u gradu, gdje se gotovo uvijek traži stol više. Fokus je jasan; autentični, bogati i kompleksni rameni koji su postavili standard na zagrebačkoj sceni.
Ponuda se temelji na nekoliko vrsta ramena, a svaka je priča za sebe. Apsolutna zvijezda je Tantanmen, ramen s kremastim, gustim temeljcem od svinjetine, rezancima, sočnom potrbušinom i pikantnim uljem koje mu daje karakter. Uz njega, tu su i druge sjajne opcije poput Miso Chicken ramena s hrskavom karaage piletinom ili Tempura Shrimp ramena. Uz glavna jela, Torikaya nudi i odlična predjela poput sočnih gyoza ili mekanih bao bunsa.
Cjenovno, Torikaya se ne ubraja u najpristupačnije lokale s ove liste; cijene ramena kreću se uglavnom od 14 do 18 eura. Ipak, usporedivši s kvalitetom sastojaka, kompleksnošću pripreme koja traje satima i pozicijom u strogom centru grada, riječ je o prilično korektnom i opravdanom ulaganju u dobar obrok. Za svakoga tko želi probati po mnogima najbolji ramen u gradu, Torikaya je nezaobilazna postaja.
ADRESA: Petrinjska Ul. 2
Cato Taqueria
U Vlaškoj ulici, u jednom šarmantnom dvorištu, smjestila se Cato Taqueria, mjesto koje se vrlo brzo pozicioniralo kao jedna od najzabavnijih i najuzbudljivijih gastronomskih adresa u Zagrebu. Ovdje je fokus na autentičnoj meksičkoj hrani, prvenstveno tacosima, i odličnim koktelima, a sve je zaokruženo živahnom atmosferom, dobrom glazbom i osjećajem da ste zakoračili u pravi meksički bar.
Ponuda je slasna i promišljena, a za početak nećete pogriješiti s predjelima poput hrskavog čipsa od plavog kukuruza s guacamoleom i pico de gallo salsom ili svježe tuna tostade. Ipak, glavne zvijezde su tacosi, za koje ovdje sami rade tortilje, što čini ogromnu razliku u okusu. U porciji sada dolaze tri tacosa, a na meniju se nalaze kombinacije poput El Pastora sa svinjetinom i ananasom, Birria tacosa s mekom junetinom koji se umaču u juhu, ili onih s domaćom chorizo kobasicom i kozicama. I pripazite, porcije se samo na prvu mogu učiniti malima, ali zapravo su prilično zasitne.
Iako je hrana u prvom planu, Cato je jednako poznat i po odličnim koktelima, poput Spicy Margarite ili Palome, te zanimljivoj karti prirodnih vina. Cijene su korektne, s predjelima od 6 do 11 eura i porcijama tacosa koje se kreću od 9 do 12 eura. Sve u svemu, Cato je mjesto na koje ćete se vraćati zbog odlične atmosfere, vrhunskih koktela i, naravno, slasnih tacosa koji su s vremenom sve bolji i bolji.
ADRESA: Vlaška Ul. 78
Burgeraj
Na listu namjerno nismo htjeli stavljati burgere, jer smatramo da su prečesto nepotrebno skupi za ono što predstavljaju. Ipak, Burgeraj je iznimka i mjesto koje apsolutno zaslužuje biti na listi. Kao jedni od pionira zagrebačke burger scene, nedavno su proslavili 11 godina postojanja i preselili se u veći prostor u Vlaškoj ulici, ali su zadržali sve ono zbog čega su postali kultni; jednostavnost, kvalitetu i dosljednost.
Ovdje nema kompliciranja. Na meniju je samo pet vrsta burgera, ali svaki je savršen na svoj način. Meso je uvijek sočno, pecivo mekano, a umaci su domaći, poput onih od džema od luka ili papričica. Ono što Burgeraj izdvaja od većine je i činjenica da se uz svaki burger, čija je jedinstvena cijena oko 10 eura, dobije i porcija odličnih, hrskavih krumpirića. Dok su neki prigovarali da su im burgeri premali, drugi će reći da je to taman porcija, pogotovo uz uključene krumpiriće.
U novom, većem prostoru s retro uređenjem, Burgeraj je i dalje vjeran sebi, nudi vrhunski proizvod po fer cijeni, bez puno filozofije. To je mjesto gdje znate da ćete uvijek dobiti jednako dobar burger, a uz točeno pivo, predstavlja odličan, pristupačan i zasitan obrok.
ADRESA: Vlaška Ul. 35
Arapera Maracay
U Preradovićevoj ulici, već pet godina, Arepera Maracay donosi autentične okuse Venezuele u srce Zagreba. Riječ je o prvom i jedinom venezuelanskom restoranu u gradu, projektu obitelji Luque Akrap, koja je Zagrepčanima odlučila predstaviti arepu, tradicionalno i svestrano pecivo od kukuruznog brašna koje čini temelj njihove kuhinje.
Ovdje je filozofija beskompromisna; sve se radi od nule, svježe i po narudžbi. Arepe, hrskave izvana i mekane iznutra, služe kao savršeno platno za bogate nadjeve. Apsolutni favorit i jelo koje se mora probati je Pabellón, venezuelansko nacionalno jelo u malom, koje spaja sočnu trganu junetinu, crni grah, slatke plantana banane i slani sir. Uz arepe, nezaobilazni su i tostonesi, hrskave pločice od pržene zelene plantane, kao i desetak vrsta umaka koji se svakodnevno svježe pripremaju.
S pristupačnim cijenama i fokusom na autentičnost, Arepera Maracay nudi jedinstveno gastronomsko iskustvo. Ovo nije fast food, već mjesto gdje se hrana radi s dušom i strpljenjem, pružajući pravi okus Venezuele u svakom zalogaju. Upravo smo nedavno pisali o obitelji Luque Akrap opsežniji tekst, koji možete pročitati na ovoj poveznici.
ADRESA: Preradovićeva Ul. 35
Ođe ođe
Na Trešnjevačkom placu, usred svakodnevne vreve i šušura, niknuo je Ođe, ođe, mali i simpatični bistro koji je u kratkom roku postao omiljeno mjesto u kvartu. Iza priče stoje Dubrovčani Romano Nikolić, glumac i redatelj, i Pavla Miličić, producentica, prijatelji koji su ljubav prema kuhanju i okusima djetinjstva odlučili podijeliti sa Zagrebom. Njihov bistro je moderna interpretacija domaće kuhinje, s jakim osloncem na recepte njihovih mama i nona te svježe, sezonske namirnice koje svakodnevno nabavljaju na samom placu.
Jelovnik je kratak, promišljen i mijenja se ovisno o sezoni, a nudi dašak Dalmacije u srcu Trešnjevke. Ovdje se mogu probati slane prikle (fritule) u verziji s ribom ili pancetom, zatim odličan pjat s domaćim sirevima i narescima, marinirane srdele i druga maštovita jela za dijeljenje. Ipak, ono što je postalo zaštitni znak su dnevna jela na žlicu, od bogatog junećeg gulaša s njokima do petkom nezaobilaznog brudeta od liganja s palentom.
S iznimno pristupačnim cijenama, gdje se dnevna jela kreću od 7 do 10 eura, Ođe, ođe nudi autentičan, topao i ukusan obrok. Ovo je mjesto s dušom, gdje se osjeti direktna veza s tržnicom i ljubav prema jednostavnoj, pravoj hrani. Topla preporuka za sve koji traže utjehu u tanjuru i dašak Mediterana usred gradske vreve.
ADRESA: Trešnjevački trg 2
Kod Draža
U samom srcu grada skriva se jedna od posljednjih klasičnih zalogajnica na placu – Kotlić kod Draža. Smješten na polukatu tržnice Dolac, ovo je mjesto s dušom, gostionica gdje se na gablec dolazi zbog poštene, domaće hrane bez ikakve pompe. Nakon kraće pauze, Draž se vratio u veći prostor na staroj adresi, na radost brojnih vjernih gostiju – od prodavača s placa do gospode iz centra, koji znaju da se ovdje jede dobro i povoljno.
Ponuda je esencija tradicionalne kontinentalne kuhinje. Preko tjedna se ovdje možete okrijepiti jelima na žlicu poput graha ili variva od kelja, telećim naravnim odreskom ili bečkim, a sve je svježe i pripremljeno s namirnicama s placa. Ipak, ono po čemu Kod Draža svi znaju je ponuda petkom. Tog dana, miris prženih liganja širi se Dolcem i gotovo je nemoguće pronaći slobodan stol. Porcija slasnih, hrskavih liganja s krumpir salatom ovdje je ritual i po mnogima najbolji odgovor na vječno pitanje: "gdje na lignje petkom?".
U vremenu kada cijene u centru grada lete u nebo, Kod Draža ostaje jedno od rijetkih mjesta gdje se jede normalno i pošteno. Gdje drugdje u strogom centru možete pojesti obilan, ukusan i kvalitetan gablec za cijenu od 7 do 10 eura?
ADRESA: Tržnica Dolac
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....